Hlavní obsah

Jak jemná je krajka na Královéhradecku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla stvořena k vašemu nekonečnému úžasu. Lehká jako peříčko a podobající se běloskvoucí vločce, která se pomalu snáší na vaši dlaň. Ano, to je krajka.

Článek

Okouzlující hra jemnosti a detailu je vyvážena hodinami přepečlivé práce. Hedvábí, ale i stříbrné a zlaté nitě – to jsou materiály hodné té nejjemnější krajky. Pod šikovnýma rukama vambereckých krajkářek po staletí vznikala a dodnes vzniká křehká krása této paličkované nádhery. To a mnohem více je Královéhradecko.

Krajkářství a paličkování

Ve zdejším kraji má více než čtyřsetletou tradici. Krajka již od počátků nacházela uplatnění například při zdobení oděvů nebo jako doplněk interiérů šlechtických sídel, později však našla cestu i k prostým lidem. Místní ženy se snaží toto cenné umění pečlivě udržovat a předávají si jej z generace na generaci. Chcete-li zjistit, co je herdule nebo podvinka, nebo jen toužíte vyzkoušet, jak hbité máte prsty, navštivte Muzeum krajky ve Vamberku.

Třebechovický betlém

Preciznost a trpělivost jsou ctnosti, kterými se zdobí i další z tradičních královéhradeckých řemesel, betlémářství. První betlém byl na našem území postaven v roce 1560, ale trvalo ještě dvě století, než se zvyk dostal z kostelů až do českých chalup. Největším dřevěným betlémem na světě se pyšní Muzeum betlémů Třebechovice pod Orebem, které představuje naprosto unikátní sbírku betlémů z celých Čech.

Jde o jediné muzeum svého druhu v Evropě a obdivovat zde můžete více než 300 betlémů zhotovených z nejrůznějších materiálů. Jako klenot sbírky září Třebechovický betlém, známý též pod názvem Proboštův betlém. Tento celodřevěný mechanický betlém, který vznikal téměř 50 let, byl prohlášen za národní kulturní památku a je největším světovým betlémem ze dřeva.

Babiččino údolí

Nejste-li obdarováni trpělivostí mistrů krajkářského a řezbářského umění, odpočiňte si pohledem na sytou zeleň a šumění vody u mlýna. V malebném Babiččině údolí se můžete rozpomenout na dojemný příběh z pera Boženy Němcové. Domek, ve kterém Božena Němcová rok bydlela a čerpala inspiraci pro svou nejslavnější knihu, najdete v Červeném Kostelci. Nezapomeňte navštívit ani sbírky Muzea Boženy Němcové v České Skalici, které mapují její život a dílo.

Nechte se inspirovat na www.tradicemasmysl.cz a užijte si kouzlo řemeslných skvostů Královéhradecka. Vychutnávejte si české tradice všemi smysly v Česku, zemi příběhů.

Související témata:

Načítám