Hlavní obsah

Jak to udělat, aby voda byla dobrá?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Někde teče voda kvalitnější, než je ta balenáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Voda, která teče z vodovodu, je sice pitná, ale často zůstává hodně dlužna dobré chuti. Používáme ji proto k vaření a k pití si kupujeme nejrůznější minerálky. Nabízejí se ale i jiná řešení.

Článek

Kvalitu a tím i chuť vody si můžeme sami upravit, a to pomocí některého vodního filtru.

Původ nechuti vody

Nechutná vám vaše voda? Začněte tím, že si nechte zjistit její konkrétní nedostatky. Tyto informace získáte - pokud je vaše domácnost zásobena z veřejného vodovodu - na příslušné vodárně. V případě, že máte vlastní zdroj vody, rozbor si můžete nechat udělat v některém ze státních zdravotních ústavů nebo v soukromé akreditované laboratoři. Tady by vám zároveň měli doporučit vhodný filtr k odstranění zjištěných nedostatků. Cena mikrobiologického a chemického rozboru se pohybuje od 1300 korun výše.

Jak na písek a rez?

Zákal, písek, rez, ale i zbytky nejrůznějších sraženin zachycují mechanické vodní filtry. Instalují se na hlavní přívod vody v domě. Jejich cena se pohybuje v rozmezí 1000 až 5000 korun, používané čisticí vložky stojí okolo 200 korun. Výhodné jsou mechanické filtry vybavené redukčním ventilem. Ten zajišťuje, že se do potrubí nedostanou hrubé nečistoty a nebude vystaveno vysokému tlaku. Tím se zabrání tomu, že po otočení kohoutkem nebo pákou armatury dostaneme nečekanou sprchu a v okolí umyvadla či dřezu musíme likvidovat potopu.

Jak odstranit chlor

Chlor je ve vodě nezbytný, neboť brání množení bakterií na „cestě" od zdroje do našeho kohoutku. Mnohým však kazí chuť této životadárné tekutiny. Naštěstí ho z vody umíme odstranit pomocí nejrůznějších filtračních zařízení.

Nejjednodušší a cenově nejpřijatelnější jsou takzvané nádobové filtry. Voda se nalije do plastového zásobníku, z něhož se nechá přes filtrační vložku přetéci do skleněné nádoby, nejčastěji o objemu jeden litr. Tento filtr zbavuje vodu nejen nežádoucí chuti a zápachu chloru, ale i zákalu. Nesmíme však zapomenout pravidelně, nejméně však jednou za tři čtvrtě roku, vyměnit filtrační vložku. Jejich cena se opět pohybuje okolo 200 korun.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nádoby na filtrování vody nejsou drahéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Účinnější vícestupňová filtrace

Podstatně účinnější než nádobové jsou filtry provádějící vícestupňové čištění, které se umisťují pod linku. Toto zařízení dokáže odstranit jak mechanické nečistoty, tak i dusičnany, těžké kovy, pesticidy a některé dokonce bakterie, viry a plísně. Účinnosti však odpovídají i ceny. U filtračního zařízení tohoto typu se pohybují v rozmezí 2000 až 15 000 korun. Cena vložek, které se mění po 5 až 12 měsících, se pohybuje od 500 do 1000 korun.

Co je to reverzní osmóza

Stále oblíbenější metodou při odstraňování nežádoucích látek z pitné vody, zlepšování její kvality a chuti je technologie takzvané reverzní osmózy. Výhodou této metody je energetická nenáročnost a vysoká efektivita - denně si tak můžeme upravit až tři sta litrů vody. Rozpuštěné nečistoty, jako jsou dusičnany, dusitany, chlor, těžké kovy, pesticidy, bakterie, viry nebo radioaktivní částice, se odstraňují tak, že se voda filtruje pomocí tlaku skrz polopropustnou membránu. Tímto způsobem se z ní odstraní 85 až 98 procent všech kontaminantů.

Systém se instaluje do kuchyňské linky, kde se pak upravená voda skladuje v tlakovém zásobníku. Tato technologie zabezpečí pro domácnosti kvalitně upravenou pitnou vodu se zárukou mikrobiologické a chemické nezávadnosti. Navíc přídavný mineralizátor ji může obohatit o minerály, aby odpovídala vyhlášce pro pitnou vodu nebo našemu přání. Jediné, co můžeme tomuto filtračnímu zařízení vytknout, je jeho zdánlivě vysoká pořizovací cena, pohybující se v rozmezí 20 000 až 30 000 korun.

Tak ať vám vaše voda chutná!

Reklama

Související témata:

Načítám