Hlavní obsah

Dejte šanci kurkumě! Je přírodní antibiotikum a má zkrášlující účinky

Foto: pinkomelet, Shutterstock.com

Zázračné koření, které řeší snad všechny neduhy moderního člověka. Taková je kurkuma! Žlutý prášek jistě znáte ze směsi kari, ale moc dalších příležitostí mu patrně nedáváte. Třeba vás následující řádky přesvědčí.

Článek

Koření jste zvyklí používat pro chuť či vůni. Některé druhy však mají mnohem širší využití. Kurkuma má tolik prospěšných vlastností, až je to neuvěřitelné. Své o tom vědí Indové, kteří jsou jejími největšími pěstiteli i konzumenty na světě. Poslední léta se o tento zázrak podobný zázvoru zajímá i klasická medicína, takže kromě klasického prášku můžete kurkumin, hlavní léčivou látku, užívat i v kapslích jako doplněk stravy.

Jak a proč ji konzumovat

Ze všeho nejdřív si ujasníme, v jaké formě se kurkuma nejlépe v organismu vstřebává. Aby nenarušovala žaludeční sliznici, je třeba ji zkombinovat s tukem (ghí, olivový, slunečnicový nebo kokosový olej). Spojení s jakýmkoli druhem pepře pak její působení ještě znásobí. Třetím pravidlem je tepelná úprava. V praxi to může vypadat takto: do lžíce rozpáleného oleje přidáte lžičku kurkumy, špetku pepře a uvařenou rýži. Krátce vše orestujete a můžete podávat nádherně žlutě zbarvenou a živinami obohacenou přílohu.

Odolnost organismu, rychlejší regenerace, zvýšení imunity, omlazení. To jsou zaklínadla dnešní doby, která kurkuma perfektně splňuje. Pomáhá také detoxikovat. Ovšem její zdaleka největší přínos je v případě zánětů, ať už virových, nebo bakteriálních. Má totiž podobné schopnosti jako moderní antibiotika. Traduje se, že také funguje proti kvasinkám všeho druhu.

Foto: oleksajewicz, Shutterstock.com

Nejen na lepší zažívání

Nejčastěji se kurkuma využívá při problémech trávicího traktu. Je známo, že uvolňuje křeče, podporuje tvorbu a vylučování žluče z jater, zmírňuje poruchy zažívání, plynatost a nadýmání. Hojně nachází uplatnění při léčbě revmatismu a také uvolňuje napětí ve svalech. Je to k nevíře, ale řeší i kardiovaskulární potíže, a podle posledních výzkumů může být převratným pomocníkem v boji proti rakovině.

Jedním z aktuálně nejhrozivějších trendů v současné populaci je nárůst Alzheimerovy nemoci. Dokonce i v tomto ohledu sehrává kurkuma důležitou úlohu, protože podporuje růst kmenových buněk mozku. Oživuje tím jeho činnost, takže se vřele doporučuje starším lidem nebo pacientům po mozkové mrtvici.

Tato léčivka pomáhá i zevně, čistí poškozenou tkáň a přispívá k hojení ran. Ostatně to, že prospívá pokožce, vědí Indky opravdu hodně dlouho, proto si často aplikují kurkumové masky na obličej, kdy žlutý prášek smíchají s citronovou šťávou, pepřem a olejem. Jak už bylo zmíněno, kurkuma pročišťuje játra, čímž zvyšuje kvalitu pokožky, zmírňuje ekzémy a záněty kůže. Dobrou službu prokáže dokonce čtyřnohým kamarádům, neboť zlepšuje srst, zrak a chrání je před parazity.

Foto: SergeBertasiusPhotography, Shutterstock.com

Od magie do kuchyně

Červená kurkuma, „sestra“ té známější žluté, se v Indii používá k vytvoření bindi neboli červené tečky mezi obočím, která nejčastěji symbolizuje, že je žena vdaná; někdy ji nosí i ženatí muži. Vzhledem k tomu, že se kurkuma aplikuje na takzvané třetí oko, což je velmi citlivé místo, může jít o každodenní soustavnou léčbu výše zmiňovaných zdravotních neduhů. Indové ostatně kurkumovník dlouhý opěvují ve starých knihách už tisíce let a mají pro ni nespočet poetických jmen: Zlatá bohyně, Radostná, Vyvolená… Zalíbení v této rostlině našla i tradiční čínská medicína.

Mletý sušený oddenek je základním stavebním kamenem směsi, které se říká kari (curry), tak typické pro asijskou kuchyni. Nechte se inspirovat třemi jídly indické kuchyně nebo voňavou večeří z jednoho hrnce.

Kurkumu můžete pěstovat i doma v květináči. Se sklizní blahodárného oddenku to sice nebude tak slavné, zato vás potěší krásně barevnými květy.

ynezorPumanzeSaNyknalC