Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Snadno sehnatelná, finančně dostupná, a především neuvěřitelně chutná – to je kořenová zelenina. Nenapadá vás ale, jak s ní naložit v kuchyni? Vyzkoušejte vynikající celerovou polévku.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 bulva celeru
  • 2 ks šalotky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks zelených jablek
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 ks citronu
K dokončení
  • 2 lžíce modrého sýra
  • 2 lžíce smetanového sýra
  • 1 ks jablek
  • 1 lžička másla
Článek

Postup

01.

Na směsi másla a oleje osmahněte nadrobno nakrájené šalotky. Když zesklovatí, přihoďte na kostičky nakrájený celer a jedno menší zelené jablko. Až celer lehce chytí barvu, zalijte směs zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a nechte asi 20 až 25 minut vařit.

02.

Poté polévku finálně dochuťte citronovou šťávou, případně dosolte a rozmixujte ponorným mixérem. Pak už ji jen zjemníte trochou smetany a je hotovo.

03.

K polévce se skvěle hodí sýrové nočky – stačí, když půl na půl smícháte klasický smetanový sýr s rozmačkaným modrým sýrem a lžičkami vytvoříte malé noky. Polévku ozdobte plátky jablek, které zvolna opečte na troše másla.

Možná se vám to nebude úplně zdát, ale z celeru můžete připravit i paštiku.

Související témata:

Načítám