Hlavní obsah

Dokonalý svatební den? Tyhle tipy musíte znát!

Foto: Natalia Kabliuk, Shutterstock.com

Foto: Natalia Kabliuk, Shutterstock.com

Přípravy vrcholí a za chvíli je to tady: budete se vdávat! Událost, která by měla být jednou z nejkrásnějších chvil vašeho života. Víme, co (ne)dělat před dnem D, aby vše proběhlo bez problémů a vám zůstaly jen nádherné vzpomínky.

Článek

Máte zajištěno, kdo se postará o dort? Kdo bude odpovídat na dotazy hostů? A víte, proč je lepší mít dvě svatební kytice, a dokonce i dvoje boty? Ptali jsme se profesionálek, na co pamatovat a na co si dát pozor těsně před svatbou. A tady jsou jejich ověřené tipy.

Organizace na prvním místě

Základem všeho je dobrý plán. Den nebo dva před svatbou se sejděte se svědky i manažerem restaurace a projděte si všechny detaily a průběh dne. Zkontrolujte, jestli dodavatelé květin, pití a jídla, ale i třeba fotograf nebo DJ vědí, kdy a kam mají dorazit a co dělat. „Doporučuji zavolat i oddávajícímu a ujistit se, že s obřadem opravdu počítá. Nevěsta by se měla snažit delegovat co nejvíce věcí na někoho jiného, aby si svůj den užila a vzpomínala na něj s láskou,“ radí Klára Mašínová ze svatební agentury Báječná svatba.

Foto: Alex Gukalov, Shutterstock.com

Těsně před svatbou zkontrolujte, zda všichni dodavatelé počítají s termínem doručení, aby nedošlo k nepříjemnostem na poslední chvíliFoto: Alex Gukalov, Shutterstock.com

Včasné a jasné rozdělení úkolů se zásadně projeví na průběhu celého dne: „Dohodněte se, kdo převezme dort, kdo se postará o umístění židlí a kdo pomůže kapele s přípravou produkce. Zajistěte někoho, kdo pomůže s organizací u obřadu, jako je příchod, odchod, vytvoření špalíru a podobně,“ doporučuje Dana Kapalínová, jednatelka svatební agentury Perfektní Svatba.

Foto: MNStudio, Shutterstock.com

Krájení dortu naplánujte spíš na večerní hodiny. V západu slunce nebo svitu svíček z toho bude krásný zážitekFoto: MNStudio, Shutterstock.com

Vytvořte si harmonogram

Velmi důležitý, ale často opomíjený je harmonogram. Dana Kapalínová doporučuje hned dva: „Jeden pro nevěstu, kam si připíše všechny detaily a kontakty, které by mohla potřebovat, a druhý zjednodušený pro hosty, aby věděli, kdy se co bude dít. Harmonogram by měl být ve stejném stylu jako svatební oznámení. Vyvěste ho buď na tabuli, nebo kamkoli, kde na něj bude dobře vidět – dobré jsou třeba karty na stolech.“ Expertka radí mít u sebe i zasedací pořádek, aby mezi hosty nedocházelo ke zbytečným dohadům.

Ukázkový harmonogram pro hosty aneb Inspirace ze skutečné svatby:

  • 10:00 sraz svatebních hostů - popis místa setkání
  • 10:30 odjezd do místa obřadu - nevěsta odjíždí vozem spolu se svými rodiči, ostatní hosté (68 lidí) odjíždí minibusy, nebo autobusem
  • 12:00 obřad -
  • 12:30 občerstvení v místě obřadu, focení novomanželů -
  • 14:00 házení svatební kytice -
  • 14:30 odjezd do místa hostiny - adresa
  • 15:30 předpokládaný příjezd do restaurace -
  • 15:45 rozbití talíře, uvítání novomanželů restaurací (cateringem), začátek rautu -
  • 16:30 přípitek novomanželů - s whisky, za doprovodu dudáka
  • 16:45 první novomanželský tanec, tanec s rodiči -
  • 17:15 krájení svatebního dortu -
Foto: syrotkin, Shutterstock.com

Tabule s harmonogramem a zasedacím pořádkem vám ušetří spoustu otázek Foto: syrotkin, Shutterstock.com

Mějte vše pevně v rukou

Chcete, aby všechno proběhlo podle plánu? Pak rovnou zakažte jakákoli překvapení, která by mohla narušit pohodový chod svatby – třeba únos nevěsty. Nepříjemné by to nemuselo být jen vám. Zajistěte i program pro děti: postačí bublifuky, malování nebo stolní hry. S organizovanou zábavou pro dospělé to nepřehánějte, nechejte ji přirozeně plynout. Hosté by neměli mít dojem, že jsou na závodech, kde musejí plnit jeden úkol za druhým. Rozhodnete-li se házet kyticí, mějte připravenou jednu záložní. Je pravděpodobné, že se té své nebudete chtít vzdát.

Foto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Zajistěte, aby byl vždy při ruce někdo, kdo bude zodpovídat dotazy nejen hostů, ale třeba i kapely nebo fotografa. Víc si svůj velký den užijeteFoto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Bez kápézetky ani krok

Nachystejte si krabičku poslední záchrany, kde budete mít vše, co byste mohla během dne potřebovat: kapesník (ideálně bílý hedvábný), lak na vlasy, nejnutnější kosmetiku, minihřebínek, mentolové bonbony nebo žvýkačky, malý deodorant, jehlu, nit a sponky, kterými v případě nouze doladíte účes.

Snadno k dipozici byste měla mít i objemnější věci. „Je dobré mít boty na přezutí, šaty na převlečení, parfém, rtěnku nebo lesk v odstínu doporučeném vizážistkou. Nevěsta by měla mít pokoj blízko u svatební hostiny a party, aby si kdykoliv mohla odskočit na pokoj a využívat svou vlastní toaletu,“ zdůrazňuje svatební koordinátorka Lucie Holá.

Foto: Oleggg, Shutterstock.com

V krabičce poslední záchrany by neměla chybět rtěnka, parfém ani malý hřebínekFoto: Oleggg, Shutterstock.com

Na jídle a pití záleží

K dobré náladě vždy pomůže jídlo a pití. Včas zjistěte, zda hosté nemají nějaká dietní omezení, nepotřebují poloviční porce pro děti nebo třeba židličky navíc. Mějte předem připravenou výslužku i půlnoční svačinu. „Vynechejte rozdávaní výslužek při odchodu, to je zbytečně časově náročné. Rozdejte krabičky s výslužkou přímo na svatební stůl nebo nechejte hosty, ať si výslužky berou sami u východu,“ doporučuje Dana Kapalínová.

Foto: Lukáš Potůček pro @perfektnisvatba

Jídlo a pití připravte tak, aby si mohl každý host vybratFoto: Lukáš Potůček pro @perfektnisvatba

I u jídla je důležité správné načasování. Podle odbornic je nejlepší rozkrojit dort až v době, kdy se začne stmívat. Spolu se svíčkami a slavnostní hudbou z toho bude velká událost a nezapomenutelná romantická chvíle.

Chystáte právě svatbu, nebo už to máte za sebou? Co se vám osvědčilo a co byste udělali jinak?

Reklama