Hlavní obsah

Jak zahladit stopy po akné? Zkuste esenciální oleje!

Foto: Thinkstock

Při boji s akné je hygiena velmi důležitáFoto: Thinkstock

Reklama

Svádíte věčný boj se zanícenými pupínky? Věřte, že vrstva make-upu je jen chvilkový maskovací manévr, váš problém ale nevyřeší. Máme pro vás lepší řešení, zkuste akné léčit esenciálními oleji.

Článek

Akné už dávno není výsadou jen mladistvých v pubertě, ale dokáže pěkně potrápit i ženy po čtyřicítce. Nevzhledné pupínky se mohou objevit různě po těle, ale nejhůře snášíme jejich projevy v obličeji. Pár pupínků se dá sice zakrýt vhodným make-upem, ale už bychom se měli mít na pozoru a zajímat se víc o léčbu, než o pouhou kamufláž.

Proč zrovna já?

„Na vzniku akné se podílí mnoho faktorů, jako je hormonální dysbalance, zvýšená vnímavost kůže vůči hormonálním změnám v pubertě, v těhotenství vrozené dispozice ke zvýšené produkci kožního mazu, také psychika, životní styl, osobní hygiena, pracovní prostředí, užívání některých léků a kosmetiky,“ vysvětluje MUDr. Helena Drozenová, dermatoložka kliniky a institutu estetické medicíny Asklepion. Z toho je patrné, že ke špatnému stavu pleti si často dopomůžeme samy. Více vám napoví 10 věcí, které zhoršují akné!

Léčbu se vyplatí neodkládat

Akné se projevuje ve třech formách, podrobněji se o každé z nich dočtete v článku Jak se zbavit akné i v dospělosti? Víme!Rozhodně byste ale měly problém řešit včas a nečekat na to, až vám dermatolog doporučí některý z estetických zákroků.

S lehčí formou akné nemusíte hned běžet na kliniku, celkem dobře ji zvládnete léčit samy. Před každou léčbou, tedy i tou domácí, je dobré seznámit se se stavem své pleti, a tak neváhejte navštívit kosmetičku nebo kožního lékaře.

Foto: Thinkstock

Esenciální oleje mohou být vaší tajnou zbraníFoto: Thinkstock

Vsaďte na přírodu

V lékárnách i drogeriích vám jistě doporučí vhodnou kosmetiku, ale pozor, přípravky většinou obsahují i různé chemikálie, které mohou vyvolat nežádoucí alergické reakce. Nestálo by za to zkusit něco čistě přírodního? Mastné pleti určitě prospějí lipidy a vitaminy obsažené v esenciálních olejích. Navíc je to levné, jednoduché, a hlavně na tvrdohlavé pupínky účinné řešení.

„Na mastnou a normální pleť lze použít levandulový a tea tree olej přímo, ostatní se musí ředit. U příliš suché pokožky použijte oleje vždy ředěné,“ radí kosmetička Studia krásy v Mladé Boleslavi Jana Slavíková a dodává: „Předtím, než zahájíte olejovou terapii, doporučuji vyzkoušet olejíček na jemné kůži zápěstí. Jestliže se do hodiny neobjeví žádná reakce, můžete olej aplikovat na tvář.“

Pro všechny léčebné kúry, které zde uvádíme, platí: provádějte je minimálně jednou až dvakrát denně, u zasaženější pleti i vícekrát za den. Hlavně vytrvejte a nečejte, že výsledky se objeví dříve než za 2–3 měsíce.

Levandulový olej

Tento uklidňující esenciální olej blahodárně působí na červené a bolestivé pupínky. V zájmu dosažení požadovaného efektu smíchejte 6 kapek levandulového oleje s 10 kapkami vody. Pak do této směsi namočte vatový tampon a jemně vetřete do pokožky. Nechte působit nejméně 15 minut, poté kůži opláchněte vlažnou vodou. Díky antibakteriálním účinkům levandule budou výsledky viditelné už po krátké době.

Bergamotový olej

Přírodní silice bergamotu mají výborné antiseptické a stahující účinky, proto je určen i k ošetřování problematické a aknózní pleti. Jediné, co musíte udělat, je smíchat 5 kapek bergamotového oleje s 10 kapkami olivového oleje. Vzniklou emulzi vetřete lehce do pórů a alespoň 10 minut nechte působit. Poté omyjte pleť studenou vodou. Pokud máte lehkou formu akné, stačí, když rituál provedete každé ráno. U horšího stavu pleti je potřeba opakovat nejméně dvakrát denně. Díky příjemné vůni bergamotu se naladí i vaše psychika.

Jojobový olej

Uklidňující schopnosti jojoby mají prokazatelné účinky i v boji s nevzhlednými pupínky. Pro léčebný lektvar smíchejte 5 kapek jojobového oleje s 10 kapkami olivového oleje, pak jím postižená místa potírejte a zlehka vmasírujte. Nechte jojobový olej působit nejméně 15 minut, poté opláchněte teplou vodou. Po několikadenním použití už uvidíte první výsledky.

Rozmarýnový olej

Využijte antibakteriální a protizánětlivé účinky oleje z rozmarýny a zahajte léčbu pomocí super jednoduchého receptu. V malé mističce smíchejte 5 kapek rozmarýnu s 10 kapkami olivového oleje a zlehka vmasírujte směs do pupínků. Všimněte si, jak se ihned vaše pleť zklidní. Nechte směs působit nejméně 10 až 15 minut, pak pokožku umyjte vlažnou vodou.

Tea Tree olej

Olej z čajovníku nesmíme z naší nabídky éterických olejů vyloučit. Jeho antibakteriální účinek vám pomůže snížit zánět a bolest. Smíchejte 6 kapek tea tree oleje s asi 10 kapkami olivového oleje a krouživými pohyby vmasírujte směs na postižená místa. Po deseti minutách působení omyjte pleť vlažnou vodou.

A kolik to stojí?

Esenciální olejíčky kupujte pouze od ověřených výrobců. Například za jeden 10 ml olejíček Saloos zaplatíte v průměru 70 korun, olejíčky od Karla Hádka vás přijdou kolem 200 korun za 10 ml. Pokud máte raději dovozové zboží, budete si muset na stejné množství připlatit: Docteur Valnet stojí kolem 270 Kč, Oléanat asi za 350 Kč.

Zajímá vás názor odborníka?

„Užívání jakýchkoli kosmetických přípravků, byť i přírodních esenciálních olejíčků je v případě aktivního akné pouze alternativním řešením," říká MUDr. Věra Valentová z Dermatologického centra v Šumperku a dodává: „V případě zánětlivých procesů akné doporučuji osobní návštěvu kožní ambulance, kde lékař prohlídkou zhodnotí stav pleti a následně doporučí nejen vhodné řešení ke zmírnění projevů, ale také v případě nutnosti zahájí již cílenou léčbu (chemický peeling, laserová gelová maska nebo redpeel)."

Rozhodly jste se některý z esenciálních olejíčků vyzkoušet? Budeme rádi, když se o své poznatky podělíte i s ostatními v diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám