Hlavní obsah

Akné, záněty, klidné usínání: S tím vším vám pomohou mléčné výrobky

Foto: thinkstock

Mléko je zdrojem vitaminů i minerálůFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že umí mléko a mléčné výrobky vylepšit vaše zdraví, je známá věc. Ale co všechno konzumace těchto produktů ovlivňuje? Třeba spánek, záněty i akné!

Článek

Je prokázáno, žemnoho onemocnění způsobuje nesprávný životní styl. A ovlivnit ho naopak může pochopitelně kvalitní strava, mezi níž patří i mléko a mléčné výrobky. „Ne každý ale jejich časté zařazení v jídelníčku snáší,“ říká MUDr. Jan Hlusička. Proto radí, jste-li citliví na kravskou bílkovinu, či máte dokonce alergii, nahradit ji sójovými či kozími výrobky. Vy ostatní však na ty klasické nezapomínejte. Proč? Umí totiž toto:

Zákysy: Zmírňují žaludeční vředy

Žaludeční vředy trápí nejednoho z vás. Na jejich vzniku se zásadní měrou podílí stresy a jejich rozvoj podporuje i agresivní, nezdravá strava. „Výsledky studií prokazují, že vyšší příjem zakysaných mléčných výrobků je spojen s nižším výskytem vředové choroby,“ uvádí PhDr. Karolína Hlavatá z projektu Bílé plus.

Jogurty: Snižují průjmy

Dobrali jste vy nebo vaše děti antibiotika, a pak vás následně trápily zažívací potíže? Možná už jste slyšeli, že je v tom případě dobré užívat jogurty. „Ukazuje se totiž, že konzumace jogurtu v průběhu léčby antibiotiky snižuje výskyt a závažnost průjmů. Mléčné výrobky obsahující lactobacily také omezují závažnost rotavirových průjmů u dětí a mají své uplatnění i v prevenci respiračních onemocnění u dětí,“ doplňuje Karolína Hlavatá.

Mléko: Ovlivňuje záněty

Pravidelná konzumace mléka a mléčných výrobků je prospěšná i z hlediska zánětu. „Lidé, kteří konzumují týdně více než 14 porcí mléka a mléčných výrobků, mají nižší hladinu parametrů, jež způsobují záněty, než ti, kteří v týdnu konzumovali méně než 8 porcí mléka a mléčných výrobků,“ uvádí další zajímavost Karolína Hlavatá. Patří mezi ně nejen zánětlivá střevní onemocnění, močové infekce nebo kvasinkové poševní záněty, ale i třeba akné.

Foto: thinkstock

Jogurty vám zajistí správné zažíváníFoto: thinkstock

Mléko s medem: Zlepšuje spánek

Studie nepřinášejí žádné pádné důkazy, že teplé mléko s medem skutečně zlepší spánek, ale... „Sacharidy obsažené v medu uklidňují a podporují vylučování serotoninu, tedy hormonu dobré nálady. Nicméně po vypití šálku sladkého mléka byste si měli vyčistit zuby, protože jednoduché sacharidy zubům na noc neprospívají,“ doplňuje Karolína Hlavatá.

Tvarohy: Pomáhají s hubnutím

„Nedostatečný příjem vápníku v průběhu redukčního režimu může spouštět pocity hladu, a narušit tak dlouhodobé dodržování redukční diety,“ upozorňuje dále odbornice. Význam dostatečného příjmu vápníku v rámci redukční diety byl potvrzen i ve dvou studiích prováděných v Endokrinologickém ústavu. Kromě toho právě mléko, tvarohy, jogurty, sýry, zákysy a další mléčné výrobky jsou považovány za jeden ze základních zdrojů vitaminů a minerálních látek. Obsahují jich široké spektrum.

A kolik ho sníst?

„Abyste byli zdravější, měli byste za den sníst2 až 3 mléčné výrobky,“ vysvětluje odbornice. „To vám pomůže plnit výživové požadavky na kvalitu vaší stravy,“ dodává specialistka.

Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám