Článek
Když dozrávají meruňky, nastává ten správný čas na zavařeniny. A proč si s nimi trochu nepohrát? V tomto receptu dostanou obyčejné meruňky nový šmrnc díky zázvoru a špetce chilli.
Postup
01.
Omyté a vypeckované meruňky nakrájejte na menší kousky. Nasypte je do většího hrnce. Přidejte cukr, citronovou šťávu, zázvor a chilli nebo pálivou papriku. Vše dobře promíchejte a nechte 5–10 minut odstát, aby ovoce pustilo šťávu.
Tip: Pokud chcete džem opravdu pikantní, přidejte do hrnce celou chilli papričku.
02.
Směs přiveďte k varu a za občasného míchání vařte asi 15 minut, dokud meruňky nezměknou a nezačnou se rozpadat.
03.
Přisypte želírovací prostředek podle návodu na obalu. Promíchejte a povařte ještě dalších 5 minut. Pokud chcete zavařeninu hladší, můžete ji promixovat ponorným mixérem.
04.
Horký džem nalijte do čistých, sterilovaných skleniček. Ihned uzavřete víčky, otočte dnem vzhůru a nechte pár minut stát, poté obraťte zpět a skladujte na suchém a chladném místě.