Hlavní obsah

Jarní detox: Očistěte tělo i mysl podle ajurvédských pravidel!

Foto: LStockStudio, shutterstock.com

Vyčistěte si na jaře tělo od jedůFoto: LStockStudio, shutterstock.com

Reklama

Pokud se po zimě cítíte unavení a chybí vám energie, vsaďte na detox. Nemělo by ovšem jít jen o očistu fyzickou, nýbrž i psychickou.

Článek

Na někoho sedne pozitivní jarní nálada s odložením zimního kabátu, vy možná potřebujete s jarním restartem trochu pomoci. Pokud se chcete cítit fit a rozsvítit náladu, inspirujte se pravidly ajurvédy. Toto indické učení pomůže nejen zahnat fyzickou únavu, ale nabije i vaši psychiku.

„Jaro je ten nejlepší čas pro očistu těla i duše. Chladné a mokré počasí spadá do takzvané Kapha sezóny, která bývá ve znamení pomalosti, ale také stability a znovuzrození,“ říká ajurvédský lékař Kukku Ramesh z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu.

Nitro je vidět i z vnějšku

Stejně jako provádíte jarní úklid v domácnosti, proveďte pořádný úklid i ve svém těle. Díky jarní očistě se můžete nejen zbavit nahromaděných kil a zpomaleného metabolismu, ale celkově zkrásnět. Zanesený metabolismus se totiž projevuje i na zdraví a kráse našich vlasů, nehtů či pokožky. Díky detoxu se budete cítit lehčí, vitálnější a spokojenější, vykouzlí vám na tváři úsměv, který je zaručenou ozdobou každé ženy.

Ajurvédský detox nepředstavuje žádné mučení, přísnou dietu a odříkání. Je spíše v přirozené stravě a celkovém ozdravění životního stylu.

Foto: AnastasiiaS, shutterstock.com

Zdravý pohyb a zdravá strava jsou základFoto: AnastasiiaS, shutterstock.com

Vstávejte časně

Všimly jste si, jak časně se probouzí příroda a ptáci? Zkuste to někdy také. „Dlouhé spaní v období Kaphy vám rozhodně neprospívá. Pokud naopak ulehnete do postele dříve a dáte si budíček na šestou hodinu ranní, budete cítit příliv energie po celý den,“ upozorňuje Kukku Ramesh.

Vstávat časněji ale neznamená, že budete spát méně. Uléhejte ideálně kolem desáté. Spánek před půlnocí je nejvydatnější a pomáhá vám tělo i mysl nejlépe zregenerovat.

Jezte celý den

Aby váš organismus mohl fungovat, potřebuje palivo, a to po celý bdělý den. Snídejte nejpozději do hodiny po probuzení, naposledy pak tři hodiny před ulehnutím. Den začněte snídaní, ideálně něčím teplým. Sladké chutě uspokojí například vařené jablko s kardamomem.

Vykartáčujte si střeva

Pokud se chcete skutečně pročistit, zkuste devítidenní detox. „Ideální je začít tři dny před samotným detoxem přípravnou fází, během které začnete pozvolna ubírat nevhodné potraviny, a tak celkově odlehčíte,“ vysvětluje ajurvédská terapeutka Tereza Lindauerová. Na místě je bezmasá strava, méně pečiva, žádná káva, alkohol, cukrovinky a podobně.

„Samotný detox trvá devět dní a je založen na kombinaci luštěnin, rýže basmati a tepelně upravené zeleniny. Tuto trojkombinaci je potřeba jíst vždy dohromady, funguje jako spolehlivý kartáč střev a vyčistí z nich veškeré toxiny,“ dodává odbornice.

Foto: FANG Unicorn, shutterstock.com

Luštěniny spolu s rýží basmati a tepelně upravenou zeleninou by měly být součástí jednoho jídlaFoto: FANG Unicorn, shutterstock.com

Pozor na pití

Při detoxu je ideální obyčejná voda, podle ajurvédy by ale neměla být studená. Vhodné jsou i bylinkové a ovocné čaje, zejména mátový nebo zázvorový. Nevhodné jdou naopak čaj černý a zelený, alkohol, limonády i ovocné šťávy.

Nelenošte

Chcete-li tělo i mysl po zimě probrat, bez pohybu to nepůjde. „Pokud nejste sportovní typ, stačí vyrazit na pomalou krátkou procházku a postupně přidávat na tempu i vzdálenosti. Obecně je lepší se jakkoli hýbat půl hodiny každý den než hodinu třikrát týdně,“ dodává Kukku Ramesh. Ze sportů doporučuje jógu, běh, plavání či jakoukoli aerobní aktivitu, která rozproudí i vaši mysl.

Dopřáváte si na jaře detox?

Reklama

Načítám