Hlavní obsah

Jak se zachovat, když nesnášíte partnerovy kamarády?

Foto: thinkstock

Dřív vám partnerovi kamarádi nevadili, ale dnes máte pocit, že je nesnášíte? Víme, co máte dělat a na co si dát velký pozorFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nerozumíte si s kamarády vašeho partnera? Tahají ho do hospody a utrácí s nimi čas, který by měl věnovat vám? Povíme vám, jak se zachovat – co vyzkoušet a čeho se určitě vyvarovat.

Článek

Trápí-li vás podobná otázka, buďte si jisté, že v tom nejste samy. Odborníci potvrzují, že ji ženy řeší velmi často.

„S vybranými ,nežádoucími´ kamarády svého partnera, které vnímají jako problém, se potýká naprostá většina žen. Na začátku vztahu – v prvotní fázi zamilovanosti – kamarády berete jako součást partnerova života, s tím, že mu do toho nemáte právo mluvit. Má s nimi přece delší vztahovou minulost než s vámi. Ale postupně se to tříbí, a čím déle jste v partnerském vztahu, tím máte větší potřebu vaše společné teritorium ovládnout, mluvit do toho, s kým by se váš přítel neměl vídat tak často,“ vysvětluje psycholožka Jitka Douchová.

Co ženám nejvíc vadí?

„Chodí moc do hospody a svádí k tomu přítele. Je single a tahá ho do svobodného života plného volnosti a lehkosti bytí, nezodpovědnosti, případně za ženskými. Využívá přítele, pořád po něm něco chce, a přítel se obětuje víc jemu, než aby se věnoval své partnerce a udělal něco i pro ni,“ vypočítává Jitka Douchová.

Foto: thinkstock

Jakými přáteli se váš přítel obklopuje, je jen jeho vizitka!Foto: thinkstock

A pokračuje: „Příkladů, kdy žena cítí, že některý z kamarádů svádí jejího jinak ,nevinného´ partnera na scestí, je spousta, slýchám to jako vztahový psycholog velmi často. Frekventovaněji se to objevuje ve chvílích partnerské krize, kdy bývá žena citlivější na partnerovy úniky za kamarády do hospody, než aby to řešili spolu. Že i my ženy máme kamarádky, s nimiž nás pojí často možnost velmi důvěrného povídání, probírání leckdy až do detailů partnerského života, si žena v ohrožení kamarády nepřipouští a neuvědomuje.“

Nabídněte lákavý program

Jak se tedy v takovém případě zachovat? Výčitky a zákazy ve vztazích zpravidla příliš nefungují. „Jakmile začnete cítit, že vám partnerovy kontakty s kamarády přerůstají přes hlavu, zamyslete se a zkuste si některé věci pro sebe uvědomit: v čem vás tato situace ohrožuje a proč to tak je? A to ještě předtím, než začnete dělat scény a utahovat provaz. Pak se pokuste o změnu, ovšem pozitivním způsobem – zkuste partnera nalákat na společný program, který bude bavit vás oba, ať už ve dvou nebo i v partě. Něco, co bude zajímavější než vysedávání v hospodě,“ radí psycholožka Jitka Douchová.

Foto: thinkstock

Zkuste vymyslet zábavný pogram pro vás oba. Třeba se pak z večerní schůzky v hospodě omluví sám a rád!Foto: thinkstock

Co funguje a co ne?

  • Rozhodně není užitečné v sobě dusit vztek, postupně přerůstající v zášť vůči dotyčnému kamarádovi či kamarádům. Většinou to nedopadne dobře, hrozí to výbuchem, který znemožní další hovory na toto téma.
  • Nikdy dotyčného kamaráda hrubým způsobem nekritizujte a neútočte na něj. Ze strany partnera to vyvolá spíš snahu kamaráda obhajovat a kamarádovu pozici tak ještě posílíte.
  • Neseďte doma, zatímco je váš přítel někde s kamarádem! Pěstujte si vlastní život, své vlastní kamarádky a zájmy. Váš přítel by měl zažít situaci, že nebudete mít čas zase vy na něj.

A ještě něco: jsou ti kamarádi opravdu tak příšerní? Jestliže ano, je to důvod k zamyšlení. Člověk si vybírá kamarády k obrazu svému, tedy takové, se kterými si rozumí a má s nimi něco společného. Pokud vás tedy zajímá, jakou část své osobnosti vám váš drahý zatím takticky neukázal, možná stačí podívat se na jeho nejlepšího kámoše!

Máte rády kamarády vašeho partnera? Rozumíte si s nimi?

Reklama

Načítám