Hlavní obsah

Jdu na plastiku. Mám ji přiznat, nebo „zatloukat“?

Foto: Thinkstock

Nejste spokojená při pohledu do zrcadla? Lékaři vám mohou pomoci, ale dobře zákrok zvažteFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete plastickou operaci? Dobře si rozmyslete, jestli se ji budete snažit utajit, nebo zda se k ní otevřeně a s hrdostí přihlásíte. V české kotlině to totiž není jen tak!

Článek

„Lákal mě facelifting. Když jsem se ale o tom jen zmínila před kolegyněmi v práci, nestačila jsem se divit,“ napsala nám čtenářka Jarmila. Některé se prý podivovaly, kde na to vzala, jiné hned začaly šířit drby, že má milence. Jarmila nakonec ztratila odvahu a na zákrok nešla, jedovaté řeči po celém oddělení tím ale nezastavila. „Čekala jsem trochu ženské solidarity, ale lidi jsou hloupí a závistiví,“ píše s trpkostí čtenářka.

Je divná, nemá plastiku

V některých částech světa se na estetické zákroky pohlíží úplně jinak. V Brazílii i jiných jihoamerických zemích má „svého“ plastického chirurga pomalu každá žena, podobně jako u nás kadeřníka nebo pedikérku. Ženy se plastikami netají, naopak – chlubí se jimi ve společnosti. A jejich okolí zákroky vnímá jako chvályhodnou péči o sebe, ale také jako ukazatel společenského statusu. Tělesné nedokonalosti nebo projevy stárnutí (aspoň ty, které lze odstranit) se neberou jako projev přirozenosti, ale spíš podivínství nebo chudoby.

Přiznat? Ano, ale jen někomu

Aby to došlo i u nás takhle daleko, to byste asi nechtěli. Přesto je tak trochu na pováženou, že se musí žena bát zákrok přiznat, aby ji okolí neuštípalo. Takže: přiznat, nebo nepřiznat?

Foto: Isifa

Helen Mirren facelift nepopírá, nikdy se ale nepokoušela zastavit stárnutí za každou cenu a udělat si z obličeje nepřirozenou maskuFoto: Isifa

„Je pravda, že u mnoha vzdálených známých můžete počítat spíš se závistí nebo nepříjemnými poznámkami za vašimi zády než s pochopením nebo obdivem,“ potvrzuje psycholožka Kateřina Rodná. „Není-li plastika tak nápadná, že si jí stejně každý hned všimne, je namístě trocha rozvahy: komu ano, a komu ne. Koneckonců, když si pořídíte nový kabát, také každému na potkání nesvěřujete, kolik vás stál a kde jste ho koupila. Stačí, že se líbí vám i ostatním,“ doplňuje.

Foto: Isifa

Britney Spears přiznala jediný zákrok – zvětšení rtů pomocí botoxu. Vypadá ale tak přirozeně, že by to nikdo nepoznalFoto: Isifa

Pche, udělala jsem si radost!

Pokud si necháte upravit obličej (změnit tvar očí či nosu, zvětšit rty) nebo zvětšit poprsí, můžete „zatloukat“ jen stěží. Lidé, kteří vás znají léta a vídají denně, jako příbuzní nebo spolupracovníci, změnu stejně poznají a zapíráním se jen zesměšníte. Raději postavte svoje okolí před hotovou věc. O plánovaném zákroku nediskutujte předem, ale jednoho dne se hrdě zjevte ve dveřích s novým nosem či dekoltem. Na případné dotazy můžete odpovědět: „Je to můj dárek k narozeninám!“ nebo jen „Udělala jsem si radost!“

Koneckonců, na operaci jste šla proto, abyste si zvedla sebevědomí, tak si ho teď užívejte. A na nepřející komentáře reagujte pohledem do zrcadla.

Foto: Isifa

Lara Flynn Boyle, hvězda Městečka Twin Peaks, nikdy botoxové zásahy do obličeje ani další plastiky nepřiznala, přehlédl by je ale jen slepýFoto: Isifa

Co není vidět na první pohled

Ve skutečnosti by žádný estetický zákrok neměl volat do světa: „Tady se chirurg ale vyřádil!“ Ideální výsledek je, když vám okolí říká: „Jak to děláš, že vypadáš tak dobře? Nejsi zamilovaná?“ Pokud se tohle povedlo, byla by vyloženě škoda pokazit to výrokem: „Kdepak zamilovaná, stálo mě to přes třicet tisíc!“ Prostě poděkujte za pochvalu a do podrobností se nepouštějte. Takhle nenápadně vám může „projít“ třeba lifting nebo liposukce, pokud se vám ovšem podaří uklidit se v období hojení někam do ústraní.

Foto: Isifa

Ani Mellanie Griffith nikdy lékařské zásahy nepotvrdila. Vidíte ale sami, že takhle přirozené stárnutí nevypadáFoto: Isifa

Jestliže ale chcete svoje malé tajemství opravdu udržet, dejte si pozor na sociální sítě – může vás nechtě prozradit třeba váš potomek nebo nejlepší kamarádka.

A když to přece jen praskne? No a co! Když si necháte udělat hezčí zuby nebo umělé nehty, taky to nikdo neřeší.

Načítám