Hlavní obsah

Jak si sbalit na cesty

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žijeme v době levných letenek a víkendových pobytů. V následujícím článku vám přinášíme několik tipů na to, jak si sbalit na cesty. Zaměříme se zejména na zahraniční dovolenou, kam cestujeme letecky.

Článek

Batoh nebo kufr?

Budete-li na cestě trávit hodně času pěšími přesuny se zavazadlem, máte lepší zvolit batoh. S kufrem na kolečkách se krom přesunů z/do taxi moc chodit nedá. Pokud cestujete pouze s příručním zavazadlem, je batoh povětšinou lepší volba. Batoh se na rozdíl od kufru dobře přizpůsobí kovové konstrukci, do které vás bude personál nízkonákladových aerolinek nutit zavazadlo vložit za účelem kontroly jeho rozměrů. Nejhorší bývají plastové kufry – s jejich rozměry nic nenaděláte a až se vám v kovové konstrukci zaseknou, předvedete při jejich dostávání ven ostatním cestujícím trapné divadlo.

Batoh nebo kufr?

Příruční zavazadlo

Co když zrovna to vaše zavazadlo aerolinky ztratí, nebo jej doručí o několik dní později? Připravte se na to a do příručního zavazadla sbalte vše, co budete v cílové destinaci potřebovat během několika prvních dní. Zejména to, co se nedá jen tak lehce koupit či nahradit: plavky, dioptrické brýle, léky,...Zkontrolujte také povolené rozměry příručního zavazadla u vaší aerolinky, každá to může mít trochu jinak.

Hygiena

Hygiena se vám musí vejít do litrového uzavíratelného pytlíku, přičemž každá lahvička může mít maximálně 100 ml. V drogerii nakupte miniatury zubní pasty, šamponu, mýdla, gelu, krému, odličovače, roztoku na kontaktní čočky apod. K tomu přidejte deodorant, odličovací polštářky, žiletku (ano, u kontroly bez problému projde), zubní kartáček a papírové kapesníčky. Základní cestovatelským principem u hygieny je sbalit si takové množství, abyste před cestou zpět vyhodili prázdné lahvičky do koše, a ušetřili tak místo třeba na suvenýry.

Hygiena se vám musí vejít do litrového uzavíratelného pytlíku.

Elektronika

Do příručního zavazadla patří také veškerá elektronika. Fotoaparát s nabíječkou a náhradní baterkou, mobilní telefon s nabíječkou. Pro případ dobití telefonu během dne nezapomeňte na powerbanku. Zjistěte si také, jaké mají v cíli vaší cesty zásuvky - možná budete potřebovat adaptér.

Bez nabíječky se na cestách neobejdete.

Praktické doplňky

Spěte dobře i na cestách. Ať už v letadle cestou tam nebo při přesunech autobusem či lodí na místě, vždy se vám budou hodit špunty do uší a klapky na oči. Rádi čtete? Nezapomeňte si baterku ke knížce, ale poslouží i čelovka.

Na nemoci na cestách často nejlépe fungují léky pořízené přímo tam. Vždy se ale vyplatí s sebou vzít základní lékárničku. Její součástí by měl být Paralen na horečku, Ibalgin na bolest, Zyrtec na alergie, něco na průjem: živočišné uhlí, Imodium, či účinný Eucerufyl na předpis. Dále náplast, oční kapky, jelení lůj, tea tree olej a přípravek na štípance.

Něco na bolest se může hodit.

Doklady a peníze

V Schengenském prostoru (většina odletů z pražského Terminálu 2) si vystačíte s občanským průkazem. Ale není nadto se připravit na potenciální ztrátu či krádež a vzít s sebou i pas. Stejně tak je dobré mít s sebou kopii cestovního dokladu, buď vytištěnou nebo uloženou elektronicky třeba v e-mailové schránce.

Cestujete-li do vzdálenějších míst, je dobré zkontrolovat povinná očkování a pořídit si mezinárodní očkovací průkaz. Mezinárodní řidičský průkaz můžete také potřebovat.

Co se peněz týče, je vždy dobré mít místní platidlo rovnou s sebou. Pokud se v ČR nedá sehnat, pořiďte si dolary a ty na místě směňte. Není to ale nutnost, protože vždy máte možnost vybrat hotovost po příletu z bankomatu.

Před cestou vyndejte z peněženky všechny doklady, které tam nebudete potřebovat. Aspoň nebudete v případě ztráty muset řešit novou MHD kartu či vstupní kartičku do práce. Platební karty a peníze dejte na více míst – snížíte tak riziko, že přijdete o všechno. Někdy je dobré mít peněženku s hotovostí a s kartami zvlášť. Například na pláž si tak vezmete pouze malou peněženku s drobnými a nebudete ve vodě nervózní, zda vám někdo na dece nekrade doklady.

Bez dokladů a peněz do letadla nelez.

Jak to tam naskládat?

Všechny věci postupně nanoste na jednu hromadu vedle zavazadla. Až to budete mít všechno, začnete zavazadlo postupně plnit. Systémů plnění existuje víc, ale většinou je dobré dát na dno těžší věci (například obuv) a postupně skládat oblečení tak, aby vyplňovalo veškeré mezery. Zároveň u toho přemýšlejte, v jakém pořadí budete dané věci potřebovat. Poslední do zavazadla tak logicky budete dávat ty věci, které jako první v cílové destinaci použijete. Nabíječky a praktické doplňky dejte do zvláštních a lehce přístupných kapes. V případě příručního zavazadla dejte hygienu někam na dobře dostupné místo, protože na letišti ji budete u kontrol tekutin muset ze zavazadla vyndat.

U batohu se vám bude hodit ochranná pláštěnka. Batoh zůstane čistý a zároveň se nebudete bát, že vám někdo otevře postranní kapsy.

Pár tipů na závěr

Napište si seznam věcí, které jste si sbalili s sebou. Po návratu z cesty seznam projděte a upravte dle toho, čeho jste měli moc (trička, spodní prádlo?) a co vám naopak chybělo (zapomíná se na pyžamo, přezůvky). Myslete také na to, jak moc se zavazadlem budete pochodovat. Proto berte radši míň věcí než víc – ostatně třeba oblečení se vždy dá vyprat nebo koupit.

Cestujete-li s batohem, pak je dobrou volbou batoh s přístupem z boku. Nemusíte tak pokaždé všechno vyndávat ven a zase zpátky. A nezapomeňte zámek – pokud vám totiž aerolinky doručí vykradený kufr, na kterém nebyl zámek, máte s reklamací smůlu.

Reklama

Načítám