Hlavní obsah

Souboj receptů: Co s kořenovou zeleninou? Zkuste pyré i polévku

Foto: Jakub Jurdič

Janina originální vychytaná polévka, nebo Michalovo nadýchané jemné pyré – co je lepší?Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snadno sehnatelná, finančně dostupná, a především neuvěřitelně chutná – to je kořenová zelenina. Nenapadá vás ale, jak s ní naložit v kuchyni? Jana a Michal dnes připravili dva skvostné tipy!

Článek

Celer, mrkev, petržel – to jsou tři druhy z dlouhého seznamu kořenové zeleniny, které se nejspíš každému vybaví jako první. I Michal s Janou si vybrali mrkev a celer a výběr to byl vskutku báječný! Jana uvařila tu nejlahodnější celerovou polévku s opečenými jablky a modrým sýrem, Michal připravil steak s jemným vychytaným celerovo–mrkvovým pyré. Co nám v redakci chutnalo více? Rozhodnout se nedalo, obojí bylo netradiční a pekelně dobré!

Janina celerová polévka

Na 4 porce potřebujete: středně velkou bulvu celeru, 2 šalotky, lžíci másla, lžíci oleje, 100 ml 30% smetany, 2 zelená jablka, litr zeleninového vývaru, pepř, sůl, citron, dvě lžíce termizovaného sýru, dvě lžíce modrého sýru

Foto: Jakub Jurdič

Polévku dolaďte plátky jablek a sýrovými nočkyFoto: Jakub Jurdič

Postup: Na směsi másla a oleje osmahněte nadrobno nakrájené šalotky. Když zesklovatí, přihoďte na kostičky nakrájený celer a jedno menší zelené jablko. Až celer lehce chytí barvu, zalejte směs zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a nechte asi 20 až 25 minut vařit. Poté polévku finálně dochuťte citronovou šťávou, případně dosolte a rozmixujte ponorným mixérem. Pak už ji jen zjemníte trochou smetany a je hotovo.

K polévce se skvěle hodí sýrové nočky – stačí, když půl na půl smícháte klasický smetanový sýr s rozmačkaným modrým sýrem a lžičkami vytvoříte malé noky. Polévku ozdobte plátky jablek, které zvolna opečte na troše másla.

Michalovy steaky se zeleninovým pyré

Na 4 porce potřebujete:4 hovězí steaky, 3 stroužky česneku, 2 snítky rozmarýnu, 150 ml rostlinného oleje, pepř, 3 mrkve, půl středně velkého celeru, 100 g másla, 100 ml smetany ke šlehání, sůl

Foto: Jakub Jurdič

K celerovo-mrkvovému pyré skvěle sedí pořádná flákota masa!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Do misky nalejte olej, přidejte prolisovaný česnek, omytý rozmarýn, trochu pepře a vidličkou marinádu promíchejte. Steaky očistěte a do této marinády je naložte přes noc. Druhý den očistěte mrkev a celer, nakrájejte je na větší kostky a dejte vařit do osolené vody asi na 17–20 minut. Vodu poté sceďte, do základu doplňte máslo, smetanu, ještě trochu soli a pepře a vše rozmixujte na jemné pyré. Rozpalte grilovací pánev a steaky na ní po 3 minutách z obou stran opečte. Ještě je jemně osolte, opepřete, a může se podávat!

Tak ať vám chutná!

Reklama

Související témata:

Načítám