Hlavní obsah

Jaké ovoce nejvíce posiluje imunitu? Tyhle čtyři druhy!

Foto: shutterstock

Jsou druhy ovoce, které vám prospívají ještě o něco víc než ty ostatní. A meruňky k nim rozhodně patříFoto: shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovoce patří k tomu nejlepšímu, co se na vašem talíři může objevit. Jsou to rozmanité sladkosti. Hotový festival chutí. A mimo to je hlavně hodně zdravé. Které druhy mimořádně působí na vaši imunitu?

Článek

Udržet si silnou odolnost by pro každého člověka měla být naprosto zásadní otázka.

„Imunita neboli obranyschopnost organismu je velice dokonalý funkční celek zajišťující ochranu zdraví. Pokud nefunguje správně, projevuje se to kožními problémy, zvýšenou únavou, chronickou rýmou, zvýšenou náchylností k infekcím či alergiemi,“ uvádí výživová poradkyně Ing. Pavla Tomášková a pokračuje: „Navíc poruchy imunity pak mohou končit vznikem nejrůznějších závažných onemocnění včetně rakoviny.“

Na vaši obranyschopnost má přímý vliv životospráva. Zkrátka hraje roli, jestli kouříte, kolik máte pohybu či jak moc se stresujete. Hodně velkou roli samozřejmě hraje i to, co jíte. Vyvážený pestrý jídelníček je pro vaše zdraví klíčový. A určitě proto není od věci obohatit ho o nějakou výživovou bombu.

Například o tohle ovoce...

Foto: shutterstock

Černý rybíz je opravdu nadupaný vitaminem C, máte ho rádi?Foto: shutterstock

Černý rybíz plný vitaminu C

„Zní to až neuvěřitelně, ale ve 100 gramech černého rybízu je obsaženo 87–219 mg vitaminu C, což odpovídá 108–270 procentům doporučené denní dávky tohoto vitaminu. A v některých odrůdách najdete ve 100 gramech dokonce až 450 mg vitaminu C,“ uvádí Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

„V drobných plodech se ve významnějším množství nacházejí vitaminy skupiny B, vitamin K a beta-karoten. Protizánětlivé vlastnosti dané přítomností kyseliny gama-linolenové a kyseliny stearidonové má také olej z černého rybízu.Výhody černého rybízu můžete využívat i v zimě, ze sušených plodů je vynikající čaj,“ dodává odbornice.

Antioxidační borůvky

Oblíbené borůvky jsou velmi bohaté na polyfenolové sloučeniny se silnými antioxidačními vlastnostmi. To potvrzuje i námi oslovená odbornice.

„Pokud se podrobněji zaměříte na polyfenolové sloučeniny a jejich vztah k imunitě, zjistíte, že zpomalují zánětlivé pochody, které stojí v pozadí srdečních onemocnění, nádorů a bakteriálních infekcí. Mají i významné účinky antibakteriální, antivirové, chrání před močovými infekcemi a celkově zmírňují únavu. V lidovém léčitelství se využívá i listů borůvek, především pro jejich schopnost příznivě působit na hladinu krevního cukru,“ popisuje Karolína Hlavatá.

Ostružiny pro lepší zrak

Stejně jako borůvky i ostružiny obsahují vysoké množství důležitých polyfenolů. Dále vitaminy B, K, C a velké množství vitaminu E. Z minerálů jsou bohaté na železo, měď, vápník a draslík. Důležitými složkami jsou také salicyláty pomáhající při zánětech a lutein zlepšující zrak. Přestože mají sladkou chuť, jsou velmi dietní. A podle některých odborníků také pomáhají bojovat se stresem a nervozitou.

Foto: shutterstock

Pokud si potřebujete zostřit zrak, sáhněte co nejčastěji po ostružináchFoto: shutterstock

Meruňky pro zdravé kosti

„Meruňky jsou bohatým zdrojem antioxidačně působícího beta-karotenu a vitaminu C. Z minerálních látek je významný především obsah draslíku, který je mimo jiné velmi účinný při snižování vysokého krevního tlaku. Meruňky jsou zajímavé i obsahem vitaminu E, který patří stejně jako beta karoten mezi antioxidačně působící látky, a dále vitaminem K, jenž je nezbytný pro zdravé kosti,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Zmíněné druhy ovoce jsou pro vás vhodné i proto, že pochází ze zdejších krajin, jsou tedy pro vaše tělo přirozené. Vzhledem k tomu, že čerstvé máte tyto plody k dispozici jenom během léta, doporučujeme si je do zásoby usušit (bez přislazování!). Jinak bobulovité ovoce se nebojte zmrazit a na chuť si můžete připravit i marmelády, sirupy nebo zavařeniny.

Jaké ovoce máte nejradši?

Reklama

Načítám