Hlavní obsah

Jak na nakládačky aneb zavařování okurek

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní chlebíčky, čočková kaše či bramborový salát – tato a mnohá další jídla se neobejdou bez nakládaných okurek. Dáváte před kupovanými přednost pravým domácím? Naše tipy oceníte.

Článek

Jste vášnivým milovníkem kyselých okurek? To se vám jistě bude hodit snadný recept i tipy, jak nakládačky ozvláštnit.

Okurky zavařené raz dva

Omyté okurky stejných velikostí naskládejte do zavařovacích sklenic. Podle chuti můžete přidat na kolečka nakrájenou mrkev, křen, cibuli, kopr či hořčičné semínko. Na nálev budete potřebovat směs koření Lako značky Labeta.

Obsah sáčku smíchejte s 1,75 l vody, 0,5 l octa a 120 g cukru. Pokud připravujete nakládané okurky pro diabetiky, cukr můžete nahradit sladidlem, například fruktózou. Nálev 5 minut povařte a opatrně jím zalejte připravené okurky. Po zavíčkování sklenice ponořte do zavařovacího hrnce na 20–25 minut a udržujte teplotu 80 °C. Poté sklenice vyjměte, zcela dotáhněte víčka, otočte dnem vzhůru a nechte při pokojové teplotě zchladnout. Po několika minutách od vytažení sklenic byste měli uslyšet cvaknutí, které je způsobeno promáčknutím víčka – od této chvíle bude zavařenina vzduchotěsná a nebude se kazit.

Správnost zavaření může ověřit také poklepáním na víčko – pokud se ozve dutý zvuk, sklenice je dobře zavařená.

Ozvláštnit okurky můžete podle vlastní chuti a fantazie. Mnoho domácích receptů se neobejde bez hořčičného semínka

Jak zavařit okurky v mikrovlnce?

Okurky můžete zavařovat také v troubě nebo myčce, a pokud máte méně sklenic, je možné zavařovat i v mikrovlnné troubě. Pomocí mikrovlnky je ideální zavařovat jednu sklenici po druhé. Pokud zavařujete více sklenic najednou, násobí se podle toho i celkový čas – tedy v případě dvou sklenic najednou je nutné zavařovat dvakrát tak dlouho.

Ptáte se, jak přesně v mikrovlnné troubě okurky zavařit? Výkon mikrovlnné trouby nastavte na maximum. Při výkonu 700 W budete jednu sklenici o objemu 720 ml zavařovat 6 minut. S vyšším výkonem se čas snižuje – při výkonu 800 W na 5 a čtvrt minuty, při 900 W na 4,5 minuty.

Přemýšlíte, jestli máte doma dostatek zavařovacích sklenic a kolik máte uvařit nálevu? Přibližně počítejte, že sklidíte-li 5 kg okurek, budete potřebovat odhadem 12–14 sklenic (objem 720 ml) a 3,5 l nálevu.

Lako využijte nejen při zavařování okurek, připravit z něj můžete i nálev k nakládání utopenců, cibulek, hub nebo kukuřice

Tip Labety

Nálev Lako můžete použít také na přípravu utopenců, nakládaného zelí, mladých kukuřic, hub či malých cibulek. Pokud chcete vyzkoušet nevšední nakládačky, přidejte do zavařovací sklenice méně tradiční suroviny. Milovníci pikantních chutí jistě ocení ostré nakládané okurky s chilli papričkou. Chuťové pohárky zaujmou nakládané okurky s kuličkami pepře, s celerovou natí, česnekem či fazolemi. Fantazii se při plnění sklenic meze nekladou!

Pokud před tradiční kyselou chutí dáváte přednost jemnější, nahraďte klasický ocet jablečným či vinným. Aby byly okurky po zavaření správně křupavé, vybírejte spíše menší a tvrdší kusy.

Další tipy a e-shop se zavařovacími přípravky najdete na www.labeta.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám