Hlavní obsah

Letní intimní trable: Jak se jim vyhnout?

Foto: Thinkstock

Těšíte se na léto, a jediné, co vás na něm děsí, jsou opakující se vaginální mykózy? Dodržujte pravidla obsažená v našem článku!Foto: Thinkstock

Reklama

Nenechte si léto zkazit nepříjemnostmi, které vás mohou potkat zanedbáním intimní hygieny. Výskyt mykóz nebo podráždění je v teplém počasí stále častější, přitom zbytečný. Víme, jak mu zabránit!

Článek

Koupání v chlorovaných bazénech, ale i přírodních rybnících, pohyb v mokrých plavkách a v nevhodném oblečení, málo tekutin, nadměrné pocení... to jsou všechno faktory, které mohou spustit u žen nepříjemné kvasinkové infekce neboli vaginální mykózy. Buďte chytré, a předejděte jim!

Co funguje?

I když na mykózy netrpíte, je důležitá prevence. Jaká? Čtěte níže uvedené tipy:

Omezte mýdlo

Například vám pomůže, když klasické mýdlo budete používat jen na ruce nebo na tělo. Na intimní partie zvolte prostředky, které respektují pH ženských partií. „Parfémové sprchové gely nebo alkalická mýdla mohou dráždit citlivou intimní pokožku i sliznici, a vyvolat tak infekční problémy,“ říká Zdeňka Kulhánková z portálu Prozdraví.Vhodné jsou gely s obsahem kyseliny mléčné, s tea tree či růžovým olejem, například Saloos sprchový gel Intimia, Lactacyd Ocean, Tea Tree Oil mycí gel...

Foto: Thinkstock

Parfémovaná mýdla jsou pro intimní partie nebezpečnáFoto: Thinkstock

Zkuste ubrousky

V létě obecně dbejte na hygienu a myjte se alespoň dvakrát denně. Obzvláště v tropických vedrech nebo na cestách můžete u sebe mít i speciální ubrousky, které použijte po toaletě. Osvěží vás a zároveň ochrání před nepříjemným vznikem zánětu, jako třeba Carefree intimní ubrousky Aloe, Chilly ubrousky Delicate, Miléne ubrousky toaletní intim...

Opatrně při koupání

Nepříjemnosti může vyvolat také chlór, který dráždí pokožku. Když vyjdete z bazénu, tak se vždy důkladně osprchujte. Pokud máte vlastní bazén, používejte dezinfekční bezchlórové prostředky. Koupete-li se v přírodních koupalištích, vezměte si s sebou náhradní čisté plavky a po dojezdu domů se co nejdříve osprchujte. Použít také můžete speciální ochranné tampony, které jsou napuštěny čistým vazelínovým olejem zamezujícím proniknutí vody do pochvy. Naopak při koupání v moři se mykózy bát nemusíte.

Vsaďte na vzdušnost

Používejte vzdušné spodní prádlo. Kalhotky ze stoprocentní bavlny navíc můžete před použitím vyžehlit, zničíte tím bakterie. „Vhodné je také vynechat na spodní prádlo aviváž, která dráždí pokožku. Stejně tak často nenoste příliš těsné kraťasy. Úzké oblečení přináší dokonalé prostředí pro vznik nepříjemných kvasinkových bakterií,“ dodává Zdeňka Kulhánková.

Někdy je sice povinný pracovní dress code, můžete však třeba punčocháče vyměnit za samodržící punčochy.

Foto: Thinkstock

Prádlo v parných dnech? Jedině z bavlny!Foto: Thinkstock

Sportujte nalehko

I při jízdě na kole nebo běhání dochází ke zvýšenému tření i pocení intimních partií. Právě proto je dobré do speciálních kalhot na kolo (mají antibakteriální vložku) chodit „naostro", stejně jako do běžeckých elasťáků či kraťasů. Právě proto totiž mají tomu uzpůsobený střih či všité kalhotky.

Místo sladkostí jogurty

I velké množství sladkostí může za mykózy, proto je lepší je omezit a třeba aspoň před dovolenou (abyste si užily koupání) raději jíst mléčné (nepřislazované) výrobky, nejlépe zákysy.

Když nic z toho nepomáhá

Pokud vás ani prevence před mykózou neuchrání, není potřeba propadat panice. „Když se mykózy podchytí hned v začátku, trvá jejich léčba o poznání kratší dobu a není potřeba ve většině případů vyhledávat lékaře,“ uvádí gynekoložka Svatava Lstibůrková se soukromou praxí. V opačném případě nezbývá než si nasadit volně prodejné léky a po návratu domů dojít ke gynekologovi.

Jak to řešíte vy?

Reklama

Načítám