Hlavní obsah

Jak vyprat „neodstranitelné“ skvrny? Jde to!

Foto: Thinkstock

Prádlo bez skvrn? Poradíme vám, jak na toFoto: Thinkstock

Reklama

Jsou skvrny, které odolají i několikanásobnému vyprání. Přece ale kvůli nim nepřestanete nosit svou oblíbenou halenku nebo nevyhodíte zánovní kalhoty! Co vyzkoušet ještě pár triků?

Článek

Krev, pot, mastnota, rtěnka a víno. To jsou největší „držáci“, kterých se je umění zbavit. Právě proto jsme pro vás připravili několik osvědčených rad, jak na to.

Rychlost především

První zásadou čištění skvrn – bez ohledu na to, kde jsou a od čeho, je vždy a hlavně rychlost. Pokud nedáte skvrně dost času, aby se vsákla do materiálu nebo uschla, máte zpola vyhráno. Takže ihned přiložte nějaký savý materiál, postačí papírový kapesníček, ubrousek. Na skvrnu není dobré tlačit ani ji intenzivně dřít.

Skvrny od krve

V případě odstraňování těchto skvrn platí pravidlo rychlosti dvojnásob. Pokud budete rychlí, pak postačí většinou studená voda – na krev nikdy nepoužívejte vodu teplejší než 40 °C. Můžete do ní přidat i trochu enzymatického prášku nebo mýdla. Zaschlou krev namočte a posolte. Pro odmočení můžete použít i bílý ocet, borax nebo tříprocentní roztok peroxidu vodíku, který je ale vhodný jen pro bílé a odolné materiály, neboť je vybělí.

Foto: Thinkstock

Skvrny od potu jsou těžkým soupeřemFoto: Thinkstock

Skvrna od potu

Tak to je odolný soupeř a může se stát, že si s ním neporadí ani čistírna. „V čistírně s vhodnými pomocnými přípravky lze takové skvrny odstranit. Někdy je však již látka oděvu agresivním potem odbarvena, a tedy neodvratně poškozena. Choulostivé jsou zejména lněné, plátěné nebo jemné hedvábné materiály. Po vyčištění a odstranění potu zůstanou kontury bílé nebo světlejší barvy,“ říká Dagmar Janatová z Čistírny oděvů Daja.

Zásadní je tedy propocené oblečení co nejrychleji vyprat. Víc o odstranění právě těchto skvrn najdete v článku Skvrny od potu: 10 tipů, jak se jich zbavit

Skvrny od vína

Víno vysajte papírovým ubrouskem a co nejrychleji posypte solí, kterou po chvíli odstraníte. Jako první pomoc lze použít minerálku – tou skvrnu polejte a pak vysušte ubrouskem. K čištění můžete použít i mýdlovou vodu. Bavlnu lze převařit v mléce, které víno také odstraní. Zaschlou skvrnu od vína pomůže vyčistit voda s trochou čpavku. Červené víno odstraní víno bílé, kterým flek očistíte, pak posolíte a necháte působit. Po vyprání by měla skvrna zmizet.

Foto: Thinkstock

Při odstraňování rtěnky z oblečení začněte odmašťovánímFoto: Thinkstock

Skvrny od rtěnky

Velmi záleží na tom, o jakou rtěnku, a hlavně jaký materiál jde. Většinou by taková skvrna měla zmizet poté, co z ní mastnotu odstraníte lihem. Látku položte na savou podložku a nanášejte líh například vatičkou – podložku měňte, aby byla čistá. Pak dejte vyprat. Použít lze i terpentýn, benzin nebo kysličník.

Skvrny od tuku

S odstraněním mastnoty vám pomůže líh, benzín nebo terpentýn (při jeho použití vždy dočistěte benzínem), ale třeba i kukuřičný škrob, kterým ji posypte a asi po čtvrt hodině ho odstraňte. Pomůže i přípravek na mytí nádobí, který necháte chvíli působit – v každém případě buďte něžní, netlačte a nedřete skvrnu, jen místo „tupujte“.

Mastné skvrny můžete vyčistit máslem. Snadno se odstraňuje a vezme s sebou i houževnaté skvrny od tuku, téru a pryskyřice. Namažte na ně trochu másla. Nechejte působit, potom skvrnu oškrábněte a nakonec ošetřete trochou benzínu nebo sprejem na skvrny s technickým benzínem.

Jakou skvrnu považujete za největší problém? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám