Hlavní obsah
Foto: zakysana-smetana.cz

Foto: zakysana-smetana.cz

Jste-li příznivci téhle krémové bílé dobroty, jistě uvítáte recept na jablečný koláč se smetanou. Osladíte si život!

35 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 7 ks jablek
  • 100 g cukru
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce rumu
  • 160 g másla
  • 3 ks vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 4 lžíce lískových oříšků
  • 220 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
Náplň
  • 100 g zakysané smetany
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 ks žloutků
Článek

Postup

01.

Jablka zbavte jádřinců a oloupejte je. Nakrájejte 4 jablka na menší kostičky a 3 jablka na plátky. Všechna pokrájená jablka (kostičky i plátky) dejte do mísy a zalijte směsí medu, rumu a citronové šťávy. Kostičky a plátky ale nechte oddělené od sebe.

02.

Z cukru a másla utřete krém a postupně do něj přidávejte citronovou kůru, vejce, sůl a mleté ořechy.

03.

Mouku prosejte s kypřícím práškem a vmíchejte do krému.

04.

Ze vzniklé směsi vypracujte těsto a poté do něj postupně zapracujte jablka nakrájená na kostičky a 2 lžíce rumové směsi, kterou byla zalitá.

05.

Zakysanou smetanu smíchejte s tvarohem, škrobem a žloutkem.

06.

Těsto narovnejte do koláčové formy a na něj rozetřete smetanovou směs.

07.

Poklaďte jablky nakrájenými na plátky a pečte v troubě předehřáté na 180⁰C asi hodinu. Ještě horký koláč můžete potřít meruňkovou marmeládou – bude sladší.

Energetická hodnota celkem pro 1 koláč
Energie17 061,67 kJ
Bílkoviny89,27 g
Tuky192,98 g
Sacharidy478,04 g
Sůl0,74 g
SAFA84,28 g
Vláknina34,77 g
Cukry281,72 g
Související témata:

Načítám