Hlavní obsah

4 tradiční české polévky, po kterých zhubnete

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Máme dobrou zprávu pro všechny vášnivé „polévkáře“, kteří se momentálně dali na hubnutí. Svého oblíbeného pokrmu se vzdávat nemusíte! Pokud jste ale zvyklí jíst polévky před hlavním chodem, bude třeba vybírat si odlehčenější druhy. Tady je několik tipů!

Článek

Při hubnutí se polévkám určitě vyhýbat nemusíte. Naopak teď v zimě se hodí nechat jim v jídelníčku místo, protože dokážou výborně prohřát a posílit organismus. Na druhé straně, zvykem je konzumovat polévku spolu s hlavním chodem. To už během redukce může znamenat příliš kalorií naráz...

2 způsoby, jak polévkovat při dietě

Nemusíte se ani zříkat svého zvyku jíst polévku před hlavním chodem. Každopádně, gulášovku následovanou svíčkovou se šesti vám zrovna nedoporučíme. Máte teď víceméně dvě možnosti.

  • Vydatná polévka jako hlavní chod - uvařte si polévku z kvalitních surovin, do níž přidejte cokoli, co patří k hlavnímu jídlu. Tedy jak maso, tak těstoviny, zeleninu, případně můžete krémové polévky jíst s kouskem pečiva.
  • Lehčí polévka jako předkrm - tato polévka by měla být zejména na zeleninové bázi, určitě ji nezahušťujte a nepřidávejte kila uzenin, nudlí a podobně. Přiměřená porce pak může být následovaná hlavním chodem.

My pro vás máme 4 recepty na odlehčené tradiční polévky, tedy ty, které si můžete dát před hlavním chodem.

Babiččin kuřecí vývar

Možná byste to netipli, ale takový kuřecí (či klidně slepičí nebo krůtí) vývar je jednou z nejlepších detoxikačních kúr. Místo prapodivných šťáv si před hlavním chodem, ale i kdykoli jindy, když přijde hlad, dejte mističku vývaru. Výborně vás prohřeje, podpoří trávení, hubnutí i imunitu.

Foto: ArtCookStudio, Shutterstock.com

Kuřecí vývar udělá s vaším tělem divyFoto: ArtCookStudio, Shutterstock.com

Na 4 porce potřebujete: 2 mrkve, petržel, ½ celeru, cibuli, česnek, 2 kuřecí stehna (nebo skelety), kurkumu, kayenský pepř, 3 kuličky černého pepře, bobkový list, sůl, čerstvá petrželka na ozdobu

Postup: Stehna opláchněte, můžete okrájet tučnější části, zeleninu jen očistěte a nechte v celku. Všechny ingredience vložte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte koření a sůl. Přiveďte vodu k varu, poté snižte teplotu tak, aby vývar jen mírně probublával. Nechte vařit alespoň dvě hodiny. Průběžně odstraňujte pěnu z povrchu. Pokud chcete vývar s křupavou zeleninou, tak deset minut před vypnutím vyjměte z hrnce dlouho vařenou zeleninu a vložte tam místo ní pokrájenou čerstvou. Po dovaření oberte z kostí maso a pokud chcete, vložte ho zpět do polévky (nebo ho použijte třeba do rizota).

Bramboračka bez jíšky

Ani klasická bramboračka není při hubnutí úplně passé. Když si ale chcete dát v návaznosti na polévku hlavní chod, bude lepší zvolit tuto odlehčenější verzi. Nebojte, chutná je pořád velice. Jíšku zde nahrazují rozmixované brambory.

Foto: PHB.cz (Richard Semik), Shutterstock.com

Není nad klasickou bramboračkuFoto: PHB.cz (Richard Semik), Shutterstock.com

Na 4 porce potřebujete: 400 g brambor, 100 g hub, 100 g hrášku, 1 mrkev, majoránku, sůl, cibuli, olivový olej

Postup: Brambory pokrájejte na malé kousky a povařte v osolené vodě s houbami a částí majoránky asi 20 minut. Poté z vody polovinu brambor vyndejte, rozmixujte je a opět smíchejte s původní směsí. Na pánvi na oleji zpěňte cibulku, pak přidejte očištěnou mrkev pokrájenou na kolečka a několik minut restujte. Poté zeleninu z pánve vložte do polévky, přidejte i hrášek a ještě přibližně 3 minuty provařte. Ozdobte čerstvou majoránkou.

Krémová dýňová polévka

Dýně je přímo nabitá cennými minerály a vitaminy, které je v období redukčního režimu důležité zodpovědně doplňovat. Přestože tahle polévka má jen minimum kalorií, překvapí vás svou sytostí.

Foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Dýně je plná cenných minerálů a vitaminůFoto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Na 4 porce potřebujete: 500 g dýně hokkaido, 2 stroužky česneku, cibule, sůl, pepř, olivový olej, lžičku chilli, 0,5 l zeleninového vývaru

Postup: Dýni nakrájejte na kostky, v míse smíchejte se lžící olivového oleje, solí, pepřem a stroužky česneku. Poté kostky naskládejte na plech na pečicí papír a nechte péct zhruba 25 minut na 180 °C. Poté v kastrolu orestujte cibulku na trošce oleje, přidejte pečenou dýni a zalijte vývarem. Nechte vařit asi 15 minut. Nakonec vše rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a špetkou chilli.

Čočková polévka s uzeným

Oproti předchozím druhům je tato polévka trochu kaloričtější. Neděste se, stále do diety skvěle zapadne. Je však lepší, aby po ní následoval spíše lehčí hlavní chod, jako třeba treska s bramborem, zapečená zelenina s vajíčkem a podobně.

Foto: cobraphotography, Shutterstock.com

Čočka se skvěle doplňuje s mrkví a uzeným masemFoto: cobraphotography, Shutterstock.com

Na 4 porce potřebujete: 150 g čočky, 100 g uzené vepřové kýty, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, cibuli, majoránku, sůl, pepř, olej

Postup: Čočku propláchněte, přeberte a nechte dvě hodiny ležet ve vodě. Později v kastrolu na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nakrájenou mrkev a později i na drobné kostičky nakrájenou uzeninu. Přilijte zhruba litr vody, slitou čočku, osolte, opepřete a povařte zhruba 25 minut. Na závěr přidejte prolisovaný česnek a majoránku.

Jaká polévka je vaše oblíbená?

Reklama

Načítám