Hlavní obsah

8 rad čtyřicítek třicítkám. Víte, co vám ušetří trápení?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Možná pouštíte doporučení starších jedním uchem dovnitř a druhým ven, ale občas můžete udělat výjimku. Sdílení zkušeností žen, kterým je čtyřicet a více může být (nejen pro třicítky) podnětné.

Článek

S radami je to těžké. Ty nevyžádané spíš vytáčí, než by pomáhaly, některé jsou nepřenositelné a člověk si na jejich pravdivost musí přijít sám. Ovšem pak jsou tady ještě doporučení o dekádu starších žen, kamarádek a kolegyň, které vám mohou ušetřit nejednu bouli na čele či na srdci.

1. Žijte svůj život

Když vám kamarádka řekne, že žádný chlap nestojí zato, abyste žila jen pro něj a zapomněla na svůj vlastní život, tak jí věřte! Milovníci alkoholu a notoričtí záletníci také nemívají tendenci se měnit jen kvůli vašim modrým očím. Možná je právě čas upřímně si odpovědět na otázky typu: Nežiju v něčím stínu? Nečekám příliš dlouho, až se „něco“ změní? Mám vedle sebe skutečně toho, koho jsem chtěla? Nepřešlapujte na místě a vykročte – ušetříte si spoustu proplakaných nocí.

2. Ne je kouzelné slovíčko

Byla jste vždycky ta poslušná holka, co chce všem vyhovět? Tak se konečně naučte říkat NE. Krásně to formulovala herečka Jodie Foster: „Byla jsem typem, který by přeplaval oceán pro někoho, kdo kvůli mně ani nepřejde ulici. Omlouvala jsem se, i když jsem neprovedla nic špatného. Trvalo mi dlouho, než jsem pochopila, že tou nešťastnou a zklamanou mě nečinili druzí, ale můj mylný předpoklad, že každý má stejné srdce jako já.“

3. Nenechte si sát krev 

Kamarádka, která na vás hází své problémy, a kolegyně, která si stěžuje v každé větě, vás asi moc neobohacují. Udělejte si občas inventuru vztahů a některé omezte – možná se vám uleví. Říkáte si, kamarádku pošlu k šípku, ale co s tchyní nebo mámou, co má na všechno dobře míněnou radu a do všeho se plete? Seberte odvahu a řekněte jí, co vám vadí. Chvíli bude dusno, možná bouřka, ale raději to udělejte teď. Za pár let může být vztahová bažina tak hluboká, že se z ní sotva vyhrabete.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Kamarádka vás neustále zahlcuje svými problémy? Možná přišel čas se rozejítFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

4. Instinkt je nejdůležitější

Chcete nechat práce a věnovat se milovaným koním? Máte sen cestovat po světě nebo si chcete skočit padákem? Udělejte to. A je jedno, jestli vám někdo naznačuje, že byste ve svém věku měla mít dost rozumu. Pokud ještě nemáte děti, bude rozhodnutí i realizace možná snazší, ale i s rodinou si můžete plnit sny a jít si za svým. Neodkládejte velké věci na potom. Nemusel by vám na ně zbýt čas. A ještě něco: oblíbený Murphyho zákon o tom, že čím detailněji a s předstihem něco naplánujete, tím pravděpodobněji se to nepovede, stále platí, tak s tím počítejte.

5. Nesrovnávejte se s ostatními

V době sociálních sítí se lehce řekne nesrovnávat se, ale hůř udělá. Myslete na to, že za příběhy úspěšných manažerek, zářivě radostných matek i přenádherných modelek je třeba vidět i dny, kdy se nedaří, děti jsou nemocné, manžel nevrlý, ranní ujetý autobus nastartuje „den blbec“. Zkrátka nenechte se ovlivnit prvním dojmem, který je navíc často upravován (retušované vrásky, ubraná kila) a vytržen z kontextu. Jděte si svou vlastní cestou, která je jedinečná.

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Myslíte, že se ostatní mají líp než vy, protože jejich fotky na sociálních sítích svědčí o úspěchu a harmonii? Nevěřte tomu, je to jen předváděčka pro ostatníFoto: guruXOX, Shutterstock.com

6. Konečně si najděte svůj styl

Ve dvaceti prostě musíte mít tu kostkovanou sukni, co právě letí a už od března řešit, jaké plavky si koupit na dovolenou. Jenže po třicítce jste dál. Sáhněte po kvalitnějším kabátu, kabelce, která vydrží déle než jednu sezonu. Zkrátka je čas více se zamyslet nad celým obsahem šatníku. Stylistka by tomu dala jasnou nálepku: hledáte a tříbíte si svůj styl.

Platí to i v kosmetice, takže už asi poznáte, že modré stíny na celém víčku nebudou to pravé ořechové. Najděte si pár stálic, které budou stát na vaší straně za každých okolností. Patří mezi ně krém proti vráskám, make-up na zakrytí všeho nechtěného a rtěnka v odstínu, který vám ubere pár let.

7. Dětská otázka

Je jedno, jestli jste obětavá mamina, nebo vaření kašiček není vaše doména. Děti jsou malé jen jednou a čas nejde vrátit, proto jim ho věnujte naplno. Bezmyšlenkovité skládání kostek, u kterého přemýšlíte o zítřejším kině s kamarádkou, není ono. Děti ocení, když se necháte vtáhnout do jejich světa. A co se týče výchovy, neexistuje ideální a jediná cesta, jak na to. Někdo přísahá na benevolentní přístup, jiný jde na děti zhurta a taky mu to funguje. Mějte je prostě rády a spoléhejte na svůj instinkt.

8. Sen o rodině ještě nevyšel? Nezoufejte!

Dnes není výjimkou pětačtyřicetiletá maminka prvního dítěte. Ano, má to svá rizika, ale čím více se budete ve třiatřiceti trápit tím, že „už je nejvyšší čas“, tím méně to půjde. Takže pokud to jde, cestujte, užívejte svobodného života bez závazků a buď hledejte toho pravého, nebo pokud ho už máte, sdílejte společné zážitky a pěstujte vztah. V následujícím desetiletí z toho budete čerpat.

Jakou nejlepší radu vám dala starší kamarádka? 

Reklama

Související témata:

Načítám