Hlavní obsah

Jak si vybrat makléře, který s vámi bude jednat férově

Foto: Freepik.com

Jak si správně vybrat makléře?Foto: Freepik.com

Reklama

Těžko se hledá povolání s horší pověstí než realitní makléř. Řada lidí proto uvažuje raději o prodeji bez realitky, který s sebou nese obrovská rizika. Vybrat férovou realitní kancelář přitom není tak těžké. Stačí vědět, na co se zeptat.

Článek

Od letošního března platí zákon o realitním zprostředkování, který měl vyřadit neschopné makléře ze hry. Bohužel konečné znění zákona je až příliš mírné. „Makléřem může zůstat každý, kdo má tříletou praxi. Takové potvrzení si sežene každý, i kdyby prodal jen jednu nemovitost,“ kritizuje znění zákona Vladimír Zuzák, ředitel jedné z předních pražských realitních kanceláří.

I nadále se tedy při výběru makléře vyplatí opatrnost. První pravidlo zní: vy si vybíráte makléře, ne on vás. Častý podvodný trik vypadá takto: Jakmile zveřejníte inzerát, cizí makléř hned volá, že má pro vás kupujícího. Jenže falešný zájemce zmizí, jakmile podepíšete smlouvu o spolupráci. Makléře se pak už nezbavíte.

Foto: Freepik.com

Nezapomeňte, že makléře si vybíráte vyFoto: Freepik.com

Jak se připravit na schůzku

Než se vypravíte do realitní kanceláře, udělejte si základní přehled o tom, jak probíhá prodej bytu. Určitě nechcete, aby vás měl makléř v hrsti. Začít můžete třeba článkem 5 nejhorších chyb při prodeji nemovitosti.

Velkou výhodu získáte, když si necháte spočítat vlastní odhad tržní ceny, ještě než půjdete do realitní kanceláře. Tento nezávislý odhad si srovnáte s tím, který pro vás připraví makléř, a hned získáte představu o kvalitě jeho práce.

A kde odhad objednat? Nejrychlejší je využít nabídky odhadů přes internet. Jsou přesné a zadarmo. Dobré zkušenosti máme s tímto online odhadem.

Foto: Freepik.com

Než si najmete makléře, sami si dopředu zjistěte odhadFoto: Freepik.com

Jak si makléře proklepnout

Správné otázky odhalí podvodníky hned na první schůzce. Ptejte se makléře, kolik bytů už prodal. Chtějte vidět reference od klientů. Sejděte se v realitní kanceláři, ať posoudíte, jak solidně vypadá. Proklepněte si ji i na webu a v obchodním rejstříku.

Ptejte se i na výši provize. Obvyklé je žádat 3–5 % z kupní ceny, vyšší částka už je podezřelá. Někdy makléři přijdou s tím, že provizi může uhradit kupující. Je to potom jako u pronájmů, kde taky provizi hradí noví nájemníci. Tento model je běžný v Brně, ale nabízejí ho už i některé realitky v Praze (jak to funguje, vidíte třeba tady).

Nejdůležitější bude, jaké služby za své peníze dostanete. Vyhněte se všeumělům, kteří si dělají všechno sami, aby se nemuseli s nikým dělit o provizi. Ujistěte se, že makléř spolupracuje s právníkem, aby vám nepředložil vzory smluv z internetu. Vyplatí se také, když makléř objedná designéry, aby připravili interiér bytu na focení.

Reklama

Načítám