Hlavní obsah

Ideální podmínky v koupelně: Jaké vybrat topení?

Foto: Zdenek Venclik, Shutterstock.com

Foto: Zdenek Venclik, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechcete už se po každém sprchování třást zimou, protože je ve vaší koupelně chladno jako na severním pólu? Zvolte správný druh vytápění! Mezi čím můžete vybírat?

Článek

Při zařizování nové koupelny nebo během její rekonstrukce je vytápění jednou z nejdůležitějších věcí, na které je třeba se zaměřit. Vyznáte se v jednotlivých druzích?

Podlahové pro ideální teplotu

Podlahové topení příjemně vytopí celou místnost, a nezmenší přitom její prostor. Pokládá se v pravidelných smyčkách, převážně na místa, kudy často chodíte. Vyrábí se ve dvou variantách – teplovodní vytápění, nebo elektrická topná rohož.

Teplovodní vytápění se zapojuje do stávajícího systému, neobejde se ale bez většího stavebního zásahu. Nevýhodou je, že během závady, vzniklé například korozí kovových částí, může způsobit vytopení bytu.

Elektrické topné rohože jsou naopak poměrně levné a snadné na instalaci. Ta se sice pokládá přímo pod dlažbu, ale její provoz nepatří mezi nejlevnější.

Pokud používáte podlahové vytápění i v jiných místnostech, napojí se smyčka pro koupelnu na rozdělovač. Lze ji ale napojit i pomocí RTL ventilu z přívodního potrubí, žebříku či radiátoru.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Rohož od výrobce K&V Thermo má vysoce kvalitní izolaci topného vodiče z teflonu. Délka rohože je 6 m, šířka 0,5 m. Cena 3199 Kč. Rohoží značky Sapho můžete díky termostatu nastavit požadovanou teplotu podlahy i čas spínání. Délka rohože je 8,4 m, šířka 0,5 m. Cena 3512 KčFoto: Archiv firem

Radiátory, ověřená klasika

Pokud máte samostatné vytápění (například podlahové) a stačí vám pouze něco na sušení ručníků, nemusíte se příliš zajímat o to, jak vydatně radiátor hřeje. V opačném případě budete potřebovat nějaký s dostatečným tepelným výkonem. Ten je ovlivněn velikostí místnosti a jejím umístěním dle světových stran, použitým zdivem, počtem oken a kvalitou zateplení. Dostatečný výkon si můžete orientačně spočítat i sami, ale vždy je lepší se obrátit na projektanta.

Důležité je i to, jakým způsobem je radiátor vytápěn. Teplovodní nemá vlastní topné médium a připojuje se na stávající systém topení. Ovládá se pomocí kohoutu na ventilu. Elektrický se dodává s elektrickou topnou tyčí. Ta je naplněná topným médiem a připojit jej můžete do klasické zásuvky. Ovládá se ručně, lze ho ale naprogramovat na samostatné zapínání a vypínání. Kombinované vytápění využívá během topné sezony teplovodní soustavu a zbytek roku elektrickou topnou tyč (topné těleso, které může být vestavěné do radiátoru nebo přímo zapojené do zásuvky. Reaguje na teplotu radiátoru a umožňuje jeho zahřátí i mimo topnou sezonu).

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Radiátor od výrobce Rohnson má vysoce úsporné vytápění, nastavitelný termostat a automatické vypnutí během přehřátí. Cena 1790 Kč. Radiátor Sencor disponuje ochranou proti přehřátí i zamrznutí a bezpečnostní funkcí automatického vypnutí při převrhnutí přístroje. Cena 1327 KčFoto: Archiv firem

Žebříky pro sušení prádla

Se žebříkem si vystačíte k vytápění menších koupelen, u větších místností je budete muset doplnit i jiným vytápěním. Fungují obdobně jako radiátory a mají i stejné druhy vytápění.

Pokud je chcete využívat pouze na sušení ručníků, bude vám stačit menší výkon. Vybírejte prohnuté modely – ve větší mezeře mezi tělesem a zdí vše lépe proschne. Z toho důvodu volte také širší mezery mezi tyčemi. Na údržbu jsou mnohem praktičtější žebříky s hladkým povrchem. Na ten bohatě stačí voda s jemným čisticím prostředkem nebo jarem.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Žebřík značky Sapho v metalickém provedení barvy moca kombinuje elektrické a ústřední vytápění. Jeho výška je 1120 mm a šířka 550 mm. Cena 6552 Kč. Prohnutý žebřík z ocelových trubek od výrobce Aqualine je vysoký 970 mm a široký 450 mm. Cena 1296 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Designový žebřík lze připojit k ústřednímu topení i kombinovat s topnou tyčí, díky níž usušíte ručníky i v době, kdy nebudete topit ústředním topením. Je vysoký 1250 mm a široký 550 mm, stojí 11 990 Kč. Chromový radiátor můžete připojit na ústřední vytápění, nelze však kombinovat s elektrickou topnou tyčí. Jeho výška je 1050 mm a šířka 600 mm. Cena 7990 Kč. Oboje výrobce Anima, prodává SikoFoto: Archiv firem

Foto: Pro-topeni

Designové žebříky od výrobce Scirocco potěší hlavně milovníky extravagance a luxusu. Na foto (zleva): chromovaný vertikální žebřík koupíte za 68 996 Kč, žebřík ve tvaru spirály za 24 478 KčFoto: Pro-topeni

Přímotopy pro okamžité zahřátí

Přímotopy se hodí pouze na krátkodobé použití do menších místností, jinak by se vám jejich provoz poměrně prodražil. Nenechávejte je zapnuté bez dozoru, poblíž hořlavých materiálů a umístěte je tak, aby do nich nikdy nemohla nastříkat voda.

Přímotop s ventilátorem funguje na elektřinu, místnost velmi rychle vyhřeje, ale po vypnutí přestává okamžitě hřát. Druhým typem přímotopů jsou infračervené a halogenové zářiče. Ty jsou založené na principu sálavého tepla. Nejprve ohřívají osoby a předměty, až poté okolí. Jsou skladné, lehké a poskytují velmi rychlý ohřev. Jejich variantou je horkovzdušný ventilátor, který je tichý, spolehlivý a snadný na používání.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Přímotop s ventilátorem od značky Argoclima má dvojitou elektronickou ochranu před nebezpečím přehřátí a nastavitelný termostat. Cena je 2229 Kč. Nástěnný topný panel od výrobce DOMO je tichý, má okamžitý tepelný účinek a odnímatelný sušák na ručníky. Cena 4099 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Infračervený zářič Kemper má kvalitní zářivku se sníženou svítivostí a jeho efektivita je znásobená kvalitně zpracovanou parabolou. Cena je 2299 Kč. Halogenový ohřívač vzduchu od výrobce Elíz zaručuje vysokou účinnost ohřevu, aniž by vířil vzduch. Cena 762 KčFoto: Archiv firem

Finančně nenáročné konvektory a topné panely

Konvektor je tvořený výměníkem tepla – ten se obvykle skládá z hliníkových lamel a měděné trubky. Jsou levné, mezi jejich výhody patří vysoký výkon a rychlý výhřev. Snadno ale přesuší vzduch, a nejsou tedy vhodné pro alergiky nebo na časté užívání. Vybírejte pouze ty, které jsou vhodné do koupelen – mají certifikát pro používání na vlhkých místech a koupelnách.

Topné panely vytváří sálavé teplo, díky čemuž ohřívají pouze osoby a předměty. Na rozdíl od konvektorů nevysoušejí vzduch a hodí se pro alergiky. Jsou úsporné, ekologické a mají nízkou spotřebu. Stejně jako přímotopy se ale hodí pouze na výhřev jedné místnosti.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Přímotopný konvektor Atlantic od výrobce Fénix s elektronickým termostatem bez pilotního vodiče stojí 2497 Kč. Topný panel značky Suntec má zvlášť velký povrch a vyhřeje místnost do 60 metrů krychlových. Cena 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Volně stojící nebo nástěnný topný panel od výrobce Rohnson má 24hodinový a týdenní digitální časovač, ochranu proti přehřátí a stojí 1990 Kč. Hliníkové panelové topidlo Tristar může být mobilní díky 4 kolečkům. Cena 3499 KčFoto: Archiv firem

Jak vytápíte koupelnu vy?

Reklama

Související témata:

Načítám