Hlavní obsah

Knihy podle horoskopu: Komu darovat detektivku?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se Vánoce a všichni vyrážejí na hon za těmi nejlepšími dárky. A protože by pod stromkem rozhodně neměly chybět knihy, poradíme vám, jaké vybrat pro jednotlivá znamení. Čím se jim trefíte do vkusu?

Článek

Co čtenář, to jiný vkus. Někdo louská detektivky jako na běžícím pásu, jiný se při zmínce o vraždách hroutí a radši si přečte něco pořádně oddychově zamilovaného. A my vám teď poradíme, jaké žánry oslovují jednotlivá znamení zvěrokruhu nejvíc a čemu se pro jistotu raději vyhnout. Jaké knížky tedy pod stromeček nakoupit?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Přivést Berany ke čtení není nic jednoduchého. Jsou tak rozlítaní a neklidní, že se málokdy pustí do nějaké větší bichle. Písmenka na papíře jsou na ně zkrátka příliš pomalá. Proto pro ně volte vždy kratší žánry, ideálně třeba povídky, od nichž budou moci průběžně odbíhat. Nejvíc se jim budou zamlouvat akční a dobrodružné příběhy, málokdy je osloví „hlubší“ čtivo. Vyprávění je musí upoutat a bavit, aby u něj vydrželi. Často si užívají i horory – dokazují si u nich svou odvahu a nebojácnost.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou do určité míry opakem Beranů. Dávají přednost knihám „pomalejším“, plným atmosféry, z nichž budou mít doslova smyslový požitek. Ideálním dárkem pod stromek jsou proto pro ně historické romány – tak tlusté, že se dají téměř považovat za smrtící zbraň. Radost jim uděláte i kuchařkou, protože je to dokonalé spojení knihy a smyslového prožitku – většina Býků se v kuchyni cítí jako doma. Líbí se jim také krásné a vyladěné publikace s propracovanou typografií a výjimečnou výtvarnou stránkou.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Býkům čtení přináší smyslový požitek a kuchařka je pro ně pěkný dárekFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci mají při čtení rádi interaktivitu, chtějí se stát součástí příběhu. Jejich oblíbeným žánrem jsou dobře napsané, neprvoplánové detektivky a thrillery. Autor jim však musí dát šanci rozklíčovat všechna vodítka dřív, než to dokáže hlavní hrdina. Blíženci také rádi pracují na svých schopnostech a dovednostech, učí se nové věci. Myslete tedy i na to a klidně jim kupte třeba učebnici jazyka, o němž dlouho mluví, či nejrůznější příručky z oborů, které je zrovna zajímají.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Pro Raky je to jasná volba: romantika u nich prostě vede, a pokud jim koupíte nějaký zamilovaný příběh, vyhrajete to na celé čáře. Ale pozor, žádné hlouposti! Dokážou ocenit dobře vystavěné dílo, které kromě zamilované sladkosti nese ještě něco navíc. Rozhodně se vyhněte špatným koncům, Raci je těžce nesou. A naopak se nebraňte knihám pro mladší čtenáře – Raci si užijí krásné dětské svazky někdy možná ještě víc než původně zamýšlená cílová skupina. Obrazová velkoformátová publikace s výraznými ilustracemi jim určitě udělá radost.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi jsou rádi středem všeho dění, takže hltají, o čem se zrovna mluví. Kupovat jim knihy není snadné, protože si novinky nejčastěji pořídí, hned když vyjdou, aby o nich něco věděli jako první. Zabodujete u nich tedy populárním hitem či bestselerem, ale pozor, aby už ho neměli v knihovně. Kromě toho na sobě rádi pracují, a nesáhnete tak mimo ani s motivační literaturou. Pomozte jim v jejich cestě k velikosti, která je tolik přitahuje! Inspirativní jsou pro ně i životopisy významných osobností – vybírejte v oblastech, které je zajímají.

