Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Jak mužům oplácet romantická gesta?

Foto: Thinkstock

Proč muž přistupuje na romantiku? Protože očekává, že pak bude sex!Foto: Thinkstock

Reklama

Ženu potěší květiny, čokoláda nebo šperk. Ale jak vypadá romantické gesto dámy, které by naopak potěšilo jeho? Odpověď je jediná, zřejmá a nejspíš se vám nebude líbit. Takhle to vidí chlap!

Článek

Další dotaz přistál do e-mailové schránky jaktovidichlap@prozeny.cz! Náš chlap Josef Hausmann tentokrát radí čtenářce Marcele ohledně romantiky. Jakými gesty, dary nebo třeba slovy zahrnovat pány. Tady je odpověď!

Čtenářka Marcela: „Zajímalo by mě, co byste poradil ženám, čím oplácet mužům romantická gesta. Muži to mají nějak snadnější, kytice, čokolády, šperky... Co si přejí oni na oplátku? Nedávno jsem četla v diskusi připomínky, že jim to ženy neoplácejí. Ne že by mě vůbec nic nenapadlo, ale mohl byste mi nabídnout více možností nebo pohledů? Nebo dala by se otázka převrátit a nějakým impulsem přimět muže, aby ho to ťuklo a romantické gesto vykonal?“

Vážená Marcelo, protože muži veškerá nadbíhání ženám – včetně těch romantických – dělají kvůli sexu, ničím jiným jejich romantická gesta neoplácejte. Na vaši otázku tedy odpovídám: Nějakým – pokud možno neromantickým a neslušným – nápadem v sexu. Od dob Ovidiových známe mille modi veneris čili tisíc podob lásky, tak nějakou neobehranou vyberte. Jako žena byste chtěla více romantiky, aby nešlo „jen“ o sex, muži však o uslazenou (a někdy uslzenou) romantiku nestojí. Podstupují ji jako oběť nutnou pro zvýšení naděje na sex.

Je od vás proradné, že mezi vysloveně romantické položky (kytice, čokoláda) jste vpašovala i šperky. Na tomto příkladu je vidět, k čemu má celá ta romantika prvoúčelově sloužit: K důkazu mužovy zavázanosti. Nákladnost „romantických“ darů je pak úměrná stupni mužovy (mnohdy předstírané) zavázanosti a podle ní se „otevře srdce“ ženy. Proto jsou romantičtí snílkové s kytičkou fialek u žen prakticky bez šance, u těch upřímnějších k smíchu.

Vámi zmiňovanou diskusi jsem nečetl. Dovedu si představit, že by si muži stěžovali na to, že „s ní nic není“. Ale že by si nějaký muž stěžoval, že mu žena na oplátku nekupuje kytice nebo neskládá zamilované básničky – opravdu jste to někde četla? Muž nemá na romantické cetky čas ani místo v životě. Možná by se mu hodilo, kdyby mu žena koupila pořádné kolo, lyže nebo něco na auto – to ale žena nekoupí, protože se jí to bude zdát málo romantické a povznášející.

Až z vaší poslední věty jsem vyrozuměl, o co vám vlastně jde. Vy chcete romantickým darem muži v něm vybudit touhu něco romantického dát vám – aby váš vztah „povznesl“, aby ukázal, že o vás stojí, aby se (opět) zavázal romantickými pseudomileneckými kecy u večeře při svíčkách, aby vás zbavil pochybnosti, že vás má jen na sex… Chlap ale (jemu odporné) romantické zhůvěřilosti absolvuje a vykoná jen v rámci strategie dobývání nějaké ženy.

Pokud však tato tisíckrát dobytá žena chce po svém muži, aby dále „romantičil“, je to, jako kdyby ho nutila, aby nadále denně brodil řeku, přes kterou už byl dávno zbudován most.

Reklama

Načítám