Hlavní obsah

Jaký materiál povlečení je nejvhodnější právě pro vás?

Foto: Tchibo

U povlečení záleží především na kvalitě materiáluFoto: Tchibo

Reklama

Večer se zachumlat do měkkých peřin je po náročném dni nejlepší odměna. Jak moc se při spánku necháte hýčkat, záleží právě i na povlečení, tedy na materiálech, z kterých je ušito. Vyznáte se v nich?

Článek

Dříve bylo povlečení výsadou šlechty. Až během 19. století – v době zavedení průmyslové výroby textilu – nastaly podmínky, kdy si i běžné rodiny mohly dopřát „luxus“ v podobě ložního prádla...

A dnes? Na trhu je opravdu velké množství druhů, a týká se to jak materiálů, tak vzorů a barev. Které to jsou? Jaké jsou trendy? A podle čeho vůbec povlečení kupovat? Zeptali jsme se odborníků.

„V první řadě byste měli vybírat podle vlastního vkusu. Neměli byste řešit, zda je aktuálně módní nějaký motiv či barva, nepodléhejte módnímu diktátu,“ radí David Svoboda z firmy Glamonde, která se specializuje na výrobu povlečení z přírodních vláken.

Alena Samková, obchodní ředitelka z firmy Matějovský, jej doplňuje: „Vzor a barevnost povlečení by vás měly zaujmout na první pohled. Jen vy víte nejlépe, v čem chcete usínat a probouzet se. Dále je samozřejmě klíčová kvalita materiálu a samotných barev – kvalitní výrobky mají vždy k dispozici certifikaci. Kvalita pak hraje v konečném důsledku hlavní roli v životnosti povlečení.“

A jaké materiály?

Léty prověřená bavlna

Stále platí, že povlečení ze 100 % bavlny má své pevné místo ve většině ložnic – i přes neustále narůstající konkurenci nových materiálů zůstává nejoblíbenější. A není to náhoda, má to své praktické důvody.

Bavlna je materiál velmi příjemný k pokožce a vyznačuje se výbornou prodyšností a savostí. Klasické povlečení z bavlněného plátna je také cenově dostupné. Jeho nevýhodou je nutnost želení kvůli vyšší mačkavosti.

Foto: Tibex

Povlečení z bavlněného plátna Isidor, cena 429 KčFoto: Tibex

Foto: Tibex

Klasické bavlněné povlečení pro milovníky květinových motivů, cena 549 KčFoto: Tibex

Saténové – nádech luxusu

Povlečení z bavlněného saténu je velmi jemná a hebká tkanina, která se vyrábí z vysoce kvalitní bavlněné příze s leskem na povrchu. Je příjemná na omak a je celoročně použitelná. Přehnaně nehřeje a rozhodně nechladí, přizpůsobí se teplotě lidského těla.

„O povlečení z bavlněného saténu roste zájem. Je sice potřeba jej žehlit, ale svými užitnými vlastnostmi bohatě své majitele odmění. Zákazníci nejčastěji oceňují právě jemnost látky, příjemný omak a výborné termoregulační vlastnosti,“ vysvětluje Alena Samková. Údržba je však o něco náročnější – povlečení perte naruby a na nižší teploty v jemném pracím prostředku.

Pokud si pořídíte saténové povlečení z polyesteru, dodáte tím vaší ložnici opravdu luxusní vzhled. Ovšem tento satén je chladivý, takže je vhodný spíše na letní měsíce.

Foto: Matějovský

Eternity green – oblíbený výrazný motiv, k dostání ve více rozměrech i materiálech, cena od 865 KčFoto: Matějovský

Foto: Glamonde

Bavlněný satén tentokrát s motivem Maura. Cena od 1395 KčFoto: Glamonde

Krepové může vadit

„V poslední době roste opět obliba povlečení z krepu, který usnadní hospodyňkám domácí práce, protože takové povlečení není třeba žehlit,“ informuje Alena Samková.

Krep se nejčastěji vyrábí ze 100% bavlny, což je kromě snadné údržby dalším benefitem. Ovšem kvůli zvrásněnému povrchu není každému příjemný na dotyk. K dostání je i jemnější krepové povlečení z mikrovlákna.

Foto: Vesna

Povlečení, které nemusíte žehlit – krepové. Cena od 660 KčFoto: Vesna

Foto: Vesna

Krepové povlečení. Strohé kostky zjemňuje růžová barva. Cena 545 KčFoto: Vesna

Flanelové hřejivé

Flanelové povlečení je velmi oblíbené díky své charakteristické hřejivosti. K jeho výrobě se používá 100 % bavlna. Konečný rozdíl je v tom, že látka je velmi hustě tkaná, takže má vyšší gramáž. Povrch tkaniny se ještě upravuje počesáním.

Flanelové povlečení si zachovává všechny oblíbené vlastnosti bavlny, navíc vás dokonale zahřeje. Při praní však dbejte všech pokynů, aby povlečení vydrželo dlouho hebké a měkké.

Foto: Tibex

Flanelové povlečení Alexandr je ušito ze 100% bavlny, pořídíte jej za 799 Kč na jedno lůžkoFoto: Tibex

Jemný mikroplyš

Jde o materiál vyrobený ze 100% polyesteru, který je hebký na dotek a přitom velmi hřejivý. Vhodný je proto zvláště na zimní měsíce. Co oceníte nejvíce, je jeho snadná údržba – velmi rychle schne a nemačká se. Je také vhodný pro alergiky.

Foto: Vesna

Hebké mikroplyšové povlečení, 100 % polyester, cena 799 KčFoto: Vesna

Povlečení z polybavlny

Pokud se setkáte s termínem polybavlna, vězte, že jde o směsovou tkaninu s 35% podílem bavlny a 65% podílem polyesteru. Mezi největší výhody tohoto povlečení patří jeho lehkost, jemnost a nemačkavost. Po vyprání také velmi rychle schne. Ocenit můžete i finanční dostupnost.

Foto: Tibex

Bodie Doyle – povlečení ze směsového materiálu za příznivou cenu 199 KčFoto: Tibex

A v jakém povlečení nejraději usínáte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám