Hlavní obsah

Myslíte si, že si umíte správně mýt ruce? Možná se pletete!

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Možná si myslíte, že umýt si ruce není žádná věda. Opak je pravdou. Stačí totiž dodržet pár jednoduchých kroků, a můžete se vyhnout nachlazení, chřipce a dalším nemocem.

Článek

Voda, mýdlo, dezinfekce. Papírové utěrky, vzduchové fukary. Zřejmě se budete divit, ale na tom, jak a čím si myjete a sušíte ruce, skutečně záleží. Správná „údržba“ může ochránit před viry a bakteriemi, špatná může naopak přivodit více či méně závažná onemocnění. S hygienou by se to ale ani nemělo přehánět. „Není nutné umývat si ruce pokaždé, když si s někým podáte ruku,“ říká MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny. Mytí rukou po každém sáhnutí na kliku může podle něj paradoxně oslabovat imunitu. Máme pro vás pár tipů, jak si správně mýt ruce.

Teplá, nebo studená? Je to jedno

Tým vědců z univerzity v Rutgers testoval vlivy teplé a studené vody na efektivitu mytí rukou. Podle jejich výsledků neskýtá teplá voda žádné výraznější benefity oproti vodě studené. Teplota vody tedy podle všeho důležitá není. Doba, po niž pod ní ale ruce ponecháte, ano. „Mytí rukou s mýdlem pod tekoucí vodou by mělo trvat alespoň 20 sekund,“ říká MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka ProFit Institutu, a dodává: „Je to asi tak dlouho, jako když si 2krát za sebou zazpíváte Happy Birthday.“

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Namydlené ruce byste pod vodou měli držet alespoň 20 vteřin. Je to, jako když dvakrát zazpíváte Happy BirthdayFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Dezinfekce ano, ale jen jako doplněk 

Je dezinfekce účinnější než mýdlo? Účinnější ne, zbytečná ale také ne. Když máte ruce viditelně znečištěné, potřebujete je zkrátka opláchnout vodou a mýdlem. Dezinfekce by podle doktora Davida Freje měla posloužit jen v případech, kdy není v dosahu čistá voda a mýdlo. „Abyste dosáhli kýženého účinku, je dobré volit dezinfekční prostředek na bázi alkoholu – tedy minimálně 60procentní,“ radí Marie Skalská. Potřete jím ruce a neotřepávejte je, počkejte, až přípravek zaschne. K dostání jsou dnes praktická cestovní balení v malých lahvičkách, která můžete mít pro případ potřeby stále při ruce.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Není nutné mýt si ruce po každém sáhnutí na kliku. Takové jednání jen oslabuje imunituFoto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Samotná voda nestačí

Je pravda, že proud tekoucí vody z kohoutku dokáže sám o sobě údajně zničit až 90 procent bakterií. I tak byste se ale na to neměli spoléhat a zapomínat na mýdlo. Vaše ruce totiž mohou být kontaminovány miliony patogenů a i jeden jediný mikroorganismus se může stát příčinou onemocnění. Tuhého mýdla, o němž se povídá, že je semeništěm bakterií, se při tom podle odborníků obávat nemusíte. Nezáleží prý na tom, zda používáte mýdlo tekuté nebo tuhé. Oba druhy totiž na rukou odvedou stejnou práci.

Podle Davida Freje byste pak neměli upřednostňovat ani mýdla antibakteriální. „Podle studií nejsou účinnější než běžná, ale na rozdíl od nich mohou způsobit sníženou účinnost antibiotik proti infekcím, zejména pro přítomnost některých škodlivých látek, jako je triclosan a podobně,“ vysvětluje. Triclosan je silné protibakteriální a protihoubové činidlo, které se přidává do mýdel. Jejich používáním se dostává do povrchových vod, kde se rozkládá na sloučeniny jménem dioxiny, které jsou toxické.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Samotná voda vás nezbaví všech bakterií, asi 90 procent. Nezapomínejte proto na mýdlo. Dezinfekci užívejte jen jako doplněkFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Papírové utěrky jsou zdravější než osoušeče

Nedávná studie společnosti UConn Health zjistila, že poté, co lidé drží pod fukarem ruce více než minutu, se na ně mohou dostat nové bakterie. Lepší jsou podle všeho papírové utěrky, do nichž se zkrátka utřete a potom je vyhodíte. Rozdíly jsou ale tak nicotné, že se týkají spíše lidí s imunitním systémem narušeným rakovinou nebo nějakým jiným závažným onemocněním. Zdravého jedince by neměly ohrozit ani osoušeče, ani papírové utěrky. Přesto – pokud budete mít možnost volby, sáhněte po utěrce.

A jak si ruce myjete a sušíte vy?

Reklama