Hlavní obsah

Jak se oblékají pohádky

Foto: Jan Čapek

Výstava pohádkových kostýmůFoto: Jan Čapek

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přiznejte si, že jste si vždy přála zažít alespoň jednou pocit být princeznou. V naší nejoblíbenější pohádce Tři oříšky pro Popelku si herečka Libuše Šafránková z kouzelných oříšků vyloupla tři nádherné róby, ve kterých okouzlila prince Pavla Trávníčka. Chtěli byste i vy zhlédnout na vlastní oči tyto krásné šaty?

Článek

Teď máte možnost díky unikátní výstavě Jak se oblékají pohádky. Originální kostýmy ze slavných českých filmových pohádek, záběry, fotografie z natáčení, které nebyly nikdy zveřejněny, dekorace a rekvizity jsou k vidění ode dneška až do 31. prosince v románských sálech Strahovského kláštera u Pražského hradu.

„Uspořádat výstavu s původními exponáty mě lákalo už proto, že v naší historii nemá obdoby. A to je velká škoda, vždyť české pohádky patří k těm nejlepším na světě," prozrazuje autorka výstavy Jana Sommerová, co předcházelo více než půlročnímu pátrání ve fundusu, a otevřeně přiznává, že bez pomoci Nadii Klempířové Šafratové a Věry Krátké s Martinem Růžičkou z Barrandov Studios by to nedokázala.

Nakonec se jim podařilo téměř nemožné. Dát dohromady jedinečnou sbírku kostýmů z patnácti nejznámějších českých pohádek, z nichž některé jsou dokonce zařazeny v kulturním dědictví České republiky. Patří k nim například Tři oříšky pro Popelku, Pyšná princezna či Pekařův císař a Císařův pekař.

Foto: Jan Čapek

Rumburakův kostýmFoto: Jan Čapek

„Naším záměrem bylo zpříjemnit divákům všech generací sváteční čas a aspoň na pár chvil jim otevřít dveře do kouzelné říše pohádek. Věřím, že si v předvánočním shonu najdou cestu ke klidnému zastavení a zavzpomínání si na hezké zážitky z dětství (bez ohledu na věk), kdy nás, zejména v době Vánoc, tyto pohádky vždy pohladily po duši," dodává Jana Sommerová.

Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin.

Otevírací doba o Vánocích a na Nový rok: 24. 12. a 25. 12. - zavřeno 26. 12. - normální otvírací doba 31. 12. - otevřeno pouze 9.00 - 12.00 1. 1. 2009 - otevřeno pouze 12.00 - 16.00

Vstupné: dospělí 130 Kč, děti 70 Kč

Reklama

Související témata:

Načítám