Hlavní obsah

Hubnutí s krabičkovou dietou: Ano, nebo ne?

Foto: baibaz, Shutterstock.com

Foto: baibaz, Shutterstock.com

Reklama

Leden je měsíc krizovek. Po svátečním „dopřávání, co hrdlo ráčí“ řada z vás zjišťuje, že se nevejde do oblíbených „testovacích“ riflí. Co s tím? Krabičková dieta se jeví jako ideální řešení. Někdo jiný uvaří, zabalí, přiveze přesnou porci. Tak proč se k ní mnozí hubnoucí lidé stavějí tak nedůvěřivě?

Článek

Proč má „krabičkovka“ u některých žen špatnou pověst? Odpověď je nasnadě: kamarádka nebo kamarádka kamarádky měla krabičkovou dietu a nejenže nezhubla, ale ještě přibrala. Jídla navíc nebyla čerstvá a už vůbec ne dobrá – v plastové krabičce přelepené igelitem vypadala spíše jako občerstvení z laciné benzinové pumpy než jako plnohodnotná a nutričně vyvážená strava.

Není krabička jako krabička

Chudák kamarádka. Měla smůlu. Takové krabičky totiž ani zdaleka neprodukují všichni. „Je dobré najít si takovou firmu, kde vědí, co dělají. To znamená, že jídelníček sestavuje člověk, který se výživě a zdravé stravě nějaký ten pátek věnuje,“ říká Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy Krabičkujeme. „Také bych si vybrala firmu, která rozváží každý den. Když firma přiveze jídlo na několik dní dopředu, pak není čerstvé – a to je hlavní důvod, proč je krabičková dieta zatracována,“ dodává.

Jak tedy hledat? Čerstvost a know-how bohužel z webových stránek nevyčtete. Ideální je poptat se v okolí na zkušenosti, případně zvednout telefon a přeptat se přímo v příslušné firmě. Měsíční částka za krabičky se pohybuje okolo 6000 Kč v závislosti na energetickém balíčku, který zvolíte. Firmy mají většinou několik energetických řešení (v některých případech i vegetariánských, méně často veganských), z nichž můžete při výběru vycházet. S volbou konkrétního druhu by pak měl pomoci příslušný odborník.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Pět zdravých a nutričně vyvážených jídel každý denFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Jídelníček šitý na míru

Takže čerstvost máme vyřešenou. A jak je to s pověstným nehubnutím, či dokonce přibíráním? Jídelníček by měl být přizpůsoben individuálním potřebám každého hubnoucího klienta – a když to tak není, dieta nefunguje. „Úskalí může nastat v případě, že krabičky nejsou připraveny na míru vaší fyzické či psychické zátěži, a tudíž potřebujete více některých živin či minerálů,“ vysvětluje Radka Pamětická, poradkyně zdravého životního stylu z Prahy.

Nesprávně sestavená dieta vede k hladovění. „Stává se, že mimo zakoupené krabičky ještě pojídáte něco dalšího a celý efekt pro hubnutí se ztratí,“ varuje odbornice. Tím se tedy vysvětluje i ono nešťastné přibírání navzdory snaze o redukci. O tom, zda je pro vás vybraný typ krabiček vhodný, byste se podle Radky Pamětické měli poradit přímo s někým z „krabičkové“ firmy – v ideálním případě by to měl být odborník na výživu.

Riziko jojo efektu

Může se také stát, že klient netloustne, ale naopak následkem příliš nízkého energetického příjmu hubne příliš rychle. Důsledkem je neblaze proslulý jojo efekt. V takovém případě totiž nehubnete tuky, ale svaly a spolu s tím se zpomaluje metabolismus. Správným shazováním byste měli ztrácet průměrně půl kila týdně – a každý toho dosáhne jinak. „Jinak se bude stravovat stokilový sportovec či pracovník ve skladu, který chce zhubnout, jinak sedmdesátikilová úřednice, která řeší jen pět kilo nadváhy,“ vysvětluje Radka Pamětická.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Zdravé jídlo na dosah ruky snižuje nutkavé chutě na sladkéFoto: goodluz, Shutterstock.com

Proč dát krabičkám šanci?

Když už jsme si probrali všechna negativa, která s sebou objednání „krabičkovky“ můžou nést, je na čase zaměřit se také na klady. A těch není málo. Jedním z největších je úspora času. „Druhé velmi důležité pozitivum vidím v tom, že když budete mít jídlo připravené, budete mít po čem sáhnout, až přijde hlad,“ říká Lucie Tvrdoňová. Nestane se tedy, že si zdravý životní styl pokazíte nějakou rychlovkou.

Výhody rovnoměrně podávané promyšlené stravy jsou jasné. „Vlčí hlad či chutě často přicházejí z důvodu nepravidelnosti a nedostatku správného množství makroživin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Při dodržování pravidelné životosprávy docílíte zrychlení metabolismu. A díky rychlému metabolismu dosáhnete lepšího spalování,“ potvrzuje výživářka a doplňuje: „A to neříkám jako obecnou poučku, ale jako někdo, kdo denně vidí a měří výsledky klientů.“

Máte s krabičkovou dietou zkušenosti?

Reklama

Načítám