Hlavní obsah

Intimní hygiena má svá pravidla. Přinášíme 6 způsobů, jak ji správně provádět

Foto: Ollyy, shutterstock.com

Jak pečovat o své intimní partie? Odborníci nám to vysvětliiFoto: Ollyy, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelnou hygienu vyžaduje celé vaše tělo, tedy i intimní partie. Čím se mýt, jak často a co vše může způsobit nesprávně prováděná hygiena?

Článek

Ruce si myjete několikrát denně, tvář poctivě odličujete ráno i večer, sprcha je součástí každodenní hygieny. Jedno místo si ale zaslouží speciální zacházení. V případě vašich intimních partií to není potřeba s hygienou přehánět, je dobré ale znát pár pravidel správné péče.

1. pravidlo: Nepřehánějte to

Hygiena je sice základ, ale nepřehánějte to. Nadbytečná péče vede k nežádoucímu mechanickému dráždění kůže a sliznice genitálu. Při volbě nevhodných mycích přípravků dochází i k chemickému podráždění, sliznice jsou náchylné k infekcím a výtokům. Než parfemované sprchové gely a agresivní antibakteriální přípravky jsou lepší doplňky pro intimní hygienu s vyrovnaným pH.

Intimní partie myjte jen zvnějšku. Vaginální mikroflóra, která zajišťuje přirozenou ochranu genitálního ústrojí před infekcí, je tvořená laktobacily, které můžete nešetrnou hygienou likvidovat.

2. pravidlo: Pozor na WC

„Z toaletních papírů volte raději neparfémovaný, stejně jako u lubrikačních gelů,” doporučuje MUDr. Michaela Matoušková z pražského Urocentra. Parfemace zbytečně dráždí a může způsobovat i alergické reakce. „Zapomínat by se nemělo ani na správné otírání konečníku, mělo by vždy probíhat směrem ven, nikoli přes pochvu,“ dodává lékařka.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Toaletní papír volte bez parfémuFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

3. pravidlo: Menstruační pomůcky měňte často

Zvýšenou péči věnujte intimním partiím v době menstruace. Střídat menstruační pomůcky byste měly alespoň třikrát za den, novou vložku či tampon použijte i hned po probuzení. Mohou se v nich množit bakterie a způsobovat záněty. Pokud vás trápí častější záněty, zkuste speciální probiotické tampony pro obnovu vaginální rovnováhy.

4. pravidlo: Sex má svá pravidla

Na osobní hygienu bychom neměli zapomínat ani před pohlavním stykem a bezprostředně po něm. „Během něj totiž dochází velmi snadno k přenosu mnoha různých typů bakterií. Vhodné je se po sexu nejen osprchovat, ale také vyprázdnit,“ doporučuje Michaela Matoušková.

5. pravidlo: Noste správné prádlo

Prádlo přichází do těsného kontaktu s intimními partiemi, mělo by být prodyšné a z nedráždivého materiálu. Nejvhodnější je proto bavlna. Neprodyšné materiály, jako je polyester, vytvářejí teplé a vlhké prostředí, které vytváří živnou půdu pro množení bakterií. Rovněž střih kalhotek hraje nezanedbatelnou roli. Tanga kalhotky nejsou pro celodenní nošení vhodné, neboť usnadňují vycestování bakterií z oblasti konečníku k močové trubici. Škodit mohou i obsažená barviva v látce a potiscích.

Foto: Borysenko, Shutterstock.com

Po sexu je vhodné se vyprázdnit. Došlo totiž k výměně nadměrného množství bakteriíFoto: Borysenko, Shutterstock.com

6. pravidlo: Dostatečně pijte

Pitný režim s intimní hygienou také souvisí. Je třeba pít dostatečně a pravidelně. „Koncentrovaná moč dráždí močové cesty, má obvykle kyselé pH, a je tak dobrým médiem pro rozvoj bakteriální infekce,“ vysvětluje Michaela Matoušková.

Za normálních podmínek se doporučuje vypít denně alespoň 2 l tekutin. „Nedostatek tekutin mj. výrazně zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů či zánětu močových cest,” varuje doc. MUDr. Jan Krhut, Ph.D. z FN Ostrava a dále dodává: „Základem pitného režimu by měla být voda, slabé čaje a minerálky. Sladké limonády jsou jednak kaloricky zatěžující a často s obsahem nevhodných chemických stabilizátorů a barviv.”

Vyprazdňování močového měchýře by mělo být také pravidelné. Častým močením napomáháte vyplavovat bakterie a omezovat šanci na jejich množení. Obecně spočívá prevence urologických potíží v dostatečném pitném režimu tak, aby člověk vymočil 2 litry moče za 24 hod.

Co k intimní hygieně používáte vy?

Reklama

Načítám