Hlavní obsah

Jak správně vařit luštěniny? Zkuste dobroty z cizrny, čočky i hrášku!

Foto: Eva Malúšová

I z luštěnin připravíte úžasné dobroty!Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neodkládejte zdravé stravování až na nový rok, začít přece můžete kdykoli! Speciálně před Vánoci se vyplatí ušetřit pár kalorií, ale i korun – a s našimi recepty na luštěniny bude obojí hračka!

Článek

Vaření luštěnin není žádná věda, stačí jen dodržet pár zásad při jejich přípravě a brzy rádi vyměníte konzervy za mnohem zdravější, chutnější a levnější luštěniny sušené.Ty je dobré (kromě červené čočky) na 1–2 dny namočit, protože se pak nejen urychlí jejich vaření, ale budou také lépe stravitelné.

Vařte je v čisté vodě spolu s kořením, které zabraňuje nadýmání (např. tymián, saturejka, bobkový list a nové koření). Někdo radí nesolit, protože se pak luštěniny rychleji uvaří, ale to pak poznáte na jejich chuti – já doporučuji vařit s trochou soli, protože jídlo není třeba tolik dochucovat. Proces vaření urychlíte i přidáním špetky jedlé sody a samozřejmě použitím tlakového hrnce – v něm vše uvaříte až 3x rychleji než v hrnci běžném, takže ušetříte jak čas, tak energii.

Dýňové kari s červenou čočkou

Na 4 porce potřebujete: 2 cibule, 1 chilli papričku, lžíci nasekaného zázvoru, 3 lžíce řepkového oleje, 1 malou dýni hokkaidó (500 g), 2 lžíce kari koření, 2 stroužky česneku, sůl, 200 g červené čočky, plechovku kokosového mléka, limetu nebo citron, 2 lžíce arašídového másla

K podávání: čerstvý koriandr, arašídy, rýži basmati

Na domácí naan: hladkou mouku, 2 lžíce řepkového oleje, sůl, vodu

Foto: Eva Malúšová

Barevné čočkovo-dýňové kari doplňte rýží nebo plackami a čerstvým koriandremFoto: Eva Malúšová

Postup: Najemno pokrájenou cibuli nechte spolu s nasekaným chilli a zázvorem zesklovatět na rozpáleném oleji, přidejte na kostičky nakrájenou dýni a ještě chvíli restujte. Zasypejte kari kořením a nasekaným česnekem, promíchejte, přidejte čočku, kokosové mléko a 300 ml vody, osolte a povařte do změknutí. V tlakovém hrnci stačí 12–15 minut, v klasickém 20–25 minut.

Dochuťte limetkovou šťávou a arašídovým máslem a podávejte posypané koriandrem a buráky.

Kari můžete jíst samotné, s rýží nebo domácími plackami. Ty připravíte z 1,5 hrnku mouky se špetkou soli, do které zapracujete olej a tolik vlažné vody, až vznikne hladké nelepivé těsto. To nechte 30 minut odpočinout a poté z něj na pomoučené desce válejte tenké placky, které z obou stran nasucho pečte na hodně rozpálené pánvi. Hotové placky skládejte na sebe a překryjte utěrkou, aby neztuhly.

Kuře na paprice s cizrnou

Na 4 porce potřebujete: 200 g sušené cizrny, 2 bobkové listy, 2 ks nového koření, sůl, 500 g kuřecích nebo krůtích prsou, řepkový olej, 2 cibule, 2 velké papriky, 2 stroužky česneku, lžíci sladké papriky, lžičku pálivé papriky, 2 lžíce rajského protlaku, 750 ml vody, ½ citronu, pepř, 3 lžíce kysané smetany

Foto: Eva Malúšová

Krémová cizrna na paprice je skvělá ve vegetariánské i masové verziFoto: Eva Malúšová

Postup: Den předem namočenou cizrnu propláchněte a v čisté vodě spolu s ½ lžičkou soli, bobkovými listy a novým kořením uvařte doměkka. V tlakovém hrnci stačí 50 minut, v klasickém to může trvat až 2 hodiny. Mezitím na troše oleje dozlatova orestujte kousky masa, dejte stranou a na výpeku nechte zesklovatět najemno pokrájené cibule. Přidejte na proužky nakrájené papriky a ještě chvíli restujte. Vmíchejte nasekaný česnek a oba druhy papriky a nechte jen chvilku rozvonět. Přidejte protlak, vodu a polovinu cizrny, osolte a povařte do změknutí paprik.

Omáčku pak rozmixujte, vmíchejte do ní zbylou cizrnu a maso, prohřejte a dochuťte citronovou šťávou, čerstvě mletým pepřem a smetanou. Jestli nemáte rádi krémové omáčky, vynechejte mixování, ale použijte jen asi polovinu vody.

Tip: Cizrna na paprice je sytá i ve vegetariánské verzi – příště zkuste vynechat maso.

Pomazánka ze žlutého hrachu a karamelizované cibulky

Potřebujete: 250 g půleného žlutého hrachu, sůl, 1 bobkový list, snítku tymiánu, ½ červené cibule, 3 stroužky česneku, citron, pepř, 1/3 hrnku olivového oleje, sladkou papriku

Na cibuli: 3,5 červené cibule, 2 lžíce olivového oleje, lžíci hnědého cukru, lžíci balzamika, sůl

Foto: Eva Malúšová

Jemná hrášková pomazánka se báječně doplňuje s pikantní karamelizovanou cibulkouFoto: Eva Malúšová

Postup: Propláchnutý hrách zalejte vodou tak, aby byl 3 cm pod hladinou. Přiveďte k varu a po chvíli z povrchu seberte vzniklou pěnu. Osolte, přidejte bobkový list a tymián a povařte do změknutí. V tlakovém hrnci stačí kolem 15 minut, v klasickém půl hodiny. Vyndejte koření, přidejte nasekanou cibuli, prolisovaný česnek a olej (toho můžete podle chuti ubrat či dát naopak více) a rozmixujte na hladkou hmotu.

Ochuťte citronovou šťávou, solí, čerstvě mletým pepřem a trochou papriky. V případě potřeby zřeďte horkou vodou a pastu podávejte jako pomazánku nebo zdravý dip k zelenině.

Mezitím, co se hrášek vaří, si připravte cibuli: nakrájejte ji na proužky a pomalu asi 10 minut restujte na rozpáleném oleji. Když je měkká a zezlátlá, osolte, přidejte cukr a balzámový ocet a ještě chvilku opékejte, krásně zkaramelizuje. Podávejte spolu s dipem.

Tip: Luštěninové pomazánky jsou syté a zdravé, zkuste i růžový cizrnový hummus s červenou řepou nebo zelený špenátový.

Vyberte si tlakový hrnec podle vašeho gusta:

Foto: archiv firem

Moderní tlakové hrnce jsou vybaveny několika pojistkami, takže se nemusíte ničeho bát. Tyto jsou navíc vybaveny i časovačem. Na foto (zleva): Tefal, od 4290 Kč, Berlingerhaus, od 2199 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Nejlevnější tlakové hrnce seženete i za několik set korun. Tyto mají objem 5 l Na foto (zleva): Banquet, od 599 Kč, Barazzoni, od 999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Tlakové hrnce snadno a jednoduše otevřete, vařit s nimi můžete na všech typech vařičů včetně indukce a mají praktický objem 6 l. Na foto (zleva): Tefal, od 1990 Kč, Toro, od 1990 KčFoto: archiv firem

Vaříte si sušené luštěniny, nebo dáváte přednost konzervám?

Reklama

Načítám