Hlavní obsah

Jdete k zápisu? Netrapte budoucího prvňáka učením!

Foto: Thinkstock

Chystá se letos vaše dítko k zápisu do školy? Ještě máte nějaký čas je na něj připravit!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školní aktovku našla určitě pod stromečkem spousta budoucích prvňáčků. Než si do ní ale zařadí písanky a slabikář a do penálu srovnají pastelky a pero, musí předškoláci projít zápisem. Co je u něj čeká?

Článek

Emě bylo šest v říjnu, Ježíškovi si napsala o růžovou aktovku s koněm a do školy se moc těší. Nervy ze zápisu do první třídy nemá, její máma Lenka naopak trochu ano.

„Ema je šikovná holka, nepochybuji, že u zápisu zaboduje. Ale je to pro ni vlastně první větší zkouška, zatím nikdy žádným ,testováním' neprocházela,“ říká Lenka s tím, že o Vánocích babička Emu naučila pořádně zavazovat tkaničku, což podle jejích informací může být jedna z věcí, kterou nechají předškoláka u zápisu vyzkoušet.

Zápisy do prvních tříd jsou ve školách naplánovány na leden a únor. Co všechno budou učitelé u dětí zkoumat a má smysl je to, v čem jsou slabší, nutit za pár dnů dohnat?

Dítě nestresujte

„Důležité je dítě před zápisem nestresovat tím, že něco neumí, a nesnažit se ho rychle doučit to, v čem má podle rodičů rezervy. My je odkryjeme, a pokud se nám opravdu něco nezdá, je ještě dost času na to vše dohonit a s dítětem pracovat,“ uklidňuje rodiče učitelka základní školy Kateřina Lucáková.

Samoobsluha– Dítě, které nastoupí do první třídy, by nemělo mít problém „postarat“ se o sebe. Tedy se samostatně obléknout, obout, ale i si zajistit svou osobní hygienu. Součástí zápisu je dále třeba i to, jak se vlastně dítě dokáže soustředit a plnit zadané úkoly.

Foto: Thinkstock

Děti se do školy většinou těší. Důležité ale je, jak jsou sociálně vyspěléFoto: Thinkstock

Respekt– Školák už by měl vědět, jak se chovat ke spolužákům a učitelům, u zápisu se tak třeba zjišťuje, jak dokáže dítě spolupracovat v kolektivu nebo jak je komunikativní.

„Ema ve školce může říkat učitelkám jménem, proto ji už od září sem tam upozorňujeme, že ve škole tohle možné nebude,“ popisuje maminka Lenka.

Víte, že na to, aby si dítě zvykalo na jiné dospělé, než jsou ti v rodině, je ideální školka, a proto je chyba, když tam dítě nechodí?

Jak se jmenuješ?

Vědomosti – Ověřovat se budou u zápisu do první třídy i grafomotorické dovednosti, učitelé budou zjišťovat, jak dítě rozpoznává barvy nebo třeba základní geometrické tvary. Nechají ho ale i ukázat například, jak drží tužku, stříhá, lepí nebo zda si dovede zavázat boty.

Samostatnost – Učitelé, které se u zápisu s dítětem potkají, se ho mohou zeptat třeba i na to, jak se jmenuje ono samo a jeho rodiče nebo kde bydlí.

Foto: Thinkstock

Číst před školou nikdo nemusí, zavázat si tkaničky by to ale chtělo umětFoto: Thinkstock

Problém: špatná výslovnost

Podle ředitelky Základní školy Pod Marjánkou Marcely Zavadilové je nejčastějším nešvarem u budoucích prvňáčků špatná výslovnost. Ani to ale nebývá překážkou k tomu, aby děti do první třídy v září nastoupily. „Od zápisu do začátku školy zbývá ještě půl roku na to, aby děti docházely na logopedii, a pracovat na výslovnosti se dá samozřejmě i v první třídě,“ poznamenává Marcela Zavadilová.

Kateřina Lucáková souhlasí a doplňuje ještě jeden problém, který s výslovností souvisí. „Děti nemají slovní zásobu, respektive ji mají velmi omezenou. Je vidět, že se jim málo čte a možná i málo povídá. Slovní zásoba se potom dohání ve škole,“ upozorňuje Kateřina Lucáková.

Možnost využití přípravek

Aby vaše dítě nepřicházelo k zápisu do úplně neznámého prostředí, ověřte si, co která škola nabízí. Někde jsou to nulté ročníky, do kterých chodí děti už celý rok před nástupem do první třídy, jinde zase přípravné hodiny.

„Tam pilujeme vše potřebné. A po zápisu je pro zapsané děti připraven dále tříměsíční kurz, kde pracujeme na všech dovednostech a dětem to nástup do školy usnadní,“ popisuje Kateřina Lucáková, jak to vypadá u ní ve škole.

Chystá se váš potomek k zápisu? Nestresujte ho, co neumí, dožene.

Načítám