Hlavní obsah

Ideální účes na svatbu? Vybírejte podle tvaru obličeje

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než nastane váš velký den, musíte promyslet vše do nejmenšího detailu. K tomu patří nejen organizace svatby, ale především to, jak budete vypadat vy. S líčením a vlasy vám pomůže vizážistka, ale ještě před první zkouškou se podívejte, jaký typ účesu nejlépe podtrhne tvar vašeho obličeje.

Článek

Muži tyto „maličkosti“ řešit nemusejí, ale ženy o tom vědí své. I to, jaký budete mít účes na svatbě, může hrát obrovskou roli. Ten den prostě musí patřit všechna pozornost jen a jen vám. Musí vám to neuvěřitelně slušet a měla byste se předvést v nejlepším světle a z nejlepšího úhlu. Proto vlasům, jakožto pomyslné koruně krásy, věnujte velikou pozornost.

Jaký máte tvar obličeje?

Je jasné, že každé ženě sluší něco jiného. Co bude nejvíc sedět vám? Při výběru účesu se řiďte svým tvarem obličeje. Všeobecně by se daly rozdělit do čtyř hlavních skupin: oválný, kulatý, hranatý a srdcový. Všechny mají svá pro i proti a my vám poradíme, jak přednosti nejlépe podtrhnout a drobné nedostatky skrýt.

Kulatý obličej

Tvář je označována za kulatou, je-li délka obličeje přibližně stejná jako šířka. Nehledě na vaši váhu máte baculatější tváře a žádné ostré hrany ve tváři. Dobrou zprávou je, že tato přirozená boubelatost vám zaručí mladistvý vzhled a vrásky nebudou tak zřetelné, na druhou stranu nepočítejte, že byste někdy měla dominantně vystouplé lícní kosti nebo propadlé tváře.

Co se účesu týče, vyhněte se všemu uhlazenému, co by odkrylo celou vaši tvář. Ani extra rovné prameny v jedné délce či krátká rovná ofinka nejsou nejlepší – obličej ještě více zakulatí. Vhodnější jsou pro vás střihy minimálně pod bradu s lehce nepravidelným vrstvením, které v běžném životě vytvoří nedbalý sexy rozcuch. Vždy nechte orámovat obličej rozevlátými prameny a zkuste delší ofinu střiženou našikmo.

Přece jen toužíte po uhlazenějším elegantním looku? Přehoďte všechny prameny na jednu stranu a nezapomeňte rozdělit vlasy pěšinkou daleko od středu hlavy. Touto asymetrií „rozbijete“ pravidelnost obličeje a delší vlasy ho vytáhnou do délky.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Herečka Elizabeth Olsen (29) si vepředu nechala lokny a vzadu má nižší volný drdol. Modelka Miranda Kerr (35) dala přednost klasickému glamour účesu – hollywoodským vlnám přehozeným na jedno rameno. Všimněte si, že obě krásky mají pěšinku na straněFoto: Profimedia.cz

Hranatý obličej

Říká se, že hranatý tvar obličeje je nejlepší pro stárnutí – je velmi výrazný, silný a pravidelný. Na svatbu ovšem potřebuje zjemnit a vizuálně trochu zaoblit hrany. Nevěsty si mohou vybrat, zda si vlasy vyčesat, nebo nechat rozpuštěné.

Nahoru vyčesané vlasy by neměly být ulíznuté dohladka. Účes by měl být měkký, lehce rozcuchaný s neposednými prameny po stranách, které odvedou pozornost od těžší čelisti. Tou úplně nejlepší volbou budou vlny. Ne pravidelné panenkovské kudrliny, ale jen ležérní něžně navlněné prameny – tváři dodají ženskost, jemnost a objem.

I zde bude dobře fungovat asymetrie – pěšinka na straně, dlouhá sestříhaná ofina, sepnutí na jedné straně…

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Herečky Keira Knightley (33) a Olivia Wilde (34) jsou typickými představitelkami žen s hranatou tváří. Moc dobře vědí, že na jejich ostřejší rysy platí jemné vlny. Keira si sepnula část vlasů na temeni ozdobnou sponou (tam si můžete připevnit i závoj) a ostatní nechala volně vlát ve větru. Olivia zas vsadila na bohémsky rozcuchaný culíkFoto: Profimedia.cz

Oválný obličej

Výrazné čelo i brada a podlouhlý tvar. Ovál je jasná výhra, a pokud má vaše tvář tyto proporce, můžete si toho hodně dovolit. Rovné vlasy, vlnité, vyčesané nebo jen ledabylý drdol na krku – to vše vám bude slušet.

Jsou tu ovšem i úskalí. Extra hladké a dlouhé prameny podél obličeje, nebo naopak vysoký uhlazený culík ovál zbytečně vytáhnou do délky – takovým účesům řekněte ne. Musíte přidat objem po stranách tak, aby se tvář lehce zakulatila.

Vlny nebo výčesy v prostřední části hlavy (oblast kolem uší) podtrhnou vaši krásu nejlépe. Tvář si vlasy zbytečně nezakrývejte a nechte ji vyniknout. Dobrý tip je i prostříhaná lehká ofina a boční pěšinka.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Ukažte svou tvář v celé kráse stejně jako herečky Jessica Alba (37) a Jennifer Lawrence (27). Drdoly jsou jednou z nejslavnostnějších možností, ale nevybírejte žádné upjaté nebo uhlazené verze – jen ať jsou uvolněnější a s vykukujícími pramínkyFoto: Profimedia.cz

Srdcový obličej

Dominantou vašeho obličeje je široké čelo a špičatá brada. Výraznější lícní kosti a útlejší spodní část obličeje působí velmi jemně. I u tohoto tvaru máte téměř volnou ruku, důležité je zbytečně neupozorňovat na nejširší část, tedy čelo, žádnými uhlazenými výčesy. Také není potřeba obličej prodlužovat vysokým culíkem nebo strohým drdolem.

Co potřebujete, je lehký objem v oblasti čelisti, aby se trochu vyrovnaly proporce mezi horní a spodní částí tváře. Skvěle funguje lehce střapaté sestříhání kolem obličeje. Tyto prameny se pak dají navlnit pro slavnostnější příležitost. A zase tu máme ofinku, která umí divy s čelem – ať už šikmá, nebo rovná, vždy by měla být odlehčená a dobře prostříhaná. Nefandíte-li rozpuštěným nebo i napůl rozpuštěným vlasům, udělejte si nižší drdol (rovný či na stranu) a určitě nechte několik volných pramínků orámovat obličej.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Účes herečky Rachel Bilson (36) se bude skvěle hodit k něžným a trochu bohémským vílím šatům. Úprava vlasů Reese Witherspoon (42) je zas víc klasická. Nízký drdol a sestříhané prameny kolem obličeje jsou velmi lichotivéFoto: Profimedia.cz

Jaký tvar obličeje máte vy? 

Související témata:

Načítám