Hlavní obsah

Chcete trávení a imunitu v dokonalé kondici? Místo kávy nebo čaje pijte každé ráno vývar

Foto: AtlasStudio, Shutterstock.com

Foto: AtlasStudio, Shutterstock.com

3:54
3:54

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Razíte heslo, že po ránu patří do žaludku něco teplého? Máte pravdu. Pro ještě lepší účinek zkuste občas vyměnit ranní kávu nebo čaj za čirý vývar. Poděkuje vám zažívání a posílíte imunitu!

Článek

Vývar  ať už zeleninový, hovězí, nebo kuřecí, si většina lidí spojuje především s víkendovým obědem a patří mezi nejoblíbenější polévky. A právem. Obsahuje totiž množství prospěšných látek. „Například kolagen, želatinu a aminokyseliny, především glycin a glutamin, které podporují zdraví kloubů, trávení i normální stav střevní sliznice. Dále můžete těžit z minerálů, jako je sodík, hořčík a vápník,“ vysvětluje nutriční terapeutka Kristýna Kubíková. Proč tedy vývar zařadit hned po probuzení?

Vývar – skvělý start každého dne

Během spánku se trávení zpomaluje. A když po ránu do těla dostanete něco těžkého, třeba klasickou anglickou snídani, můžete se cítit unavení klidně i celý den. Ráno je ideální doba pro výživnou a zároveň lehce stravitelnou potravinu. Jestli tedy nejste zrovna milovníci slaniny a fazolí, zkuste sáhnout po vývaru.

„Vývar je stejně jako čaj teplý nápoj, který nastartuje trávení. Na rozdíl od čaje ale obsahuje i elektrolyty, které je ideální doplnit právě po probuzení,“ říká odbornice. K tomu si pak už stačí dát jen něco lehčího – například namazané celozrnné pečivo nebo jogurt. Budete sytí a dodáte tělu vše, co po probuzení potřebuje.

Foto: Xavier Lorenzo, Shutterstock.com

Teplý vývar k snídani pomůže se zažíváním a podpoří imunitu. Vyzkoušejte ho místo kávyFoto: Xavier Lorenzo, Shutterstock.com

Vývar místo kávy

Většina lidí sahá ráno automaticky po kávě. Ano, na chvíli vás nakopne, ale její efekt rychle vyprchá. Následuje druhý, třetí hrnek… Vývar z masa a kostí díky obsahu glycinu zajistí stabilní energii, která vydrží mnohem déle. A co víc – v mase je dostatek bílkovin. To je živina, kterou mnozí ve stravě zanedbávají. Místo ní pak sahají po sacharidech – vločkách, cereáliích nebo pečivu. Ty sice zasytí, ale bílkoviny plnohodnotně nenahradí. A právě vývar představuje skvělý způsob, jak organismu proteiny dodat. Stačí ho ke snídani jednoduše přidat.

Jaký vývar je nejlepší

Nedá se jednoznačně doporučit, jaký vývar po ránu zvolit. Každý má své výhody a přináší tělu něco jiného. Ideální proto je (pokud nejste příznivci vegetariánství) bujony střídat. „Záleží také na tom, co je vaším cílem,“ tvrdí Kristýna Kubíková a popisuje, na co je jaký vývar vhodný.

  • Hovězí vývar se hodí při regeneraci kloubů a svalů a pro rehydrataci. Obsahuje kolagen, aminokyseliny i minerální látky.
  • Kuřecí vývar je tradičně spojován s nachlazením. Je lehčí než hovězí a při dlouhém vaření kuřecího masa se uvolňuje aminokyselina cystein, která podporuje vykašlávání. Má také výborné rehydratační schopnosti.
  • Zeleninový vývar je snadno stravitelný a vhodný pro odlehčení jídelníčku například při střevním onemocnění. Je vhodný pro rehydrataci a doplnění minerálů, ale kolagen a další prospěšné látky v něm nenajdete.

Hrnek bujonu kdykoliv během dne

Už víte, proč by měl vývar dostat v jídelníčku své místo? Začněte ho zařazovat klidně postupně. Pokud vás představa ranního šálku bujonu zatím moc neláká, dejte tomu čas. „Vývar se dá pít v jakoukoliv denní dobu, není žádné pravidlo, že musí být jen k obědu nebo k snídani,“ říká nutriční terapeutka.

Ale pozor – i vývar má svá úskalí. „Lidé s vysokým krevním tlakem by si měli dát pozor na příliš slané vývary, hlavně večer. Sůl může zhoršit spánek, zvýšit tlak a podpořit zadržování vody v těle,“ upozorňuje Kristýna Kubíková.

Načítám