Hlavní obsah

Kafe po probuzení aneb 5 ranních zlozvyků, které vám kazí postavu

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že ráno dělá den. A platí to, i pokud chcete udělat to nejlepší pro svou postavu. Existuje totiž hned několik ranních rituálů, kterých se možná dopouštíte, a zbytečně si tak koledujete o kila navíc i zpomalený metabolismus.

Článek

Řada z vás se s novým rokem opět pokusí udělat něco pro své zdraví a shodit pár kil. Zapomeňte tentokrát na úžasné dietní tipy a místo toho zkuste vyzmizíkovat některý z častých ranních zlozvyků. Pomůžete tím nejen své postavě, ale zabojujete i s únavou, nezdravým tónem pokožky a špatnou náladou.

Vstaňte na první dobrou

První častý zlozvyk, se kterým se zkuste rozloučit, je odsouvání samotného vstávání. Nečekáme, že začnete na povel po zazvonění budíku radostně vyskakovat z postele vstříc novému dni. Pokud si ale s chutí posunete další buzení o pět minut, někdy dokonce opakovaně, jen tím narušujete svůj biorytmus a ukolébáváte metabolismus. Kvůli tomu se dopoledne cítíte zpomalení a unavení a můžete mít následně sklony k volbě nezdravých jídel, která obsahují hodně cukrů.

Jak svou lenost překonat? „Vstát ráno z postele na nepříjemné zvonění budíku může být výzvou. Před spaním si nařiďte budík a dejte ho dál od postele, abyste ráno museli vstát a vypnout nepříjemný zvuk. Zvýšíte tím šanci, že se do peřin již nevrátíte,“ radí odbornice na výživu Susan Bowerman z Herbalife.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Snídani do postele si klidně užijte – alespoň v neděliFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Bez snídaně to nepůjde

První věc, kterou vám většina odborníků na výživu doporučí, se týká pravidelného stravování. Pokud se probudíte po několikahodinovém spánku, při kterém žaludek strávil dodané jídlo, logicky je prázdný a očekává nášup nové energie.

Dbejte na to, abyste se nasnídali do jedné hodiny od probuzení. Po probuzení je totiž hladina cukru a inzulinu v krvi regulována a je připravena nastartovat metabolismus. Pokud snídáte až později, třeba v práci u počítače, tělo si bohužel bere potřebnou energii ze špatných zdrojů, například ze svalů, což vám snižuje bazální metabolismus.

Jestliže nesnídáte vůbec, máte pak sklony dojíst se při obědě a spíše sáhnete po pokrmu kaloričtějším a tučnějším. Nemáte-li na jídlo pomyšlení, zkuste začít pozvolna. Vaše tělo možná snídat neumí, protože na to není dlouhodobými stravovacími návyky nastavené. Zkuste tekuté smoothie, dvakrát kousněte do chleba, dejte si kousek jablka. Začněte tím, co snesete, a postupně přidávejte, až pro vás nebude problém dopřát si plnohodnotnou snídani. Tipy najdete v článku 3 super zdravé snídaně, které si připravíte večer předem!

Snídáte, ale špatně

Zapomeňte na nadýchané sladké pečivo, cereálie plné cukru nebo smažené palačinky. Sacharidy vás možná rychle proberou, ale stejně rychle vám energie i dojde. A pak máte sklony se dojíst svačinou nebo vydatným nezdravým obědem. Palivo číslo jedna jsou po ránu bílkoviny, které zasytí na delší dobu, ale dokážou potlačit i chuť mlsat.

„Zařaďte do svého snídaňového menu vejce, řecký jogurt nebo čokoládový proteinový koktejl. Tento nápoj dodá tělu potřebné bílkoviny a esenciální vitaminy. Navíc je tato snídaňová varianta velice praktická v případech, kdy nemáte čas se v klidu nasnídat. Jednoduše si svůj koktejl vezmete s sebou,“ radí Susan Bowerman.

Foto: krsmanovic, Shutterstock.com

Máte čas dát si kávu v kavárně před příchodem do práce? Pak je to rozhodně lepší než těsně po probuzeníFoto: krsmanovic, Shutterstock.com

Kávu ano, ale ideálně až později

Káva je při hubnutí v pořádku, kofein podporuje spalování, zlepšuje trávení a je to také důležitý antioxidant. Díky svému vlivu na hormon kortizol pomáhá káva i zvyšovat naši fyzickou aktivitu. Jenže právě díky kortizolu děláte chybu, pokud si kávu dopřejete, sotva ráno rozlepíte oči.

Nejvyšší hladina kortizolu je totiž hned po probuzení. Káva jako životabudič by tedy měla přijít ve chvíli, kdy se jeho hladina snižuje. „Tělo zpracovává kortizol přednostně před kofeinem, a proto pokud je v těle hladina kortizolu na maximu, kofein tělem pouze projde bez jakýchkoli účinků,“ vysvětluje Luboš Martínek, ředitel společnosti CrossCafe original. Ideální čas je tedy spíše dopoledne, než brzy ráno a pak během odpoledne.

Ke kávě pijte vždy i vodu

Káva má bohužel jednu nepříjemnou vlastnost, a to, že naše tělo odvodňuje. Pokud si k šálku kávy nedopřejete i sklenku vody, pocítíte po chvíli žízeň. Jenže pocit žízně a hladu snadno zaměníte a máte sklony dopoledne mlsat.

Obejdete se ráno bez kávy?

Načítám