Hlavní obsah

Jak se bydlí ve zlatě? Luxusně!

Foto: Lavmi-HP

Zlatá barva dodá interiéru na kráseFoto: Lavmi-HP

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlato a zlatá barva jsou odnepaměti synonymem pro bohatství a luxus. Řeknete si: nic pro mě? Naopak! Zlatou barvu si do bytu může dopřát každý. Je však třeba vědět, kde je tenká hranice mezi krásou a kýčem, abyste svému bydlení naopak neublížili. Poradíme vám, jak na to!

Článek

Zlato v interiéru bylo ještě před několika lety považováno za kýč a lacinou hru na krásu. To se však změnilo s nástupem metalických povrchů a jejich neustále rostoucí oblibou. Objevují se i tam, kde by je asi nikdo nehledal. Například na tapetách, roletách či dlažbách, které se lesknou, jako by byl jejich povrch… ze zlata!

Foto: Interiorzine

Trendy jsou všechny metalické povrchyFoto: Interiorzine

Zlaté mohou být kohoutky i komody

Hranice mezi krásou a kýčem je při použití velmi tenká, rozhodně byste měli dodržovat pravidlo, že jeho kouzlo vynikne, když se stane jedinou výraznou ozdobou v interiéru. K dokonalosti tak stačí velké zrcadlo, tapety nebo přehoz na pohovce. Ideální je, pokud zbytek interiéru zařídíte v jednoduchém a minimalistickém stylu.

Pak lze zlaté doplňky použít prakticky v kterékoli místnosti v bytě. Velmi oblíbené ale bývají v koupelnách, kde jsou často zastoupeny zlatými kohoutky spolu s novými barvami, ale i v ložnicích a samozřejmě obývacích pokojích, které mají reprezentovat. „U nás jsou v současnosti nejoblíbenější zlaté komody a také barokní židle,“ říká Tomáš Leibner ze studia Kare design.

Foto: Omahku

Elegantní spojení nabízí kombinace zlata a černé barvyFoto: Omahku

Na lesk zapomeňte

Pokud máte přece jen strach, aby i jeden dva kousky ze zlata nebyly pro jednu místnost příliš, zvolte raději matný povrch zlatých předmětů. I když současné trendy u nábytku i doplňků preferují vysoký lesk, u tohoto drahého kovu je to přesně naopak. V matném provedení totiž není tolik křiklavý a nepůsobí lacině. Navíc je to i praktické. Na lesklém povrchu, což už si mnozí vyzkoušeli v kuchyni na troubách, jsou totiž patrné otisky prstů. A protože zlatý doplněk určitě přitáhne pozornost, málokterý majitel stojí o to, aby si zároveň hned všiml nevyleštěného povrchu anebo si vytvořil nepraktický byt.

Foto: Actioninterior

Zlato se dobře vyjímá s neutrálními odstínyFoto: Actioninterior

Zlato jako zdroj světla

Zlatou barvu si lze dopřát v jakémkoli interiéru, ale velmi užitečná bude pro majitele tmavších bytů s nedostatkem světla. Jde totiž o odstín, který osvětluje a i místnosti orientované na sever dokáže pocitově zateplit. Samozřejmě záleží na dalších barvách, s nimiž ji kombinujete. Ideální je černá a bílá.

Foto: HouseDesignInterior

Pokud zvolíte matný odstín této barvy, nebude vypadat tak kýčovitěFoto: HouseDesignInterior

„Jestliže někdo touží po jiných, stále bych doporučoval zůstat u neutrálních odstínů, jako jsou například šedá či béžová,“ radí designér Ladislav Rendl. Jestliže chcete v bytě jak zlato, tak výraznou barvu, jako jsou například fialová či červená, dopřát si je můžete. „Rozhodně bych ale opět zvolil pouze doplňky než třeba celou barevnou stěnu,“ popisuje Ladislav Rendl.

Pokud byste třeba jednu stěnu vymalovali na fialovo a před ni postavili zlatou komodu, připadali byste si celý rok jako o Vánocích. Ale i zde existuje výjimka potvrzující pravidlo. Hodně barev i zlata lze zvolit, když chcete místnost v orientálním stylu a máte dostatek prostoru ji tak zařídit. Tam tohle všechno patří. Pozor však na to, že velmi výrazné věci se brzo okoukají, zatímco jeden krásný zlatý doplněk je v interiéru téměř nesmrtelný.

Foto: Modresdes

Zajímavě působí i jediný zlatý doplněk, například zrcadloFoto: Modresdes

Vyzkoušejte si, jaké to je bydlet se zlatem!

Reklama

Související témata:

Načítám