Hlavní obsah

Dejte šanci kurkumě! Pomůže od zánětů a se shazováním přebytečných kil

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázračné koření, které řeší mnohé zdravotní neduhy, taková je kurkuma! Žlutý prášek jistě znáte ze směsi kari, ale moc dalších příležitostí mu patrně nedáváte. Třeba vás následující řádky přesvědčí ho zařadit do svého života o trochu víc.

Článek

Většina z nás je zvyklá používat koření hlavně kvůli jeho vůni a chuti. Některé druhy však mají mnohem širší využití.

Například kurkuma má tolik prospěšných vlastností, až je to neuvěřitelné. Své o tom vědí také Indové, kteří jsou jejími největšími pěstiteli i konzumenty na světě. Poslední léta se o tento zázrak podobný zázvoru zajímá i klasická medicína, takže kromě mletého prášku můžete kurkumin, hlavní léčivou látku z kurkumy, užívat i v kapslích jako doplněk stravy, ale připravíte se tak o úžasný chuťový zážitek.

Jak konzumovat kurkumu

Ze všeho nejdřív si ujasníme, v jaké formě se kurkuma nejlépe v organismu vstřebává.

Aby nenarušovala žaludeční sliznici, je nejlepší ji zkombinovat s tukem (ghí, olivový, slunečnicový…). Spojení s jakýmkoli druhem pepře pak její působení ještě znásobí. Třetím vylepšením je tepelná úprava. V praxi to může vypadat takto: do lžíce rozpáleného oleje přidáte lžičku kurkumy, špetku pepře a uvařenou rýži. Krátce vše orestujete a můžete podávat nádherně žlutě zbarvenou a živinami obohacenou přílohu.

„Kurkumě se přezdívá indický šafrán, neboť se stejně jako šafrán používá pro své barvicí schopnosti. Cenově je kurkuma ale dostupnější než šafrán. Od kurkumy, jež se získává mletím oddenku kurkumovníku dlouhého, očekávejte hořkosladkou chuť jemně zemitých tónů. Lidé mylně přisuzují kurkumě pálivost, kterou nemá, patrně je to z důvodu, že je kurkuma často součástí pálivých směsí například v kari kořenicí směsi, kde je v kombinaci se štiplavým zázvorem, pálivým chilli, paprikou či pepřem. Kurkumu najdeme ale i v dalších směsích, jako je tradiční etiopská směs berbere, indická směs garam masála, jihoafrická směs chakalaka apod. Právě pro svoji nepálivost je často používána jako koření pro grilovací směsi určené dětem. Použít kurkumu můžete i pro přípravu osvěžujícího nápoje, kterému se říká zlaté mléko nebo také kurkuma latté,“ říká nuselský kořenář Jan Schneedorfer z Království chuti.

Foto: monticello, Shutterstock.com

Kurkuma je součástí mnoha kořenicích směsíFoto: monticello, Shutterstock.com

Proč si dopřát indický šafrán

Odolnost organismu, rychlejší regenerace, zvýšení imunity, omlazení. To jsou zaklínadla dnešní doby, která kurkuma perfektně splňuje. Pomáhá také detoxikovat. Ovšem její zdaleka největší přínos je v případě zánětů, ať už virových, nebo bakteriálních. Má totiž podobné schopnosti jako antibiotika. Traduje se, že také funguje proti kvasinkám všeho druhu.

„Kurkuma má vysoké koncentrace antioxidantů polyfenolů. Zmírní tak zánět i bolest, posílí imunitní funkci jater, ale i napomůže léčbě kožních problémů. Navíc kurkuma stejně jako kari, chilli, pepř či hřebíček zrychlují metabolismus, což je nápomocné při redukci hmotnosti, a mohou tělu pomoci vyrobit teplo. V chladných dnech si tak můžete připravit třeba polévku z červené čočky s kokosovým mlékem a dochutit právě kurkumou, čerstvým zázvorem, ale i česnekem a koriandrem. Kurkuma je tak pro nás nepostradatelná při přípravě redukčních jídelníčků, do indických jídel, ale s oblibou ji používáme i jako přírodní barvivo do omáček či ozvláštnění příloh nebo do smoothie,“ říká nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování Kateřina Šimková.

Tato léčivka pomáhá i zevně, čistí poškozenou tkáň a přispívá k hojení ran. Ostatně to, že prospívá pokožce, vědí Indky opravdu hodně dlouho, proto si často aplikují kurkumové masky na obličej, kdy žlutý prášek smíchají s citronovou šťávou, pepřem a olejem. Jak už bylo zmíněno, kurkuma pročišťuje játra, čímž zvyšuje kvalitu pokožky, zmírňuje ekzémy a záněty kůže.

Kurkumu můžete pěstovat i doma v květináči. Se sklizní blahodárného oddenku to sice nebude tak slavné, v našich podmínkách se mu moc nedaří, zato vás potěší krásně barevnými květy.

Recepty s kurkumou

Načítám