Hlavní obsah

I dveře musí mít styl

Foto: slavona.cz

Dřevo a sklo prosvětlí interiérFoto: slavona.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevhodně zvolené nebo nekvalitní dveře jsou zhoubou interiérů. Z původní ochrany před únikem tepla povýšily na důležitý architektonický prvek. Dá se jimi mnohé vylepšit, ale i pokazit.

Článek

Trh nabízí dostatečně pestrou škálu dveřních typů v neméně pestrém cenovém rozpětí. Můžeme je zakoupit za pouhou tisícovku v OBI nebo si je nechat vyrobit na zakázku za padesát tisíc. Samo o sobě nemusí být šťastné ani jedno z těchto řešení.

Vždy musíme brát v úvahu interiér, jehož jsou dveře součástí. Něco jiného žádá moderní atrium a něco jiného venkovská chalupa.

Dveře obvykle vybíráme z pěti základních variant

1. Plné ze dřeva - jsou nadčasové a kvalitní. Zdobí interiér již samotnou texturou dřeva. Povrch se upravuje zavoskováním, může se mořit nebo lakovat bezbarvým lakem. Vyžadují náročnější údržbu, nehodí se do míst se zvýšenou vlhkostí a možností poškození. Jsou na špici cenového žebříčku. Hodí se spíše ke klasicky zařízeným interiérům než k moderním kreacím.

2. Dýhované - jsou opatřeny dýhou z přírodního dřeva. Nabízejí se dřeviny tuzemské (dub, buk, javor, hruška, třešeň, ořech) i exotické. Moderní dýhy z cizokrajných dřevin laik nerozezná od originálu, který by byl mnohem dražší. Použití v interiérech je dosti univerzální, záleží na volbě dýhy.

3. Lakované - hodí se do moderních interiérů. Barevná škála odstínů v kombinaci s kvalitním lakem v několika vrstvách zajistí nevšední a atypický prvek. Jsou cenově dostupné.

4. Fólie a vysokotlaký laminát - tento umělý povrch nabízí nejen neomezenou barevnou škálu, dobrou imitaci dřeva, ale i snadnou údržbu a navíc příjemnou cenu. Hodí se dobře do rekonstruovaných bytů v panelových domech.

5. Dveře prosklené - působí vzdušně a odlehčeně. Posuvné skleněné dveře s dřevěným rámem mohou tvořit celou stěnu obývacího pokoje. Sklo výplní může být pískované, leptané, lisované, tónované, může to být i sklo s uměleckou vitráží. U dveří se skleněnými výplněmi je velké cenové rozpětí.

Foto: samphotoújiunlimite

Trh nabízí široký výběr dveříFoto: samphotoújiunlimite

Nezapomínejte na zárubně

Dveře tvoří jeden celek se zárubní a to nejen po stránce funkční, ale i estetické. Po mnoho let se u nás vyskytovaly pouze zárubně ocelové, natřené šedivou, hnědou nebo béžovou barvou. Dnes už se tyto zárubně najdete jen v technických místnostech. Máme-li je doma a nechce se nám do náročného bourání, můžeme je natřít - samozřejmě tak, aby ladily s dveřní výplní. Další možností je obložení starých zárubní moderními dýhovými materiály. Musíme však počítat s tím, že průchod dveří se zúží zhruba o 28 milimetrů.

S charakterem dveří je nutné sladit také kování. Existují kliky subtilní, elegantní, klasické, robustní, v barvě bronzu, mědi, stříbra... Výběru bychom proto měli věnovat dostatek času. Každé dveře totiž k dokonalosti potřebují právě tu „svoji" kliku.

Reklama

Související témata:

Načítám