Hlavní obsah
Foto: AI

Foto: AI

Sladký, voňavý a přitom s nečekaným řízem. Takový je domácí meruňkový džem se zázvorem a jemnou chilli papričkou. Zkuste tuhle netradiční kombinaci a uvidíte, jak snadno se do ní zamilujete. Perfektní na chleba s máslem, ale klidně i ke grilovanému sýru nebo masu!

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
  • 1 kg vypeckovaných meruněk
  • 600 g cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 špetka chilli
  • 25 g želírovacího cukru 2 : 1
Článek

Když dozrávají meruňky, nastává ten správný čas na zavařeniny. A proč si s nimi trochu nepohrát? V tomto receptu dostanou obyčejné meruňky nový šmrnc díky zázvoru a špetce chilli.

Postup

01.

Omyté a vypeckované meruňky nakrájejte na menší kousky. Nasypte je do většího hrnce. Přidejte cukr, citronovou šťávu, zázvor a chilli nebo pálivou papriku. Vše dobře promíchejte a nechte 5–10 minut odstát, aby ovoce pustilo šťávu.

Tip: Pokud chcete džem opravdu pikantní, přidejte do hrnce celou chilli papričku.

02.

Směs přiveďte k varu a za občasného míchání vařte asi 15 minut, dokud meruňky nezměknou a nezačnou se rozpadat.

03.

Přisypte želírovací prostředek podle návodu na obalu. Promíchejte a povařte ještě dalších 5 minut. Pokud chcete zavařeninu hladší, můžete ji promixovat ponorným mixérem.

04.

Horký džem nalijte do čistých, sterilovaných skleniček. Ihned uzavřete víčky, otočte dnem vzhůru a nechte pár minut stát, poté obraťte zpět a skladujte na suchém a chladném místě.

Energetická hodnota celkem pro 1 skleničku
Energie3 139,36 kJ
Bílkoviny2,52 g
Tuky0 g
Sacharidy179,47 g
Sůl0 g
SAFA0 g
Vláknina5,14 g
Cukry169,34 g

Načítám