Hlavní obsah

Jaro za dveřmi: Tyhle svěží dekorace ozdobí byt i terasu

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Venku už to vypadá, že jsme se ze zimy přehoupli do jara, a proto jsme se rozhodli vás na tohle krásné období připravit. Vysadili jsme první květy a ozdobili parapety i balkony.

Článek

Na pultech obchodů už se objevují první cibulky s jarními květy, a tak je můžete zvesela vysadit do květináčů či váz. Tedy v případě, že nemáte zahradu s vlastními cibulkami z loňska, pak máte nejspíše vyřešeno.

První jarní kytičky však nemusíte sázet pouze do květináčů a truhlíků. Stačí se doma porozhlédnout a tasit třeba hrníčky na kávu, které nepoužíváte, speciální sklenici či starší cedník. Pak už si připravte jen hlínu a cibulky hyacint, narcisek či primulek, které jsou jasnými posly jara. Postup, jak vypěstovat kytičku z cibulky.

Pěstovat je můžete uvnitř i venku. Ovšem v interiéru se jim bude líbit v chladnějším prostředí, například na parapetech, kde je zároveň hodně světla (jen pozor na přímé slunce i topení). Nemrzne-li však venku, dejte je klidně na balkon (podívejte se na trendy balkonový nábytek). Inspirujte se našimi dnešními aranžemi!

Místo kávy

Zasadit cibulky můžete klidně do hrníčků na kávu, neboť v hlíně jsou jen kořeny, cibulky nechte vykukovat nad zem. Omotejte je ovšem barevným sisalovým vláknem, které prodávají v květinářství i v některých papírnictvích a hobby krámech. Na talířek můžete nasypat aranžovací kamínky či kytičky a do sisalového vlákna ještě zapíchnout barevné větvičky.

Foto: Greta Blumajerová

Hrníčky ozdobte klidně i zápichem v podobě srdíčka, které jsme vyrobili z obyčejného chlupatého modelovacího drátkuFoto: Greta Blumajerová

Do sklenice

Na hyacinty se prodávají také speciální vázy, které mají spodní část zúženou, aby byly ve vodě namočené jen kořeny. My jsme použili speciální designovou sklenici na pivo, která má uvnitř zúžené hrdlo, a přidali jsme na okrasu fialkovou organzu.

Foto: Greta Blumajerová

Až vám hyacinty vykvetou, provoní celý bytFoto: Greta Blumajerová

Rozkvetlý cedník

Pár cibulek jsme umístili také do misky, kterou jsme vložili do starého cedníku. Aby však miska nebyla vidět, položili jsme navrch ještě proutěný věneček a omotali ho jutovou stuhou zdobenou krajkou.

Foto: Greta Blumajerová

Což takhle zasadit hyacinty do cedníku?Foto: Greta Blumajerová

Plechová mini zahrádka

Nemáte-li skalku či zahradu u domu, stačí, když si na balkon vytvoříte krásnou minizahrádku do plechového květináče. Ozdobte ji klidně dřevěnými zápichy i beruškami a uvidíte, že se hned navnadíte jarně.

Foto: Greta Blumajerová

Do plechového květináče jsme zasadili hyacinty, narcisky i netřeskyFoto: Greta Blumajerová

Se světýlky

Světelnou dekoraci jsme naaranžovali do skleněné misky, kam nasypte nejprve hlínu a do ní umístěte cibulky, primule i mech. Navrch rozprostřete na ozdobu pár peříček a světelný řetěz s malými žárovčičkami a vyčkejte, až se sešeří.

Foto: Greta Blumajerová

Decentní řetěz se svíčkami vytvoří z květinového zátiší lampičku s tlumeným světlemFoto: Greta Blumajerová

Také se už těšíte na jaro?

Reklama

Související témata: