Hlavní obsah

Jak dlouho se vyplatí čekat na lepší sex?

Foto: Thinkstock

Sex po několika letech může být kvalitnější než ten z počátku. Budete sehranější, a nejen to!Foto: Thinkstock

Reklama

Skvělé zážitky, megalomanská vyvrcholení, milostné souznění, harmonie, dokonalé intimní pouto. Chcete to taky zažít? Pak si počkejte, až budete s partnerem 4 roky! Dřív k tomu pravděpodobně nedojde! Proč?

Článek

„Já nevím, co pořád kamarádky mají, já jsem ve vztahu i v sexu spokojená,“ vypráví třiatřicetiletá Karolína, která se svým přítelem chodí čtyři roky a pět měsíců. „Pokaždé, když dojde řeč na chlapy, poslouchám, jak už to s nimi není ono. Jedné kámošce se nelíbí, že už neví, co je to rande, druhá pořád dokola omílá, že ten její s ní nechce spát, třetí má podezření na milenku. Říkám jim, ať se vydají do boje, nebo rozejdou, ale pokaždé jen pokrčí rameny. Prý nechápou, že mi to s přítelem klape,“ popisuje udiveně nákupčí. Jak to, že v dlouhodobých vztazích existují tak propastné rozdíly ve spokojenosti? A proč se skvělý sex dá předpokládat až po letech?

Nový milenec – nejlepší sex? Omyl!

Myslíte si, že když se dva potkají, chemické reakce mezi nimi způsobí výbuchy vášně tak silné, že se na ně nedá zapomenout? Možná. Ale sexuální souhře se přece jen nic nevyrovná! Intenzivnější zážitky totiž prožijete s dlouhodobým partnerem. Ptáte se, za jak dlouho?

Podle jedné britské studie založené na výpovědích tří tisíc respondentů a výsledků výzkumu jistého prodejce erotických pomůcek vyplývá, že průměrné páry si nejlepšího sexu užívají po čtyřech letech vztahu, protože se zbaví nervozity a obav ze selhání či trapasů a konečně se před protějškem uvolní. Podle všeho má tak dobrý sex vývoj.

Výpovědi oslovených párů potvrdily, že po dvou letech se milenci zbavují špatných pocitů, které mají ze svého těla, a jsou tak před partnerem sebevědomější, po čtyřech letech vztahu je milenecké pouto dokonce natolik silné, že se většina lidí odváží přijít s neotřelým nápadem a navrhnout nevšední zpestření milování od neobvyklých praktik a poloh po impulsivní sex v trávě nebo na pláži. Mimochodem, už jste vyzkoušeli všechny druhy sexu? Najdete je zde!

Foto: Thinkstock

Nic není úplně zadarmo a na šťastném intimním životě musíte také zapracovatFoto: Thinkstock

Super sex? Proč až po letech?

Odborníci k tomu dodávají, že po čtyřech letech vztahu se milenci dobře znají, lépe se přizpůsobují situaci i potřebám druhého, ale zároveň se již nestydí odvázat se.

Hans Jellouschek, uznávaný manželský poradce z Německa, to jenom potvrzuje. Ve své knize Co potřebuje láska zmiňuje výhody dlouhodobých sexuálních vztahů. Podle něj mnoho párů přiznává, že ten nejlepší sex prožívají právě s tím, s kým dlouhodobě žijí.

Když se podíváte vedle sebe na gauč, kde přítel drží pivo a zírá na fotbal, nemáte ten dojem? To asi proto, že nic nepadá z nebes (bohužel). Na oboustranné spokojenosti se musí pracovat. Nikdo nemůže čekat, že když to v posteli neklape už pár měsíců, přesně na čtvrtý rok známosti se to změní. Základem je sundat si růžové brýle, nepodléhat tlaku čerstvě zadaných kamarádek a nemyslet si, že standard jsou čtyři „čísla" denně, 20 orgasmů týdně, dlouhé předehry a přeslazené dohry.

Realita: Sex jako z filmu nepřijde

Ve skutečnosti je to tak, že lidé ještě stále podléhají mýtům a pověrám o sexu, takže věří i té, že spokojený sex je takový, kdy je od začátku do konce nutné cítit spalující vášeň. „Tím nejhorším z hlediska možných následků pro vztah je mýtus romantické lásky. Ten totiž naznačuje, že lidé dělají sex jen ze zamilovanosti, bez ní že je chladný a nemorální. Taková představa je nejhorším předpokladem dobrého manželství a v dlouhodobých vztazích se obrací proti stabilitě páru,“ domnívá se sexuolog Petr Weiss.

Takže už žádné romantické ideje a nesmyslné sexuální rady, posuzujte partnerský i milenecký vztah podle jeho délky. Je jasné, že vás drahá polovička spontánně neohne přes zábradlí na odpočívadle a nevyhrne sukni až do pasu, jako tomu bylo před lety (i když proč ne?). I tak ale lze zažívat výborný sex jako tenkrát. Chce to jen těžit právě z toho, že se vy dva znáte dlouho, tedy pokud necítíte nespokojenost.

V tomto případě Hans Jellouschek radí, že máte chtít nefungující věci měnit (být iniciativnější, přístupné k jeho nápadům), nevymlouvat se na nezdary a oplývat ochotou zapracovat na sobě i vztahu. Takový přístup se v posteli projeví. Pak uspokojivý a skvělý sex může trvat dlouhá léta a po letech známosti. Proto je Karolína spokojená, a její kamarádky nikoli. Neumějí totiž z milostné synchronizace, tedy zdánlivé nevýhody, udělat sexuální boom.

A jak to vypadá ve vaší ložnici? Nudíte se, nebo sex s dlouhodobým partnerem považujete za výborný?

Reklama

Související témata:

Načítám