Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Chystáte oslavu, kterou by měl korunovat lehký dort plný chuti čerstvě natrhaných jahod a smetany? No tak dál nehledejte, tenhle recept je tím pravým, který vyzkoušet!

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Korpus
  • 180 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce másla na vymazání
  • 2 lžíce polohrubé mouky na vysypání
  • 5 ks vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 120 ml mléka
Jahodové pyré
  • 400 g čerstvých jahod
  • 40 ml vody
  • 20 g cukru
  • 2 sáčky ztužovače šlehačky
Krém
  • 300 ml šlehačky
  • 500 g mascarpone
  • 1 lžíce moučkového cukru
Článek

V posledních letech jsou oblíbené „nahé“ dorty, tedy ty nepotažené marcipánem ani jinou hmotou a nepomazané krémem. Patří mezi ně i tenhle lehký letní dort, který obsahuje spoustu jahod a dá vám vzpomenout na jahody se šlehačkou, na které jste možná chodili s babičkou do cukrárny.

Postup

01.

Korpus: Dno formy o průměru 20 cm vystelte pečicím papírem, boky pomažte máslem a vysypejte polohrubou moukou.

V míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli a práškem do pečiva. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. Poté zašlehejte olej, vanilkový extrakt a mléko. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu.

Do žloutkové směsi postupně vmíchejte moučnou směs. S lehkostí nakonec vmíchejte, pomocí stěrky, sníh z bílků.

Těsto nalijte do formy a při 175 °C pečte asi 35 minut. Proveďte test špejlí a korpus nechte zcela vychladnout (můžete jej připravit i den předem).

02.

Jahodové pyré: Očištěné jahody nakrájejte na menší kousky. Povařte je v hrnci s vodou a cukrem na mírném plameni asi 10 minut, dokud nezměknou a nepustí šťávu. Rozmixujte na hladké pyré a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte ztužovače šlehačky a směs nechte zhoustnout.

03.

Krém: Šlehačku vyšlehejte dotuha a dejte prozatím stranou. V jiné míse vyšlehejte mascarpone s cukrem a postupně zašlehejte 250 g zhoustlého jahodového pyré. Nakonec jemně zapracujte šlehačku. Krém nechte v lednici alespoň půl hodiny zpevnit.

04.

Skládání dortu: Vychladlý korpus prořízněte na tři části. První korpus natřete třetinou krému a přiklopte druhým korpusem. Naneste další třetinu krému, rozetřete a přiklopte poslední částí korpusu.

Vrchní korpus potřete zbylým krémem a rozetřete jej jemně i po bocích ve stylu „semi-naked“. Dort ozdobte vybraným ovocem a před zakrojením nechte v lednici propojit všechny úžasné chutě.

Energetická hodnota celkem pro 1 dort
Energie21 686,82 kJ
Bílkoviny78,24 g
Tuky359,46 g
Sacharidy406,04 g
Sůl2,59 g
SAFA194,48 g
Vláknina14,48 g
Cukry218,18 g

Načítám