Článek
V posledních letech jsou oblíbené „nahé“ dorty, tedy ty nepotažené marcipánem ani jinou hmotou a nepomazané krémem. Patří mezi ně i tenhle lehký letní dort, který obsahuje spoustu jahod a dá vám vzpomenout na jahody se šlehačkou, na které jste možná chodili s babičkou do cukrárny.
Postup
01.
Korpus: Dno formy o průměru 20 cm vystelte pečicím papírem, boky pomažte máslem a vysypejte polohrubou moukou.
V míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli a práškem do pečiva. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. Poté zašlehejte olej, vanilkový extrakt a mléko. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu.
Do žloutkové směsi postupně vmíchejte moučnou směs. S lehkostí nakonec vmíchejte, pomocí stěrky, sníh z bílků.
Těsto nalijte do formy a při 175 °C pečte asi 35 minut. Proveďte test špejlí a korpus nechte zcela vychladnout (můžete jej připravit i den předem).
02.
Jahodové pyré: Očištěné jahody nakrájejte na menší kousky. Povařte je v hrnci s vodou a cukrem na mírném plameni asi 10 minut, dokud nezměknou a nepustí šťávu. Rozmixujte na hladké pyré a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte ztužovače šlehačky a směs nechte zhoustnout.
03.
Krém: Šlehačku vyšlehejte dotuha a dejte prozatím stranou. V jiné míse vyšlehejte mascarpone s cukrem a postupně zašlehejte 250 g zhoustlého jahodového pyré. Nakonec jemně zapracujte šlehačku. Krém nechte v lednici alespoň půl hodiny zpevnit.
04.
Skládání dortu: Vychladlý korpus prořízněte na tři části. První korpus natřete třetinou krému a přiklopte druhým korpusem. Naneste další třetinu krému, rozetřete a přiklopte poslední částí korpusu.
Vrchní korpus potřete zbylým krémem a rozetřete jej jemně i po bocích ve stylu „semi-naked“. Dort ozdobte vybraným ovocem a před zakrojením nechte v lednici propojit všechny úžasné chutě.
Recepty z jahod
Knedlíky: Ze 2 surovin | Tvarohové | Kynuté
Bublaniny: Piškotová | S jogurtem | S čokoládou
Koláče a buchty: Hrnkový | S pudinkem | S drobenkou | Bez mouky
Nepečené: S tvarohem | Pěna ze 3 surovin | Tiramisu | Se smetanou
Džem: Bez chemie | S proseccem