Hlavní obsah

Jak ozdobit vchod do domu? Vyrobte si jednoduchou suchou dekoraci!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Vchod do domu je místo, kde se vítáte s hosty, proto by mělo navozovat příjemnou atmosféru. A tak si vyrobte zajímavou dekoraci z přírodnin posbíraných na procházce nebo ze zakoupeného materiálu.

Článek

Zvláště rána už připomínají podzim a je čas pomyslet na novou výzdobu. Vchod do domu si můžete ozdobit listopadkou v květináči, ale my nabízíme možnost vytvořit si „suchou“ dekoraci. Jedna je téměř zadarmo, druhá luxusnější.

Vyrazte ven a mějte oči otevřené!

Foto: Greta Blumajerová

Budete potřebovat stonky křídlatky, šípky a hlohyni, vázu, aranžovací hmotu a kabelové pásky nebo provázek, zahradnické nůžkyFoto: Greta Blumajerová

Všechno potřebné najdete na procházce, jen si nezapomeňte zahradní nůžky. Kolem rybníků, ale i u cesty najdete křídlatku japonskou zvanou opletka. Kvete bílými „hrozny“, má velké listy a je velmi invazivní. Takže se vyskytuje ve velkých plochách, což je pro vás příhodné, protože hledáte dva až tři centimetry široké a zhruba metr a půl vysoké výhony. Vezměte jich alespoň deset.

Dále se na plotech zahrad podívejte po přísavníku, bude fungovat i břečťan. Uřízněte dva nebo tři dvoumetrové šlahouny a odstraňte listy. Přiberte ještě větvičky šípku (pozor na trny!) a hlohyně nebo jiného keře s bobulemi.

Vysokou vázu koupíte v prodejně s nábytkem, připravte si minimálně 300 korun. Z materiálů je nejvhodnější plast a kov. Mohl by posloužit i květináč, ale výška by měla být alespoň 40 centimetrů. Vázu, mísu nebo svícen, ovšem menších rozměrů si můžete taky vyrobit sami

K fixaci tyček použijte aranžovací hmotu. Jsou dva druhy – tmavě zelená zadržuje vodu a šedá, nenasákavá. Vyberte suchou, tři kvádříky, podle velikosti vázy. V květinářství nebo hobbymarketu ji pořídíte za 35 korun.

Pro upevnění tvaru budete potřebovat asi deset plastových kabelových pásků (koupíte v hobbymarketu), pomůže i obyčejný provázek.

Pokud jste všechny přírodniny shromáždili, máte nejsložitější část výroby za sebou! Teď už to je hračka. Na dno vázy kvůli stabilitě dejte kámen, betonovou kostku nebo písek. Namačkejte aranžovací hmotu tak, aby v půlce výšky vytvořila pevné „patro“. Do něj pak zapíchejte lodyhy křídlatky. Zastřihněte konce do kulata, za okraj vázy zastrkejte větvičky šípku.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tyčky v horní třetině obtočte vlákny přísavníku, aby tvořily věneček, stáhněte je plastovými pásky nebo svažte kousky provázku. Doplňte trsy hlohyně. Kdyby nedržely, přilepte je tavnou pistolí.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

A máte hotovo! Stačí postavit ke dveřím a kochat se!

Trendy fialová varianta

Jestli se vám nechce do přírody, zajděte pro materiál do floristické prodejny nebo květinářství. Kupte si barevné proutí. Je baleno po deseti či dvanácti kusech a stojí 100 korun. Budete potřebovat tři až čtyři, podle tloušťky. My jsme sáhli po módní barvě lila a doplnili ji fialovou a bílou. Vy si zvolte takový odstín, aby „hrál“ s omítkou nebo dveřmi.

Foto: Greta Blumajerová

Připravte si barevné proutí, pedig, zlacené palmové listy, vázu, aranžovací hmotu a kokosové vlákno, zahradnické nůžky a kabelové pásky nebo provázekFoto: Greta Blumajerová

Dále budete potřebovat barevně ladící pedig. Prodává se stočený, balení po 250 gramech přijde na 100 korun. A k tomu podobně barevné kokosové vlákno neboli sisal, třicetigramový chomáč pořídíte za 30 korun. Korunovat byste dílo mohli vlastnoručně vyrobenými květinami, poradíme vám, jak na to.

Špetku pompéznosti dodají zlacené palmové listy nebo podobné floristické prvky s metalickým nátěrem. Počítejte, že efekt něco stojí, takže jeden kus vyjde na 100 korun.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Postup je stejný jako v předchozím případě, jen k proutí zapíchejte palmové listy, místo šípku rozprostřete na okraj vázy kokosové vlákno a tyčky obtočte pedigem.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Honosnější varianta vítací vázy vydrží mnohem déle než ta z přírodních materiálů. Jen syté odstíny po čase vyblednou. Před Vánocemi pak na věneček z pedigu přilepte tavnou pistolí baňky bez zavěšovacího háčku, případně kokosové vlákno vyměňte za výraznou stuhu s vánočním motivem.

Reklama