Hlavní obsah

Inkontinence moči – problém, o kterém se nemluví

Foto: istockphoto

Najděte informace o své kontinenci na webu spolku IncoforumFoto: istockphoto

V rámci Týdne kontinence můžete získat zajímavé informace o příčinách úniku moči. Máte možnost se i anonymně zdarma otestovat a pomoci tím narušit tabu, které je kolem této problematiky velmi rozšířené.

Článek

V České republice trápí nechtěný únik moči přibližně půl milionu žen. Většina z nich se však o inkontinenci stydí mluvit. Seznámení s problémem může výrazně přispět ke zlepšení kvality života.

„Bohužel inkontinence patří k onemocnění, o kterém pacientky nechtějí často hovořit. U řady žen jde o občasnou poruchu, která se projeví jen při velkém kašli při viróze. Zapomenou na to, ale náhle se obtíže objeví znovu a ony si začnou uvědomovat problém a svěří se lékaři,“ říká MUDr. Lukáš Horčička ze spolku Incoforum.

Foto: istockphoto

Téma inkontinence moči je tabu, neváhejte se svěřit!Foto: istockphoto

Inkontinence moči každého zaskočí

Inkontinence je výraz pro samovolný únik moči. Nejčastější příčinou inkontinence je ochabnutí svalstva pánevního dna. Také může být způsobena i dočasným problémem, jako je infekce močových cest, vaginální infekce, zácpa, obezita, kouření, špatná zátěž pánevního dna při sportu nebo vedlejšími účinky léku. Častěji postihuje ženy.

Pacientky trápí několik typů inkontinence moči, ale nejčastěji jde o stresovou inkontinenci. Tedy únik moči, k němuž dochází v běžných činnostech - při kašli, kýchání, smíchu, zvedání břemene, cvičení nebo jiných aktivitách. „Nesprávně si stresovou inkontinenci pacientky spojují s psychickým stresem. Hlavní příčinou této inkontinence je však ochabnutí svalstva pánevního dna“ komentuje MUDr. Lukáš Horčička.

Foto: istockphoto

Inkontinence má svá řešení, informace naleznete na webu IncoforumFoto: istockphoto

Inkontinence omezuje v běžném životě

Hyperaktivní močový měchýř je druhý nejčastější problém s močením. Pacientky trpí neovladatelným nucením na močení, někdy s únikem většího množství moči. Také chodí často močit – i v noci. Tento typ léčíme medikamentózně, a také změnou špatných návyků. Pokud se nechtěný únik moči stává pro ženu hygienickým a i sociálním problémem (vyhýbá se společenskému a kulturnímu životu, sportu a sexu), měla by jej začít řešit s lékařem, protože je zbytečné, aby ji inkontinence omezovala v osobním životě a narušovala její zaběhlý denní rytmus.

Diagnózu musí každopádně stanovit lékař. Proto je potřeba se lékaři s potížemi svěřit. Inkontinence není nemoc stáří, trpí jí i mladé ženy po porodu a hyperaktivním močovým měchýřem strádá až 20 % české populace.

Foto: incoforum.cz

Užitečné informace získáte na stránkách IncoforaFoto: incoforum.cz

Co můžete udělat jako prevenci?

Ještě než seberete odvahu zajít k lékaři, můžete získat informace v rámci Týdne kontinence na webových stránkách incoforum.cz.

„Dozvíte se tam o principech fungování močového měchýře, jak se potíže s ním projevují, co vás čeká za vyšetření, jaké jsou možnosti léčby a které cviky (s obrázky) na posílení pánevního dna vám mohou pomoci potíže eliminovat,“ říká MUDr. Horčička.

I proto je nutné o potížích s držením moči hovořit!

Načítám