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Lvi hltají hity, o kterých se právě mluví, aby byli stále v obrazeFoto: Karramba Production, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny mají často zálibu v literatuře faktu, rády se učí nové věci, metodicky si v knihách podtrhávají a zvýrazňují celé pasáže. Pokud víte, že se vaše Panna chce o něčem dozvědět víc, svazek na toto téma jí rozhodně udělá radost. Kromě toho jsou Panny velmi spořádaní a oddaní knihomolové a čtou i hluboce intelektuálská díla s velkým přesahem. Přistupují k nim pečlivě a analyticky, baví je texty rozpitvávat a hledat v nich skryté významy. Nečtou sice hodně, ale vybírají si opravdovou kvalitu. Zkuste klidně klasiku, ta nezklame nikdy.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy si hodně užívají knižní design a největší radost jim uděláte publikací, která bude ozdobou knihovničky. Kupte jim sběratelské vydání, limitovanou edici nebo třeba drahou obrazovou či fotografickou knihu ve velkém formátu. Rády si ji budou prohlížet i „jen tak očima“ bez většího čtení, umějí ocenit práci grafiků. Sedne jim spíše lyrická próza, klidně odlehčená, nic moc akčního. Některé Váhy nacházejí velké uspokojení v poezii všeho druhu, ale neplatí to pro všechny – ptejte se a pozorujte.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Podobně jako Blíženci i Štíři rádi rozkrývají tajemství a hádají dopředu, jak to vlastně bylo. Jejich šálkem čaje jsou proto thrillery, detektivky a nejrůznější záhady. Štíří vkus často sklouzává směrem „k podivnu“ a vychutnají si i nejrůznější fantastickou literaturu, ať už mluvíme o fantasy, sci-fi, nebo hororu. Umějí ocenit kvalitu, důležité pro ně je, aby příběh nebyl hloupý. Ve všem hledají hloubku a baví je propracované, psychologicky dotažené postavy. Vyhněte se povrchnostem, ale podivností se rozhodně nebojte.

Foto: Profimedia.cz

Váhy milují design. Radost jim udělají krásné, barevné a velké publikaceFoto: Profimedia.cz

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci se málokdy pustí do čtení čehokoli vážnějšího. Knihy jsou pro ně odpočinková aktivita, sáhnou po nich jen občas – a když už, tak se chtějí zasmát a skutečně relaxovat. Podstatný je pro ně humor, vyhovuje jim spíše kratší forma, takže se nebojte povídek, fejetonů, souborných blogových zápisků a podobně. Zálibu nacházejí také v superhrdinských komiksech a rozhodně je neodradí dobrá akce – právě naopak. Jejich četba vám možná leckdy bude připadat infantilní, ale na odpočinek, restart a vytažení ze splínu je naprosto ideální.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi mají rádi komplikované čtivo, kde autor myslel na všechno. Příběh musí být skvěle vystavěný a promyšlený. Ačkoli sami někdy vypadají jako suchaři, jejich literatura rozhodně nemusí být zcela realistická – hodně si vychutnají dobrou fantastiku, většinou tíhnou spíše ke sci-fi než fantasy. Stejně tak je ale potěšíte literaturou faktu, zajímají se totiž o společenské dění – což je trochu paradoxní, protože mezilidský kontakt tak úplně nevyhledávají. Kupte jim klidně něco pro náročné, postaví si hlavu, přečtou to a budou mít radost, jak všechno pěkně zvládli.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři si rozhodně vychutnají veškerou jen trochu ezoterickou literaturu o duchovním rozvoji – mají totiž otevřenou mysl a podobné knihy k nim promlouvají. Z beletrie je baví fantasy, rádi zavítají do neobvyklých světů a zkoumají nové, autorem vytvořené koncepty. Určitě jim nepořizujte žádné učebnice či naučné svazky – z knih Vodnáři moc studovat nedokážou. A rozhodně se neurazte, jestliže váš dárek Vodnář nedočte, pro něj je to naprosto normální chování.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby mají nejradši bohaté a tak trochu podivné příběhy, které jimi nějak pohnou a vezmou je za srdce. Nemusí jít o prvoplánové dojáky, ale prostě o knihy s kouzlem, přesahem. Chtějí něco čtivého, co je zcela pohltí a nepustí až do konce – literatura je pro ně vítaným únikem do jiných světů. Užívají si také pohádky, a to i jako dospělí. Nacházejí v nich jedinečnou krásu. Proto se při výběru nespletete ani tehdy, zvolíte-li fantasy. K pohádkám a legendám mají blízko a Ryby jsou ideální čtenáři, kteří si rádi představují nový svět.

Už víte, jaké knižní kousky letos pod stromek nadělíte?

Reklama

Načítám