Hlavní obsah

Jak vyčistit kabelky a řemínky od hodinek? Známe rady a vychytávky!

Foto: fizkes; Shutterstock.com

Foto: fizkes; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý den vám věrně slouží… Umíte je ale správně vyčistit? Jak se starat o kabelky a řemínky hodinek, aby vydržely co nejdéle pěkné, v tom vám dobře poradíme.

Článek

Pro většinu žen jsou tyto doplňky samozřejmostí. Přestože si ruce myjete několikrát denně, oblečení perete málem po každém nošení, pásky od hodinek i kabelky obyčejně zůstávají stranou vaší pozornosti.

Ušmudlaný kousek časomíry

Začněme od toho nejjednoduššího. Plastový řemínek od hodinek otřete vlhkým hadříkem a většinou k tomu nepotřebujete ani žádnou „chemii“. Totéž platí pro lakovanou kůži. U ní bohužel často hrozí popraskání, proto je vhodné ji ošetřit pečujícím balzámem na lakovanou kůži a obuv.

Koženému pásku paradoxně nejvíc škodí každodenní styk s pokožkou, respektive pot a krémy na ruce. Tento typ nejlépe ošetříte přípravkem určeným na čistění koženého nábytku. Bude tak nejen bez poskvrny, ale také měkčí.

Z hygienického hlediska jsou nejméně praktické pásky textilní. Na ty platí jediné: musíte je opatrně ručně vyprat. Bohužel se tím často poškodí povrchová úprava, takže tento pásek u hodinek po čase raději vyměňte za nový.

Foto: Alex Yeung; Shutterstock.com

Foto: Alex Yeung; Shutterstock.com

Myslete na to, kam s ní

Kupodivu i pro kabelky platí, že na prvním místě je prevence. Máte je u sebe vlastně neustále, v práci, na nákupech i ve chvílích volna. Pokládáte je na podlahu v restauraci a na sedadla v tramvajích či autobusech. Tam všude jsou špína a bakterie, navíc hrozí, že o ni můžete přijít. Občas se také stane, že se začne chovat jako živá a v tom nejméně vhodném okamžiku třeba v autě spadne pod sedadlo. Navíc se na ni převrhne třeba kelímek s cappuccinem… Vyrobte si vychytávky do auta, které se vám rozhodně budou hodit.

Jednou z možností, kam například v restauraci bezpečně kabelku odložíte, je na židli za sebe. Případně si obstarejte speciální háček, který jednoduše připevníte na okraj stolu. Nenápadně pověšená taška se nezašpiní, máte ji stále po ruce, a hlavně pod kontrolou.

Kožené výrobky zase jako nové

Pro ošetření kožené kabelky jsou opět nejlepší přípravky určené na kožený nábytek. Naprosto běžným jevem je, že její povrch časem zmatní a objeví se na něm třeba i nějaký ten škrábanec. Ideálním řešením je sprej s obsahem karnaubského vosku, po jehož použití se na povrchu netvoří mastný film, takže si neušpiníte ruce ani oblečení. Stačí ho na kabelku nastříkat ze vzdálenosti asi 20 centimetrů a vlhkým hadříkem ji přeleštit. Škrábance se tím zacelí, a navíc se obnoví i původní barevný odstín.

Přestože je kůže proti vodě odolná, někdy se může stát, že na kabelce přesto zůstanou fleky. V tomto případě pomůže, když místo otřete bílým octem. Nemusíte zoufat, ani pokud objevíte mastnou skvrnu. Řešení je jednoduché. Nasypte na ni dětský zásyp a nechte ho působit přes noc. Ráno ho setřete vlhkým hadříkem a uvidíte, že po fleku nebude ani památky. Na broušenou kůži, jako jsou semiš nebo nubuk, se hodí impregnační sprej, který zvýší odolnost nejen proti zašpinění, ale i proti vlhkosti. Nejdříve však povrch opatrně očistěte měkkým kartáčkem.

Foto: Viktoria Minkova; Shutterstock.com

Foto: Viktoria Minkova; Shutterstock.com

Dejte na babské rady

Chcete-li využít domácí zdroje, můžete si čistič na kůži vyrobit sami. Smíchejte půl šálku technického lihu, půl šálku bílého octa a půl šálku vody. Vzniklým roztokem krouživými pohyby kabelku potírejte. Také vysychání kůže zabráníte docela jednoduše, stačí ji občas natřít obyčejným dětským olejíčkem. Osvědčeným pomocníkem je i měkký hadřík namočený v čistém alkoholu. Úspěšně tak zatočíte nejen s nečistotami, skvrnami, ale třeba i plísní.

Na textil zabere mýdlo, na plast silikon

Textilní materiály vyčistíte hadříkem namočeným ve vodě s pracím práškem. Nikdy je však nenamáčejte, ani neperte, protože tyto kabelky jsou většinou vyrobené z nepředepraných látek, takže by ztratily tvar, tuhost i barevnost. Pokud byste se přece jen rozhodli pro praní, místo prášku raději použijte jen mýdlo a každopádně zapomeňte na aviváž. Následně kabelku naplňte suchými froté ručníky, aby držela tvar, a nechte ji zcela uschnout. Zato údržba plastových kabelek je hračka. Stačí jen vlhký hadřík na otření. Potom je můžete nastříkat silikonovým olejem a vyleštit.

Potřebujete poradit, jak spolehlivě vyčistíte koženou sedačku? V našem článku navíc najdete tipy pro další potahové materiály.

Načítám