Hlavní obsah

Jak na správnou údržbu lůžkovin

Foto: Violet Moon

Foto: Violet Moon

S nákupem nového ložního prádla si mnoho z nás pokládá otázku, jak se o něj starat, aby dlouho vydrželo.

Článek

Pojďme se tedy podívat na zoubek nejpoužívanějším materiálům.

Jak prát bavlněná povlečení a prostěradla

Není náhoda, že je bavlněné povlečení  absolutní jedničkou v oblíbenosti už po mnohá desetiletí. Tento materiál totiž nabízí mnoho praktických benefitů a také dobře snáší časté praní a sušení. V případě světlejších odstínů je možné prát i při vyšších teplotách, barevné ložní prádlo však vyžaduje zvýšenou opatrnost. V takovém případě je lepší prát při nižších teplotách a jako ochranu před nežádoucími organismy zvolit prací prostředky s dezinfekčním účinkem či dezinfekci na prádlo samotnou. Před praním pak uzavřeme zipy nebo zapneme knoflíky, předejdeme tak mechanickému poškození povlečení, které může vzniknout otáčením v bubnu pračky. Prostěradla umístíme do většího pracího sáčku. Vhodný je také prací prostředek bez obsahu bělidel. U krepového povlečení se navíc vyhnete žehlení.

Foto: Violet Moon

Bavlněné povlečení ZenaFoto: Violet Moon

Povlečení s reaktivními barvami

V obchodech s bytovým textilem se můžete setkat s povlečením, k jehož výrobě byly použity reaktivní barvy. Dost často bývá tento druh ložního prádla označován jak „exclusive“. Tato technologie zajišťuje lůžkovinám větší odolnost a stálobarevnost, neboť vytváří dobré spojení mezi barvivem a látkou. Taková tkanina je pak mnohem odolnější vůči praní a sušení a lze ji bez problému prát při vyšších teplotách.

Foto: Violet Moon

Bavlněné povlečení na dvě lůžka Štěpánka – šedáFoto: Violet Moon

Péče o umělé materiály

Pokud uvažujete o koupi mikroplyšového povlečení, pak vás čeká příjemné překvapení. Tento materiál totiž stačí jen vyprat, poté velmi rychle uschne a nevyžaduje žehlení. Podobně snadnou údržbu naleznete u většiny lůžkovin z umělých vláken.

Foto: Violet Moon

Povlečení mikroplyš Miriam – šedáFoto: Violet Moon

Kde nakoupit

Abyste si mohli být kupovaným výrobkem jistí, pořiďte si ho u specializovaného prodejce. Jedním z nich je internetový obchod RodinneBaleni.cz, kde kromě kvalitních lůžkovin naleznete také další bytový textil nebo kuchyňské potřeby.

Reklama

Načítám