Hlavní obsah

Došla vám zakysaná smetana nebo vajíčko? 7 vychytávek do domácnosti, které se vyplatí znát!

Foto: S_L_shutterstock, Shutterstock.com

Foto: S_L_shutterstock, Shutterstock.com

Reklama

Došla vám zásadní ingredience, bez níž se při přípravě dnešního oběda neobejdete? Budete překvapeni, jak snadno se dají některé přísady do jídel nahradit.

Článek

Hosté budou za chvíli za dveřmi, vy rychle dokončujete slavnostní menu a najednou zjistíte, že nemáte doma citron nezbytný k přípravě pečené tresky. Nebo vám došla strouhanka na obalování řízků či stále potřebná sůl? Zachovejte klid – ještě není nic ztraceno. Díky našim tipům chybějící ingredience snadno nahradíte a návštěva nic nepozná.

Chybí citron

Děláte rybu a nenašli jste v lednici ani jeden citron? Máte strach, že bude pokrm cítit rybinou? To snadno zažehnáte. Objevíte-li alespoň citronový koncentrát nebo limetku, je po starostech. Když ale nemáte ani to, možná najdete bílé víno. Rybu jím pokapejte úplně stejně, jako byste to udělali s citronovou šťávou, a určitě si pochutnáte. A slupky od citronu nevyhazujte. Vyrobte si z nich univerzální čisticí prostředek.

Sůl není nad zlato

Jestli vám došla sůl nebo chcete vařit zdravěji a rozhodli jste se snížit obsah sodíku v jídelníčku, pomůže vám následující tip: sůl nahraďte citronovou šťávou. Ale dávejte ji do jídla jen v poloviční dávce – to znamená, že například 6 g soli nahradíte 3 ml citronové šťávy.

Pomůžou také bylinky. Maso místo soli ochutíte citronovým tymiánem, polévky a omáčky kerblíkem, brambory rozmarýnem, saláty či těstoviny bazalkou a pomazánky řeřichou.

Řízky bez strouhanky

Když místo strouhanky použijete na obalování masa sezamové semínko, kukuřičnou strouhanku nebo mandlovou mouku, možná přestanete schovávat tvrdé rohlíky. Pokrm bude navíc zdravější, zvláště když ho místo smažení na pánvi dáte raději upéct do trouby.

A co přidat místo strouhanky do karbanátků nebo sekané? Osvědčené jsou rohlíky namočené v mléce, ale skvělými zahušťovadly jsou také ovesné vločky, drcené cereálie nebo instantní bramborová kaše.

Nemám kysanou smetanu

Jsou recepty, u kterých se bez klasické zakysanky neobejdete. Proto není na škodu vědět, že si místo ní můžete připravit speciální směs. Potřebujete k tomu 200 g sýra cottage, 70 ml podmáslí a 30 ml citronové šťávy. Všechno pořádně promíchejte a utřete dohladka, aby náhražka za zakysanou smetanu byla co nejjemnější.

Došel olej

Chystáte se rozpálit pánev a najednou jste zjistili, že doma nemáte ani kapku oleje, ani zbytek másla nebo jiného tuku? Zachrání vás rozpůlená brambora. Na smažení to samozřejmě není, ale když potřebujete jen podusit maso a zeleninu, stačí s ní potřít vnitřek pánve a uvidíte, že se jídlo nepřichytí.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

I té nejzkušenější hospodyňce se někdy něco vymkne a pak přijdou na řadu naše skvělé tipy, jak si vmžiku poraditFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Bez prášku do pečiva

V přípravě moučníku vám rozhodně nezabrání, když zjistíte, že doma nemáte kypřicí prášek. Smíchejte 20 g majonézy s 20 g jedlé sody a rychle získáte náhradu jednoho balíčku prášku do pečiva.

Těsto bude nadýchané také díky sněhu z bílků. Je dobré ušlehaný sníh ještě zakápnout lžící studené vody a přidat špetku soli – na jedno vejce stačí jedna lžíce vody.

A také bez vajec

Upéct skvělý dezert zvládnete i bez vajec. Každé vajíčko v receptu nahradíte například půlkou rozmixovaného banánu či avokáda, směsí vytvořenou ze dvou lžic pudinkového prášku a dvou lžic vody nebo půlkou balíčku instantního droždí smíchaného s jednou lžící vody.

Připadá vám pak těsto málo žluté? Můžete do něj přidat potravinové barvivo, ale spraví to také špetka zlatavé kurkumy.

Čím nahrazujete chybějící ingredience vy? 

Reklama

Načítám