Hlavní obsah

Vysoký tlak a infarkt: Může za ně i nadbytek soli! Češi solí rekordně a nevědí o tom 

Foto: Rido, Shutterstock.com

Foto: Rido, Shutterstock.com

Reklama

Lékaři varují: solte méně, jinak si ničíte zdraví. Omezit solení při domácím vaření, to není nic složitého. Jenže co dělat, když je i tak okolo nás soli příliš! Přesolené jsou i výrobky, u kterých byste to nečekali, a sůl je navíc schovaná i ve sladkém.

Článek

Doporučená denní dávka soli pro dospělého zdravého jedince je pouze tři až pět gramů, což odpovídá necelé kávové lžičce. Kdyby si člověk všechno jídlo připravoval doma, včetně výroby vlastního pečiva nebo šunky, určitě by nebylo tak složité toto rozmezí dodržet. Jenže kdo má na něco takového čas a chuť! V kupovaných potravinách se ale bohužel soli skrývá mnohem víc, než si vůbec umíte představit.

Přesolené Česko

V příjmu soli jsou Češi rekordmani. „V České republice je její příjem vysoce nadprůměrný, některé zdroje uvádějí průměrnou denní spotřebu vyšší než 12 gramů, jiné dokonce vyšší než 16 gramů. Pro ilustraci si představte, že kávová lžička obsahuje zhruba 8 gramů soli, což je 160 procent denního doporučeného příjmu,“ říká výživová poradkyně Renáta Davidová.

A proč je vlastně tak důležité snažit se příjem soli snížit? „Velké množství zvyšuje krevní tlak a ochuzuje vaše kosti o vápník. Velmi rizikový je příjem sodíku u lidí s nadváhou a u lidí s vysokým krevním tlakem. Nadměrný přísun soli se může projevovat suchou pokožkou, bílými vlasy, špatně fungujícími játry a ledvinami. Sůl působí velmi dráždivě a zabraňuje vylučování odpadů látkové výměny. Chlorid sodný brání vylučování močoviny a zhoršuje příznaky revmatismu a ekzémů,“ jmenuje Renáta Davidová.

Umírněnější konzumace se tedy očividně vyplatí. Jenže to má háček. Kdo si dopřává chipsy, sýry či polotovary, s vysokým obsahem soli počítá – mimo jiné proto, že slanou chuť jednoduše odhalí jeho chuťové pohárky. Horší je to v případě potravin, ve kterých je sůl dobře schovaná – není jich málo a během dne tak přijímáte další a další gramy, aniž byste o tom vůbec věděli.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

U chipsů větší obsah soli nepřekvapí – vlastně ho čekáte. Horší je to třeba u sladkého pečivaFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Skvěle maskovaný nepřítel

S hlídáním obsahu soli je nutné začít hned ráno, a to u snídaňových cereálií. V padesátigramové porci kukuřičných lupínků je jí 0,88 gramu! Nevalně na tom bývá také pečivo. „Jednou z nejvíce podceňovaných potravin je v tomto ohledu chléb. Dává se do něj mnoho soli, a navíc se jí ve velkém množství. Běžná konzumace chleba uhradí potřebu soli na celý den,“ upozorňuje lékař Josef Jonáš.

U obyčejného bílého rohlíku se může celkové množství vyšplhat až na 0,9 gramu. Zklamaní nejspíš budou i milovníci arabské kuchyně: v jedné porci tradičního pita chleba se skrývá jedna pětina doporučené denní dávky.

A co k rohlíku? Tavené sýry by měly být při omezování přísunu soli tabu, ale je třeba počítat i s Lučinou – ta s příchutí jarní pažitky má v množství, které vystačí na namazání rohlíku, 0,6 gramu soli. Když tedy posnídáte rohlík s Lučinou, přijmete celkem 1,5 gramu soli, což je 30 procent z horní hranice doporučené denní dávky. Nejde o to, rozloučit se s oblíbenou pochoutkou, podstatná je jiná věc: uvědomit si, kde všude sůl je.

Sušenky i zelenina

V perfektním utajení je sůl také ve sladkostech. Více než 0,3 gramu najdete například v sušenkách Bebe Dobré ráno NaMěkko, obdobná je situace také v případě instantní ovesné kaše, kde je zhruba ve stejné dávce.

Pozor je třeba si dát také na sterilovanou zeleninu, ve které plní kromě ochucení také roli konzervantu. Hrášek v nálevu jí má ve 100 gramech 0,7 gramu. V tomto ohledu je tedy určitě lepší zelenina čerstvá, popřípadě mrazená. Ale jestli přece jen sáhnete po plechovce, nálev slijte a obsah dobře propláchněte.

Varovný prst se vznáší i nad kupovanými boloňskými a dalšími omáčkami, u nichž nebývají rajčata zdaleka jedinou složkou. V jedné porci (asi třetina sklenice) je soli požehnaně, a to 1,2 gramu i více.

Foto: amixstudio, Shutterstock.com

Sůl najdete i ve sterilovaném hrášku – není tu jen pro chuť, plní také roli konzervantuFoto: amixstudio, Shutterstock.com

Sůl nad zlato?

Je jasné, že ubrat sůl při domácím vaření je důležité, ale rozhodně to nestačí – i tak jí do sebe dostanete víc než dost, což škodí celému organismu. Na „seznam hledaných“ by se tak vedle cukru měla zařadit i sůl. Důležité je vědomě preferovat málo slané potraviny (třeba nesolené arašídy před solenými), olupovat sůl z pečiva, nepřisolovat hotová jídla, co nejvíc se vyhýbat polotovarům a sledovat etikety výrobků. A nezapomeňte na koření, to často může doladit vaše jídlo k dokonalosti i bez přidání třeba jen špetky soli.

Hlídáte si obsah soli?

Reklama

Související témata:

Načítám