Hlavní obsah

Jak pěkná jsou vína jižní Moravy?

Reklama

Jižní Morava a víno jsou jako tělo a duše – neodmyslitelně k sobě patří a jen stěží bychom si dokázali představit tento kraj bez kopcovitých vinic ověšených těžkými hrozny.

Článek

Prožijte symbolické zarážání hory, vinobraní, košty vín, vinné trhy a další opojné slavnosti. Projděte se sklepními uličkami, nahlédněte do vinných sklepů místních vinařů a okoštujte to nejlepší z jihomoravské sklizně.

Pečlivost místních vinařů

Vinařská kultura prostupuje všemi obcemi tohoto slunného a úrodného kraje .Všudypřítomné vinice, sklípky a vinotékydoslova lákají k zapomenutí všeho stresu a napětí.

Milovníci vína se mohou vydat na jedinečné putování přes zdejší proslulé vinice a malebné vinné sklepy korunované každoročními slavnostmi vína, jejichž období právě začíná.

Jak pěkná jsou vína jižní Moravy, ochutnejte na vinobraní ve Velkých Popovicích již koncem srpna. Vinobraní v Mikulově je největším svátkem vína konajícím se pravidelně druhý zářijový víkend. Královský průvod Václava IV. se koná za bohaté účasti krojovaných souborů. Čekají na vás vystoupení folklorních souborů, komediantů i sokolníků. Po celou dobu vinobraní probíhá v hlavním sále zámku prestižní výstava spojená s národní soutěží vína, kde je možné ochutnat stovky vzorků vín z Mikulovské vinařské podoblasti.

Propásnete-li vinobraní, nezoufejte. Další významnou vinařskou akcí probíhající snad v každé obci jsou tradiční košty vín, kde si místní i „přespolní“ vinaři mohou vzájemně porovnat výsledky své práce na vinohradech. Nic vám neuteče, vydáte-li se po některé z vinařských stezek.

Moravská vinná stezka je například dlouhá celých 68 km a začíná přímo v centru Znojma. Navštivte určitě Modré sklepy v Novém Šaldorfu, jejichž sklepní náměstí je dlouhé neuvěřitelných 800 metrů! Je-li vám libo strávit s vinným mokem více času, vydejte se na delší Mikulovskou stezku.

Sklípky

Malebný kraj zaslíbený vínu vábí i zajímavými vinařskými zvyky. Zarážání hory okouzluje návštěvníky jižní Moravy každý rok na přelomu srpna a září. Obřad, při němž se symbolicky „zarážala hora viničná", zamezoval vstup do vinohradu všem, kteří tam neměli co pohledávat. V historii jsou dochovány případy, kdy porušení tohoto zákazu bylo tvrdě tělesně trestáno.

Nechte se vtáhnout do silných a dechberoucích tradic jižní Moravy a nechte své smysly podlehnout prosluněnému Slovácku. Vychutnávejte si české tradice všemi smysly! Inspirujte se na www.tradicemasmysl.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám