Hlavní obsah

Je partner vaší brzdou? Víme, proč vám brání v rozletu!

Foto: racorn, shutterstock.com

Někdy vám partner úspěch přeje, jindy vám vaše plány vymlouvá? Tak to je ještě normální. Jsou i takoví, kteří vám nepřejí vůbec žádnou změnuFoto: racorn, shutterstock.com

Reklama

Máte tolik plánů, tolik věcí, které byste chtěly dokázat. Cvičit a mít krásné tělo, dostudovat vysokou školu nebo třeba rozjet podnikání. Jenže váš partner vás brzdí. Jak se zachovat?

Článek

Je jedno, zda máte v hlavě plán na rozjetí obří firmy na domácí marmelády, která bude zboží rozvážet po celém světě, nebo se jen chcete naučit šít. Téměř každý potřebuje určitý prostor, aby mohl růst, vyvíjet se, ať už jakýmkoli směrem.

Jenže co když vedle sebe máte muže, od něhož nikdy neslyšíte „jasně, jdi do toho, to zvládneš a já ti pomůžu“, ale spíš „neblbni, na tohle nemáš čas ani sílu, akorát narazíš“? Proč to dělá a jak byste se měly zachovat vy?

Důvod? Strach!

Je samozřejmě řada možných důvodů, proč se váš partner takto chová. Všechny ale mají společného jmenovatele, a tím je strach. Váš protějšek se bojí, nejčastěji jedné z těchto dvou věcí:

  • Strach o vás – Možná se vám to zdá divné, ale může mít obavy opravdu o vás. „Nedůvěřuje, že danou věc zvládnete a odrazováním se vás snaží chránit. Bohužel vám tím zcela nevědomě brání v rozletu,“ upřesňuje koučka partnerských vztahů ze Školy pro ženy Kateřina Matláková.
  • Strach o sebe – Bojí se, že když něco dokážete, přijde o vás. „Když budete cvičit, budete krásnější, když budete podnikat, stanete se finančně nezávislou a podobně,“ říká Kateřina Matláková. Tohle samozřejmě souvisí s nízkým sebevědomím muže, který se jednoduše obává toho, že s rozvojem své ženy se on stane nedostačujícím a bude nahrazen.
Foto: racorn, shutterstock.com

Naplnit si svůj sen by měl být cíl každého člověka. Ať žije v partnerství nebo sámFoto: racorn, shutterstock.com

Není to tak jednoznačné

Nezapomínejte ale na to, že je vždy snazší hledat chybu u druhého než u sebe. „Schopnost vrhnout se do něčeho je vždy primárně záležitostí vnitřního odhodlání,“ tvrdí osobní koučka Barbora Sedláková. Pokud vás partner příliš nepodporuje, je samozřejmě těžší své touhy a představy realizovat, ale pořád jste to vy, na kom to rozhodnutí je. A někdy můžete vymlouváním se na partnera v podstatě jen maskovat svůj strach. „Postavit se sama za sebe, ustát si svůj záměr před partnerem, to je jakási první zkouška na cestě za dosažením snu,“ dodává Barbora Sedláková.

Většinou bývá vina opravdu na obou stranách. A ať by byl po vašem boku kdokoli, scénář by byl velmi podobný. „Zpravidla se totiž setkají přesně ti partneři, kdy žena má v sobě strach, který ji brzdí a paralyzuje, muž to z ní vycítí a reaguje na to obavami,“ vysvětluje Kateřina Matláková.

Když je odpor silný

Jsou samozřejmě situace, kdy nejde z partnerovy strany jen o jakýsi tichý nesouhlas a malou dávku podpory, ale o silný odpor. Vyloženě vaše plány zavrhuje a nejrůznějšími způsoby vám jejich realizaci znemožňuje.

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Když se vám partner vysmívá a shazuje vás, svědčí to především o jeho nízkém sebevědomíFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Na tohle opravdu pozor. „Pokud vás partner skutečně brzdí, je velmi snadné podlehnout beznaději. Někteří lidé dokonce v roli oběti zůstanou po celý život,“ varuje Kateřina Matláková. Dovolit komukoli, aby vás jakkoli omezoval, je cestou do pekla. „Utiskovaný člověk postupně ztrácí svou jiskru a radost ze života. Možnosti jsou pak v podstatě jen dvě. Buď to dovolí a bude postupně vyhasínat a přestávat být sám sebou, nebo se sám za sebe postaví,“ říká Barbora Sedláková.

To, kam až dovolíte partnerovi zajít, je jen na vás. Vy udáváte hranice toho, co ještě budete tolerovat, a co už ne. Že vzdor musí vést jednoznačně k rozchodu? Ne vždy (výjimkou jsou samozřejmě situace, kdy jde o psychické či fyzické týrání)! Je to vlastně taková vztahová zkouška. Buď ji společně ustojíte a posílí vás to, nebo ne, a rozejdete se. Ale mnohdy se vyplatí rozchod neuspěchat a dát si vzájemně šanci.

Stalo se vám tohle někdy? Jak jste to zvládly?

Reklama

Načítám