Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší navigaci?

Foto: TomTom

TomTom One dostanete za příznivou cenuFoto: TomTom

Reklama

Patříte mezi ty z nás, které vážně neumějí číst v mapách? Žádný problém, řešení je jednoduché: pořídit si navigaci.

Článek

Tak se i my, které se dokážeme ztratit i cestou do kuchyně, můžeme dostat do cíle bez zbytečného stresu a bloudění. Jenže, na trhu je tolik druhů navigací, jak tedy vybrat tu pravou?

Po automobilových navigacích jsou nejrozšířenější skupinou takzvané outdoorové navigace. Ty jsou určené pro kolo nebo pěší turistiku. Mají většinou napájení na tužkové baterie, které jsou při cestách lépe dostupné než zásuvka pro dobití akumulátoru. Výhodou oproti autonavigacím je také vyšší odolnost proti vlhkosti a prachu a často také menší rozměry. Dají se sehnat už za tři tisíce korun, ale ty nejkvalitnější se zobrazením mapy stojí i deset tisíc.

Nejpohodlnější je vestavěná

Jestli vám ale při výletě na kole dělá listování mapou potěšení a klid chcete mít jenom za volantem, pořiďte si přístoj určený výhradně do auta. S novým automobilem je možné si pořídit navigaci vestavěnou. Až na vyšší pořizovací cenu se její koupě dá vřele doporučit. Vestavěné navigace jsou totiž velice dobře zakomponovány do palubní desky auta, pohodlně se ovládají a mají velký displej. Hlasové povely jsou navíc reprodukovány pomocí připravené hudební aparatury. Nejdražší systémy dokonce promítají ukazatele směru nad kapotou vozidla v zorném poli řidiče, a neodvádějí tak pozornost od řízení. Nevýhodou vestavěného přístoje je kromě zmíněné ceny někdy také horší kvalita mapových podkladů, které se většinou dají jen velmi obtížně vylepšovat.

Foto: Siemens VDO

Siemens VDO Dayton PN4000Foto: Siemens VDO

Přenosné přístroje

Běžněji se používají přenosné navigace. Ty nejlevnější mají horší kvalitu map a nenabízejí tolik propracované funkce a ovládání, zatímco dražší modely mají velký dotykový displej, snadné ovládání a třeba i volbu mezi několika hlasy pro zvukové povely. Kvalitnější přístroje také mívají navíc přehrávač hudby nebo prohlížeč fotografií. Dnes už se také dají koupit mobilní telefony s integrovanou navigací, popřípadě lze dokoupením GPS přijímače vytvořit navigaci i ze staršího telefonu. Obdobně pak může posloužit i PDA, tedy kapesní počítač.

Pozor na bezpečnost

Velkou nevýhodou je ale uchycení přístroje, protože umístění na čelní sklo auta je dle silničního zákona zakázané. Tyto přenosné přístoje je také nutné poměrně často dobíjet a autonabíječka při jízdě často překáží. A důležitá je také bezpečnost - manipulace s menšími přístroji během jízdy odvádí pozornost, a řidič tak může snadno havarovat!

Hlavně vše vyzkoušet

Protože existuje tolik typů navigací a každému uživateli vyhovuje něco jiného, je nutné si před koupí přístroj vyzkoušet. Parametry můžete zjistit v různých spotřebitelských testech, ale jestli vám vyhovuje ovládání nebo hlas, kterým na vás bude navigace mluvit, to posoudíte jen vy sama.

Foto: TomTom

Předností TomTom 930 je snadná obsluhaFoto: TomTom

Naše tipy:

Siemens VDO Dayton PN4000

  • přístroj vybavený DVB-T tunerem pro příjem pozemního televizního vysílání. Základní výbava obsahuje 4,3“ dotykový displej s vysokým rozlišením, prohlížeč obrázků, přehrávač Mp3, videopřehrávač, české menu i české hlasové navádění a mapy celé Evropy na 2GB SD kartě
  • při jízdě poslouží funkce navádění pomocí piktogramů a hlasových povelů, 2D nebo 3D zobrazení mapy, plánování trasy nezávisle od aktuální pozice, informace o radarech, informace o maximální povolené rychlosti nebo zobrazení počtu jízdních pruhů se zvýrazněním doporučovaného
  • doporučená cena je 11 990 korun, model s přívlastkem TMC (zobrazuje on-line dopravní informace, ale služba v Česku zatím moc nefunguje) je o 2 tisíce dražší, model TMC BT je navíc vybaven Bluetooth technologií a stojí 15 990 korun.
  • Stejné funkce s větší obrazovkou (5,6“) nabízí model s označením PN6000, který je ve všech typech o 2 tisíce dražší (např. PN6000 TMC stojí 16 990 korun).

TomTom Go 930 Traffic

  • antireflexní dotyková obrazovka s vestavěným FM vysílačem pro přenos hudby do autorádia, obsahuje i RDS–TMC přijímač dopravních informací, Mp3 přehrávač, prohlížeč fotografií a Bluetooth pro využití hands free telefonování (včetně dálkového ovládání)
  • obsahuje mapy Evropy (kromě východní), USA a Kanady a po připojení k počítači nabízí bezplatné aktualizace softwaru
  • má české menu i navigační pokyny a také umožňuje nahrát vlastní zvukové povely
  • jeho předností je snadné i bezpečné používání - zobrazuje, do kterého jízdního pruhu se zařadit nebo upozorňuje na bezpečnostní kamery
  • doporučená cena je 11 990 korun.

TomTom One Regional

  • obsahuje jen mapy regionu – tedy zemí v okolí ČR (střední Evropa od Německa přes Švýcarsko až po Estonsko), nabízí ale bezplatnou aktualizaci softwaru
  • má 3,5“ dotykovou obrazovku, české menu i navigační pokyny
  • snadno se používá, ale nemá tolik funkcí jako dražší přístroje, k navigování z bodu A do bodu B však stačí
  • kompatibilní s TomTom RDS-TMC přijímačem, který lze dokoupit za necelé 2 tisíce korun (ve výbavě za základní cenu je jen u produktů TomTom s označením Traffic)
  • doporučená cena je 3990 korun.

Reklama

Načítám