Hlavní obsah

Jak vyzrát na jarní únavu? Jinak než dříve!

Foto: Thinkstock

Usnout, nebo se raději projít. Co pomůže víc?Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítíte se tak strašně unaveni, že nemáte ani sílu vyrazit ven? A to i když už svítí slunce a vzduch je cítit jarem? Co můžete tedy udělat proto, abyste si nepřipadali jako vymačkaný citron? Známe odpověď!

Článek

Je to stejné jako každý rok: nemůžete se dočkat konce zimy. A když vylezou první slunečné paprsky, místo abyste skákali radostí, nemůžete se ani hnout. Všechno vás unavuje a vysiluje. Zkuste na to jít tentokrát trochu jinak: tak abyste v sobě zase objevili novou sílu. Kde začít?

1. Nasnídejte se!

Že po ránu ani nepotřebujete jíst a stačí vám káva? Všechno špatně. „Kofein prázdnému žaludku opravdu nesvědčí, ale hlavně snižujete svůj energetický výdej. Pokud totiž vynecháte snídani a jíte až oběd, zpomalíte svůj metabolismus skoro o polovinu,“ vysvětluje Kristýna Galová z brněnského Institutu Kompliment.

Tělu je proto třeba dodávat energii v průběhu celého dne, aby nehladovělo a nedostávali jste se do stavu únavy. Optimální pauzy mezi jídly jsou 2 až 3 hodiny, důležité je správné rozložení v čase, a to jak množství, tak i živin. „Dbejte proto na vydatné snídaně, po noci je metabolismus v útlumu a potřebuje takzvaně nahodit. Oběd je pak nejvydatnější jídlo dne a směrem k večeru snižujte množství sacharidů v konzumovaných jídlech,“ radí nutriční terapeutka.

Foto: Thinkstock

Nesnídáte? Chcete-li mít energii, tak začněte!Foto: Thinkstock

Tipy na zdravou snídani podle nutriční terapeutky Blanky Sekerové

  • 1 opékaný toustový chléb se sýrem cottage (2 lžičky), 3 cherry rajčata a bílý jogurt s müsli a lískovými ořechy
  • 2 celozrnné dalamánky s tvarohovou pomazánkou, 1 malé jablíčko
  • tmavý chléb s Florou, 30 g sýru typu gouda, paprika či kedlubna
  • 2 racio chlebíčky s pomazánkovým máslem a krůtí šunkou (2 plátky), 5 ředkviček plus bílý jogurt s čerstvými malinami a ovesnými vločkami

2. Objevte vášeň

Určitě vám od únavy pomůže i dobrý spánek, ale vyzrát na ni můžete zcela opačně: pohybem. Stačí se procházet – někdo má rád město, jiný si odpočine i v parku nebo v přírodě. Zkuste třeba začít chodit kus cesty do práce pěšky. Vyzkoušet můžete ale i nový druh cvičení – inspirovat vás mohou naše videa: Běhání se zpěvačkou Debbi či street dance. Pohyb neprospívá jen tělu, ale hlavně i duši. Takže vám po něm bude dobře!

3. Najděte si lásku

Ať je to k někomu nebo něčemu. Rozjitřete smysly i emoce, protože ty vám dají lehkost i sílu. Vzpomínáte? Už jste to zažili. Zamilovat se přece není hřích, a i platonická láska umí s psychikou divy. Že jste se včera cítili, že vás vyléčit může jen nepřetržitý mnohahodinový spánek? A dneska bez potíží vybíháte schody, spát skoro nepotřebujete a jíst už jen občas? Tak asi tak...

4. Ulevte zažívacímu traktu

Nemusíte se hned pustit do detoxikace, stačí když odlehčíte jídelníčku, včetně ubrání množství alkoholu a kávy. Naopak zkuste třeba kapky bylinky ostropestřce, který vyčistí vaše játra tak, aby vám tělo zase fungovalo jako dobře namazaný stroj. „Pomoci vám mohou i různé druhy jógy – díky ásanám se vám vylepší činnost vnitřních orgánů a probudí se energie," doporučuje lektor Václav Krejčík z Energy studia.cz.

Tip redakce:Odlehčit jídelníček můžete i během jediného dne: stačí pít hodně vody a snažit se nejíst nic tučného, mastného, těžkého. Nejlépe pak ovoce, zeleninu, plátky tmavého chleba, kousky sýra, zeleninové polévky či vývary.

5. Vyražte na víkend ven

Co třeba zajet na antistresový kurz či wellness pobyt, abyste načerpali síly? „Zbavit se přetížení, uvolnit se – to přivede mysl i tělo do pohody a harmonie," doplňuje Václav Krejčík, který mnoho podobných seminářů i kurzů k načerpání energie vede. Své už udělá i změna prostředí, když k tomu přidáte třeba i detoxikační či lymfatickou masáž, uvidíte, že vás ,to nakopne' a rozproudí zase krev v žilách.

Foto: Thinkstock

Přítomnost blízkého člověka by vás neměla vyčerpávat, naopakFoto: Thinkstock

6. Otužujte se

Vaše tělo potřebuje hýčkat! Proto si dopřejte relax třeba v podobě saunování: prudké střídání horka a ochlazení skvěle posílí vaši imunitu, dodá energii i vláčnost pokožce. Otužovat se můžete i doma pod sprchou, stejně jako snížením teploty v bytě, častějším větráním či na noc lehčí pokrývkou. Vyzkoušet můžete i návštěvu polária (kryokomory), kde jste 1 až 3 minuty v -110 °C až -160 °C – zbavíte se napětí, chronických potíží a jiných neduhů. Celkově otužilý organismus lépe odolává nemocím, ale také stresu!

7. Skončete s večery doma

Že už bylo na čase, abyste místo na gauči před televizní obrazovkou, trávili večery jinde? Konečně můžete vyrazit ven, a to nejen do restaurací, kina či divadla! I při pokročilé hodině je venku pořád dost světla, takže vzhůru na pikniky, grilovačky, koncerty a další venkovní aktivity (sporty, hry)!

Myslíte, že se to všechno snadno řekne, ale mnohem hůř udělá? Vždyť nemusíte zkusit všechno najednou, stačí maličkost a uvidíte, jak vám znovu narostou křídla. Že by ten nový kolega stál za hřích?:-)

Načítám