Hlavní obsah

Je vám líto vyhodit staré knihy? Vyrobte si z nich lampu nebo obraz!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Kam s knížkami, které už nebudete číst? Rozhodně ne do sběruFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas potřebuje i knihovna řádně provětrat, takže jste jistě také stáli před rozhodnutím, co se starými knihami. Rozhodně je nedávejte do sběru, protože pro vás máme pár nápadů, jak je využít!

Článek

Jen málokdo asi jen tak vyhodí knihy. Jestli to i vy děláte vždy s těžkým srdcem a po dlouhém rozhodování, potěšíme vás. Existuje totiž způsob, který prodlouží jejich život, i když už ne v jejich původní roli. Knihy, které už vás jako čtivo neuspokojí, se totiž mohou stát zajímavou dekorací.

Závěsná polička

Potřebujete poličku dětem na hračky nebo na nějakou drobnost? Můžete ji vyrobit z knížek. Stačí do nich obyčejnou vrtačkou udělat v rozích otvory, kterými provléknete pevnější provázek či stužku. Polička může mít tolik pater, kolik potřebujete, ale berte na vědomí, že je závěsná, tudíž ne tolik stabilní, jako kdyby byla zavěšená na zdi. Doporučujeme tedy udělat ideálně jen tři patra.

Foto: Jakub Jurdič

Po navrtání otvorů můžete knihu obalit do dárkového či balicího papíru. Díky němu ji můžete nejen sladit s interiérem, ale také ji lépe zbavíte prachu či případných nečistot, než kdyby zůstala například jen v plátěné vazběFoto: Jakub Jurdič

Lampa

Váš pracovní stůl může zdobit originální lampa, na jejíž výrobu použijete hned stoh knih. Jestliže si netroufáte na sestavení podstavce, tyčky pro vedení kabelů a objímky, podívejte se doma po staré stolní lampě – nebo je možné ji levně koupit i v bazaru. Nutné je, abyste ji mohli rozebrat natolik, aby se na její nohu daly „navléknout“ knihy, do kterých před tím vrtačkou uděláte otvory.

Foto: Jakub Jurdič

Tato lampa vznikla z jednoho ramene starého lustru a kovové základny z plechu. Základna by měla mít nožky kvůli vedení kabeluFoto: Jakub Jurdič

„Zašijte“ si poklady

Hodila by se vám nenápadná krabička na šperky, na doklady či jiná tajemství? Udělejte si krabičku či dokladovku ze staré knížky. V prvním případě slepte listy knihy dohromady, zatižte je a lepidlo nechte zaschnout. Pak nožem na koberce vyřízněte do slepených listů tak velký otvor, aby se do něj vešlo to, co potřebujete. Na závěr vše polepte látkou nebo barevným papírem a přilepte dvě stužky pro svázání.

Ve druhém případě můžete vytrhnout všechny listy a ponechat jen pevnou vazbu knihy. Vnitřek opět přelepte a na bocích z téhož materiálu udělejte postranice, které zajistí, že z desek nic nevypadne. Dokladovku můžete opět vybavit stužkou, ale i zapínáním na suchý zip.

Foto: Jakub Jurdič

Po vložení do knihovny se tyto knihy ničím neliší od obyčejnýchFoto: Jakub Jurdič

Použijte jen listy knih

Jestliže má knížka poškozené nebo hodně zašlé desky, můžete z ní použít pouze jejich listy. Možností je mnoho a jistě najdete i jiné originální postupy. Pro inspiraci vám ale nabízíme tři varianty.

Sbírka motýlů

Knihu s ilustracemi, mapami a fotografiemi můžete využít na výrobu plastických motýlů. Stačí vám k tomu jen nůžky a trocha lepidla. Dejte na sebe tolik listů knížky, kolik chcete ve výsledku motýlů. Přehněte všechny současně na polovinu a naráz z nich vystřihněte motýla. Pak stejně udělejte tykadla a hlavičky. Vše nalepte na barevný papír a je hotovo.

Foto: Jakub Jurdič

Sbírku motýlů můžete umístit i do krabičky se sklem, do které se dávají ti skutečníFoto: Jakub Jurdič

Obrázky a rámečky

Listy z knížek můžete využít i na polepení starých rámečků na fotky. Z tvrdého kartonu můžete takové rámečky i vyrobit a ubrouskovou metodou je polepit ústřižky z listů. Když si dáte práci, můžete z textu vystřihat slova jako vzkaz na rámeček.

Stránku plnou textu lze ale použít i jako obrázek. Stane se například dobrým podkladem pro obrys zvířete z černého papíru.

Foto: Jakub Jurdič

Jestliže jste použili kusy stránek na rámeček, jistě je nějak povrchově ošetřete – použít můžete klidně lak nebo lepidloFoto: Jakub Jurdič

Věnec

Ze stránek knih můžete vyrobit i věnec. Kupte si na něj jednoduchý základ a připravte si nejen celé listy z knihy, ale také ústřižky. Celé stránky oblepte po obvodu věnce, z ústřižků čtvercového tvaru pak udělejte kornoutky, ze kterých vyskládáte například květiny.

Stačí je na základní vrstvu papíru přilepit například tavnou pistolí. Budete-li chtít kornouty zvýraznit, nabarvěte je vodovými barvami. Nakonec můžete vše přestříkat bezbarvým lakem ve spreji.

Foto: Jakub Jurdič

Kornouty můžete dělat různě velké a skládat z nich nejrůznější ornamentyFoto: Jakub Jurdič

Nedokážete také jen tak vyhodit starou knihu? Budeme rádi, když nám napíšete, jak je využíváte!

Reklama

Související témata:

Načítám