Článek
Postup
01.
Jablka zbavte jádřinců a oloupejte je. Nakrájejte 4 jablka na menší kostičky a 3 jablka na plátky. Všechna pokrájená jablka (kostičky i plátky) dejte do mísy a zalijte směsí medu, rumu a citronové šťávy. Kostičky a plátky ale nechte oddělené od sebe.
02.
Z cukru a másla utřete krém a postupně do něj přidávejte citronovou kůru, vejce, sůl a mleté ořechy.
03.
Mouku prosejte s kypřícím práškem a vmíchejte do krému.
04.
Ze vzniklé směsi vypracujte těsto a poté do něj postupně zapracujte jablka nakrájená na kostičky a 2 lžíce rumové směsi, kterou byla zalitá.
05.
Zakysanou smetanu smíchejte s tvarohem, škrobem a žloutkem.
06.
Těsto narovnejte do koláčové formy a na něj rozetřete smetanovou směs.
07.
Poklaďte jablky nakrájenými na plátky a pečte v troubě předehřáté na 180⁰C asi hodinu. Ještě horký koláč můžete potřít meruňkovou marmeládou – bude sladší.